Descriere - Cealalta jumatate a istoriei
Cealalta jumatate a istoriei - Femei povestind.
Indiferent de nucleul tematic în jurul caruia se alcatuieste o carte nascocita de Zoltán Rostás si de discipolii sai, rezultatul e de fiecare data uimitor. Miracolul cotidian si miracolul istoric sunt prezente aici, facându-te sa uiti ce scoala, ce tehnica si ce arta presupune interviul non-directiv de istorie orala, în care sociologul, sau viitorul sociolog, pare sa nu faca decât sa exclame din când în când „Ah, da? Asa? Nu mai spuneti!“, determinându-l pe interlocutor sa se dezvaluie, sa se povesteasca. Uiti, purtat de vraja acestor adevarate romane picaresti, si ce efort de constructie presupune performanta de a reuni aproape douazeci de istorii de viata, fara sa dai niciodata impresia de monotonie sau de redundanta. În fine, însasi alegerea temei de „istorie la firul ierbii“, cum spune profesorul Rostás în titlul uneia dintre cartile sale, pare menita sa te pacaleasca sa patrunzi, citind într-un domeniu al specializarii aride, în care trei sferturi din semnificatii îti vor scapa, fara macar sa-ti dai seama. De ce „capsunarii“, de ce „caministii“, de ce „activistii marunti“? te întrebi. De ce femeile? Brusc îti dai seama ca sfertul cu care ramâi a meritat efortul: dincolo de competenta unui adevarat întemeietor de scoala, fiecare asemenea carte transmite o senzatie de viata irepresibila, îndaratnica, biruitoare mereu în umilitatea ei marunta. De asta data avem în plus un neverosimil de firesc si de cald omagiu adus „celeilalte jumatati a istoriei“.
Doina Jela
„Banuiesc ca este vorba de un reflex cultural foarte raspândit si adânc înradacinat, conform caruia o femeie trebuie sa fie cel putin Jeanne d'Arc, Marie Curie, Ecaterina Teodoroiu sau «macar» participanta la rezistenta, încarcerata din motive politice, sau în orice caz cu performante mai însemnate decât media barbatilor. Iar daca femeia nu are alta performanta decât terminarea ridicarii unei case în lipsa barbatului aflat pe front, nu merita atentie deosebita. Daca pentru supravietuirea familiei are curajul sa se apuce de contrabanda în vremuri de restriste, devine suspecta, în loc sa i se recunoasca meritul de a-si fi salvat copiii de foame.
Ceea ce, în opinia mea, a justificat întocmirea acestui volum este tocmai aceasta tarie a femeilor - mai ales a celor din zbuciumata zona est-europeana - care asigura continuitatea societatii, a comunitatii, a familiei. Femeile rezista în chip miraculos în lungi perioade în care barbatii sunt mobilizati sau se afla chiar pe front, în lagare de prizonieri ori încarcerati din motive politice, sau pur si simplu mutati cu serviciul în alt colt de tara, pe santierele glorioase ale socialismului. Istoria consemneaza eroismul sau martiriul barbatilor, dar uita adesea de rezistenta tacuta a femeilor.“
Zoltán Rostás
Zoltán Rostás este profesor de sociologie si de comunicare la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Este cercetator la GAC– Centrul de Cercetari Regionale si Antropologice din Miercurea Ciuc.
Theodora-Eliza Vacarescu este asistenta universitara la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti.
Anul aparitiei: 2008
Numar pagini: 464
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-973-669-654-1
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 7 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.