Descriere - Trauma de dezvoltare
NARM: Modelul Relational Neuro-Afectiv™ pentru restabilirea conexiunii
Desi poate parea ca oamenii sufera de un numar infinit de probleme si provocari emotionale, Laurence Heller si Aline LaPierre, autorii cartii de fata, sustin ca cele mai multe dintre acestea pot fi reduse la cinci principii organizatorice fundamentate biologic: nevoia de conectare, acordaj, incredere, autonomie si iubire-sexualitate. Ei descriu felul in care trauma timpurie afecteaza capacitatea de conectare cu sine si cu ceilalti, precum si modul in care scaderea vitalitatii care rezulta de aici reprezinta dimensiunea ascunsa ce sta la baza celor mai multe provocari psihologice si a multora dintre problemele fiziologice.
Heller si LaPierre prezinta Modelul relational neuro-afectiv – NeuroAffective Relational Model™ (NARM), o metoda care integreaza abordari de jos in sus (ascendente) si de sus in jos (descendente) pentru reglarea sistemul nervos si rezolutia distorsiunilor identitatii, cum ar fi stima de sine scazuta, rusinea si auto-judecata cronica ce rezulta din trauma de dezvoltare si relationala. NARM nu ignora trecutul unei persoane, insa pune accent pe lucrul in momentul prezent, concentrandu-se pe punctele forte, resursele si rezilienta clientilor de a integra experienta conexiunii care sustine fiziologia, psihologia si capacitatea noastra de relationare.
"Trauma de dezvoltare este, in fapt, o carte despre restabilirea conexiunii. Experienta de a fi in conexiune cu ceilalti poate reprezenta pentru fiinta umana nu doar nevoia suprema, dar si teama bazala. De ce pierdem aceasta conexiune si, mai ales, cum putem face trecerea la ?ciclul de vindecare? aflam raspunsuri, intr-o noua perspectiva, gratie muncii lui Heller si LaPierre. Este probabil cea mai surprinzatoare si revigoranta lectura de care am avut parte in acest an!" - Gaspar Gyorgy, psihoterapeut relational si autorul cartilor Copilul invizibil si Suflete de sticla
"Constientizarea colectiva a traumelor de dezvoltare si C-PTSD reclama aceasta carte. Autorii ofera nu doar o carte, ci un mod de lucru clinic unic, inedit, care deschide o noua lume pentru noi psihoterapeutii, precum si pentru persoanele cu care lucram. Un mod de lucru puternic fundamentat stiintific, care ne aduce profunzime si claritate, care ne deschide si ne aseaza in interiorul nostru. Aceasta carte este un prieten si un mentor la care sa revenim din nou si din nou." - Bogdana Bursuc, psihoterapeuta, Master NARM practitioner si ambasadoare NARM™ in Romania
"Cartea Trauma de dezvoltare exploreaza in detaliu cel mai profund impuls uman. Clinicienii experimentati Larry Heller si Aline LaPierre tes o sinteza bogata si coerenta a dezvoltarii copilariei in traditia de pionierat deschisa de Wilhelm Reich, Erik Erikson si Alexander Lowen. Aceasta carte valoroasa, bine organizata, este bogata in instrumente usor de inteles pentru toti cei care cauta sa inteleaga mai bine conflictele noastre fundamentale dintre unitate si separare, dependenta si autonomie. Trauma de dezvoltare ofera indrumari clare care sa ne ajute sa pastram, cu autocompasiune si cunoastere, acele contrarii aparent ireconciliabile, fiind o harta vitala accesibila ce sustine maturitatea emotionala si cresterea psiho-spirituala. Acest ghid bine organizat si valoros se bazeaza pe psihoterapia si neurostiintele somatice, urmarind sa ofere indrumare clara pentru a face fata traumelor din copilarie." - dr. Peter A. Levine, autorul cartilor Vindecarea traumei si Intr-o voce nerostita
"Scrisa de Laurence Heller si Aline LaPierre, cartea Trauma de dezvoltare ofera o metoda care combina abordari de jos in sus si de sus in jos pentru reglarea sistemului nervos, prezentand modelul relational neuroafectiv NARM, care se concentreaza pe maximizarea punctelor forte si a rezilientei clientilor, pentru a integra conexiuni fizice si emotionale in corp." - Midwest Book Review
Recenzie Editoriala - Trauma de dezvoltare
"Trauma de dezvoltare" de Laurence Heller si Aline LaPierre este o lucrare esentiala pentru intelegerea impactului traumelor timpurii asupra dezvoltarii psihologice si emotionale a individului. Autorii exploreaza cum traumelor de dezvoltare afecteaza autoreglarea, imaginea de sine si capacitatea de conectare cu ceilalti. Cartea propune Modelul Relational Neuro-Afectiv (NARM), o metoda care imbina abordari din psihoterapia traditionala cu cele moderne, ajutand cititorii sa inteleaga si sa depaseasca problemele generate de traume. Aceasta lucrare este un ghid valoros pentru terapeuti, dar si pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca sanatatea emotionala si relatiile interumane.
Cui se adreseaza? Cartea se adreseaza in special specialistilor in domeniul psihoterapiei si psihologiei, dar este utila si pentru persoanele care doresc sa inteleaga mai bine impactul traumelor asupra dezvoltarii personale. Este o resursa valoroasa pentru oricine cauta sa imbunatateasca conexiunile interumane si sa dezvolte o intelegere mai profunda a relatiilor afective.
De ce sa citesti aceasta carte? Lectura "Traumei de dezvoltare" este esentiala pentru a invata cum traumelor din copilarie pot influenta viata de adult. Metodele si perspectivele oferite de Heller si LaPierre sunt nu doar informative, ci si transformatoare, oferind cititorilor instrumentele necesare pentru a face fata provocarilor emotionale si a promova o dezvoltare sanatoasa.
Aceasta carte este o resursa cruciala pentru oricine cauta sa inteleaga mai bine impactul traumelor asupra vietii lor si sa dezvolte strategii eficiente pentru a naviga prin complexitatea relatiilor umane.