Descriere - Socul referendumului
”Socul referendumului” este un volum alcatuit din 14 interviuri cu 14 intelectuali publici care s-au exprimat in favoarea organizarii Referendumului pentru casatorie de acum un an: Teodor Baconschi, Vasile Banescu, Radu Carp, Pavel Chirila, Razvan Codrescu, Mihai Gheorghiu, Sorin Lavric, Mihail Neamtu, Preot Constantin Necula, Costion Nicolescu, Adrian Papahagi, Preot Radu Preda, Claudiu Tarziu si Marius Vasileanu.
Cei 14 analizeaza necesitatea acestei initiative cetatenesti – fara precedent ca amploare si ca forta de despartire a apelor in societatea romaneasca -, cauzele pentru care Referendumul a esuat si consecintele acestui efect, pe termen scurt si mediu.
Concluziile sint pe masura asteptarilor autorului, marturisite in Prefata:
”Am incercat, pina la urma, plecind de la referendum, sa aflu cum stam, acum, in mileniul III, in fata lui Hristos. Si, mai ales, ce putem sa facem pentru El in aceste vremuri care, desi unora le pot parea libere si glorioase, mie, unuia, imi stirnesc ingrijorari.”
Cristian Curte este absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Iustinian Patriarhul” a Universitatii Bucuresti (promotia 1999) si Master al aceleeasi institutii (sectiunea "Doctrina si cultura”, anul 2000). Lucreaza ca realizator de emisiuni la Radio Romania din anul 1999, este redactor-sef al revistei "Lumea Monahilor” din anul 2007 si colaborator al revistei "Formula As” din anul 2010. A fost redactor-sef al revistei "Sfintii Ortodoxiei” si consultant al trustului De Agostini.
Aceasta este cartea lui de debut.
In loc de alte amanunte, redam aici citeva titluri din sumar, care ilustreaza foarte bine ideile principale ale volumului de fata:
"Eu zic ca din aceasta temporara slabiciune, Biserica nu are decit de cistigat" (Teodor Baconschi)
”Nimeni nu voia, de fapt, sa fie validat referendumul, dar nimeni nu voia sa recunoasca acest lucru” (Radu Carp)
”E clar ca trebuie sa avem un popor mult mai pregatit, sa ii ridicam nivelul duhovnicesc” (Pavel Chirila)
”Doua idei fundamentale au mobilizat romanitatea de-a lungul istoriei: ideea nationala si ideea crestina. Amindoua sint astazi intr-o criza letala” (Razvan Codrescu)
”Spatiul public romanesc a fost cucerit deja de corectitudinea politica, de vulgaritate si de preeminenta ideologicului” (Mihai Gheorghiu)
”Referendumul a fost un exercitiu de suveranitate pierdut din pricina apatiei civice si a amneziei istorice” (Mihail Neamtu)
”Inca nu ne-au fost aratate temnitele, dar cred ca nu e departe vremea” (Pr. Constantin Necula)
”O anumita indiferenta cu inconstienta a strabatut culoarele ecleziale” (Pr. Radu Preda)