Descriere - Gestapo. Istoria politiei secrete a lui Hitler
Dictaturile nu pot rezista fara o politie secreta bine pusa la punct. Un dictator este lipsit de putere in lipsa unui sistem de teroare eficient, iar Adolf Hitler nu a facut exceptie de la aceste doua axiome ale istoriei. Führerul s-a facut temut in Germania si in Europa datorita unui aparat represiv ce a urmarit neobosit toti adversarii politici, pentru a ajunge mai apoi mana sa dreapta cu privire la persecutarea sistematica a evreilor. Gestapoul, ca abreviere sinistra a Geheime Staatspolizei (Politia Secreta a Statului) a fost infiintat in noiembrie 1933 si a functionat pana la moartea lui Hitler, in mai 1945, in Germania si in teritoriile ocupate de catre nazisti, din Polonia pana in Tarile de Jos si Danermarca.
Aceasta istorie detaliata a Gestapoului, bazata pe documente de arhiva si pe declaratii ale martorilor, pe care Rupert Butler o prezinta cu fidelitate cititorilor, surprinde mecanismele interne ale organizatiei, structura ierarhica, precum si modul in care decurgeau arestarile si interogatoriile, cu metodele de intimidare si persuasiune aferente, de la batai pana la tortura. Siguranta interna a Reichului era mentinuta de un aparat politienesc tentacular, cu numeroase sectii, birouri si departamente, pentru care lucrau in jur de 20 000 de persoane, sub conducerea malefica a lui Heinrich Himmler, birocratul cu ochelari rotunzi si cu veleitati de calau.
De altfel, autorul surprinde cu maxima claritate legatura dintre politica nazista – cu dublul tais al antisemitismului si al expansiunii teritoriale in Europa – si activitatea politiei secrete, ce a pregatit terenul dictaturii hitleriste si a mentinut teroarea, in colaborare cu alte departamente precum Abwehrul, SS si Wehrmachtul. Rasfoind paginile cartii, intalnim figuri bine cunoscute ale Gestapoului, precum Göring, Himmler, Eichmann, Heydrich si Kaltenbrunner, surprinsi in momente istorice-cheie pentru ascensiunea ideologiei naziste, precum Puciul de la berarie, Noaptea Cutitelor Lungi sau anexarea Austriei, invadarea Poloniei si a Cehoslovaciei.
Pentru o viziune mai cuprinzatoare asupra evenimentelor, autorul completeaza etapele esentiale ale ascensiunii nazismului cu o prezentare bine documentata a modului in care au sfarsit cei care au pus in functiune una dintre cele mai eficiente structuri criminale ale istoriei moderne. Lucrarile procesului de la Nürnberg, ce au urmat infrangerii Germaniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pun astfel intr-o lumina rece si fara menajamente motivatiile principalilor criminali de razboi implicati in activitatile Gestapoului, din pacate, fara Himmler si Heydrich in boxa acuzatilor.
Pe langa sursele documentare alese cu grija, cartea contine fotografii cu un impact vizual de nesters, ce intregesc demersul autorului de a prezenta o istorie a temutei organizatii cu sediul pe Prinz Albrecht Strasse nr. 8. Fotografii ce infatiseaza strazile Vienei spalate de evrei in genunchi sau bombardarea satului Lidice ne fac sa ne intrebam daca nu cumva textele cartii insotesc mai degraba niste imagini care vorbesc de la sine decat invers.
Rupert Butler este un autor britanic cu o autoritate recunoscuta in cercetarea istoriei national-socialismului in Germania, a politiei secrete naziste si sovietice, precum si a celui de-Al Doilea Razboi Mondial in ansamblu. Dintre numeroasele sale carti dedicate acestui subiect amintim: Gestapo: The Truth Behind the Evil Legend („Gestapo: adevarul din spatele legendei malefice”), The Black Angels: A History of the Waffen SS („Ingerii negri: o istorie a Waffen SS”) si Legions of Death: The Nazi Enslavement of Eastern Europe („Legiunile mortii: sclavizarea nazista a Europei de Est”).
Coperta: brosata
Format: 140 x210 mm
Numar pagini: 216
Data aparitie: iulie 2010
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 5 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.