Descriere - 1989. Toamna natiunilor
Volumul prezinta schimbarile care au inceput in Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Romania si Bulgaria in a doua jumatate a anilor ‘80 si au culminat cu prabusirea sistemului comunist in 1989, accentul fiind pus nu atit pe evenimentele in sine, cit mai ales pe cauzele si consecintele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor si pe caracterul specific al schimbarii din fiecare tara. Autorii isi sprijina cerce tari le pe doua teze: incapacitatea economica a sistemului comunist si faptul ca impulsul catre reforma nu a venit din interiorul tarilor Europei Centrale si de Est, ci dinspre Uniunea Sovietica. Importanta lucrarii este sporita de analiza traseului parcurs de aceste tari in aproape un sfert de secol de evolutie postcomunista.
„Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz si Pawel Ukielski descriu evenimentele care au avut loc in 1989 in Polonia, Ungaria, Republica Democrata Germana, Ceho-slovacia, Bulgaria si Romania si care au tinut planeta agitata pe parcursul intregului an. Autorii ne prezinta argumentat cauzele care au dus la caderea sistemului comunist in Europa Centrala si de Est, dezvoltind un intreg palier de argumente, de la criza sistemica a regimurilor si rolul disidentei pina la noul model reformist de politica adoptat de Mihail Gorbaciov, care a provocat neintentionat prabusirea sistemului pe care il dorea salvat. In plus, autorii vin in intimpinarea cititorului interesat cu o noua cercetare a traseului pe care fiecare dintre tarile studiate l-a avut dupa caderea comunismului. Utila ca sa intelegem ca, asa cum nu putem compara evenimentele din 1989 din Romania cu cele din Ungaria sau Polonia ori pe cele din Bulgaria cu cele din RDG sau Cehoslovacia, nici tranzitia din toate aceste tari nu a parcurs si nici nu avea cum sa parcurga drumuri asemanatoare. Utila, de asemenea, ca sa nu uitam fragilitatea demo-cratiei si complicatele procese de consolidare a ei.
Preferind in mod inspirat varianta textului scris atragator, cei trei autori reusesc performanta de a povesti si de a conversa. De a povesti istoria recenta si dramatica a sase tari europene, printre care si a noastra. Apoi, de a conversa cu noi, cititorii, despre tranzitie si democratie, subiecte care ne-au marcat existenta de peste douazeci de ani. Credeti ca aveti in mina doar o carte stiintifica? Cititi-o! Va veti bucura de o lectura placuta, usoara, dar cu greutate insemnata in acelasi timp.” (Stejarel Olaru)
Din cuprins:
Polonia: unde a inceput totul • Ungaria: schimbari nefinalizate • RDG: esecul revolutiei? • Cehoslovacia: implozia sistemului • Romania: un decembrie insingerat • Bulgaria: in cautarea unui sfirsit al comunismului
ANUL APARITIEI: 2013
NUMAR PAGINI: 448
FORMAT: 130x200
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 5 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.