Descriere - Romania. Podisuri si dealuri - volumul al III-lea
In cadrul dealurilor si podisurilor sunt resurse importante de subsol de care sunt legate multe ramuri industriale, unele cu rol esential in economia nationala (gazele naturale, petrolul, lignitul etc.), se practica o agricultura variata, s au dezvoltat de timpuriu o serie de activitati economice ce au determinat nu numai forta de munca calificata, dar si anumite specializari, exista un bogat fond de rezerve turistice ce asigura, dar mai ales va determina afirmarea unei economii prospere cu acest specific.
Iata cateva din atributele care au stat la baza unei intense activitati de cercetare geografica concretizata intr un numar foarte mare de articole, studii, monografii, carti etc. Daca in perioada interbelica s au realizat cateva orientari mai ales in cercetarea reliefului si a unor asezari, ulterior studierea diferitelor unitati luate ca obiect al unei teze de doctorat a facut posibila nu numai amplificarea numarului de lucrari, dar mai ales diversificarea problemelor si domeniilor de studiu. Un rol aparte l au avut colectivele de cercetatori geografi si cadre didactice de la universitatile din Bucuresti, Iasi, Cluj Napoca si din Institutul Geografic. In cadrul acestora, in afara tezelor de doctorat, s au realizat studii geografice complexe cu caracter regional, lucrari de amanunt asupra unor componente geografice, reprezentari cartografice concretizate in atlase etc.
Ca urmare, in prezent, exista un fond informational bogat si divers ce a stat la baza scrierii unor sinteze geografice si la nivelul marilor unitati de dealuri si podis. Ele contin o multitudine de informatii si probleme ce privesc toate componentele sistemului geografic. Iata unul din motivele care fac ca scrierea unui astfel de curs sa devina destul de dificila. Realizarea lui insa este necesara din alte considerente. Acestea trebuie sa reprezinte, mai intai, un summum de probleme ce definesc structura geografica a fiecarei unitati, in care sa se regaseasca, pe langa trasaturile de baza si corelatiile ce se stabilesc intre componente si elemente. In al doilea rand, aici trebuiesc relevate opiniile mai importante ce s au impus in anumite probleme, ca si ideile controversate sau neilucidate. In sfarsit, redarea lor trebuie sa se faca tinand seama de cei carora li se adreseaza.
Deci, cursul trebuie sa reprezinte atat o baza de „scolire”, de calificare, dar si una de deschidere pentru cercetarea geografica. In acest sens s a cautat a fi realizata aceasta lucrare, care se adreseaza in principal studentilor geografi, dar si profesorilor si tuturor celor interesati sa cunoasca realitatile geografice ale Romaniei. Ea a fost conceputa in doua volume (Podisurile si dealurile – volumul 3; Subcarpatii – volumul 4) intrucat, pe de o parte, volumul informational este deosebit de bogat iar pe de alta, datorita faptului ca intre Subcarpati si celelalte unitati de dealuri si podisuri sunt deosebiri importante de alcatuire, structura, geneza, evolutie, interferenta intre factorii naturali si presiunea antropica, care se rasfrang direct in peisaje specifice. La baza a stat o lucrare mai veche care a fost actualizata si completata cu idei noi.
Produsul face parte din colectia PAMANTUL - CASA NOASTRA
Nr. pagini: 342
Anul aparitiei: 2008
Autor: Ielenicz, Mihai
Editura: Universitara
Colecția: Pamantul - Casa Noastra
ISBN: 9789737494788
Răsfoiește cartea - Romania. Podisuri si dealuri - volumul al III-lea
Livrarea se face din stoc, in 24-48 ore, din depozitul de carte LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri.
Transportul este gratuit pentru orice comanda de minim 119 lei cu livrare in reteaua de Pachetomate
Posta Panduri, minim 199 lei cu livrare in Easybox oriunde in tara, minim 149 lei cu livrare prin
curier in Bucuresti si minim 199 lei pentru livrarea prin curier, in tara.
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.