Descriere - Intelesul suferintei umane la Eschil, Sofocle si Euripide
Viata omului e efemera, iar soarta lui schimbatoare. Fericirea nu dureaza decat o clipa. Reusita in viata dureaza catva timp, dar deodata, printr-o lovitura neasteptata a sortii, totul se prabuseste. De aici indemnurile care se intalnesc la toti poetii eleni: Omul sa nu uite niciodata cat de precara ii e fericirea si cu cata usurinta se transforma in contrariul ei. Sa nu uite niciodata conditia umana, care e supusa schimbarilor de tot soiul. Sa nu fie trufas cand e in faza succesului, caci reusita se poate preface pe neasteptate in nenorocire. Si, inainte de toate, sa pastreze masura, aceasta virtute eminamente elena. (...)
Am fi fericiti daca vom fi reusit sa transmitem cititorilor nostri aceasta intuitie nemijlocita si impresie primordiala pe care am castigat-o noi insine din contactul cu operele nemuritoare ale celor trei mari tragici greci, intuitie si impresie insa sustinute de tot ce s-a lucrat de catre predecesorii nostri in acest domeniu, si cum natura nu se repeta niciodata, speram ca modul nostru de a vedea problema pe care am pus-o nu va fi cu totul lipsit de originalitate. Am fi si mai fericiti daca vom fi contribuit catusi de putin ca altii sa reia aceste cercetari si sa adanceasca si mai mult problema, pusa de noi, al carei sens este astazi tot asa de actual ca si acum 25 de secole, in Athena lui Pericle si a lui Phidias.
Aram M. Frenkian
Aram B. Frenkian, daruit elinist din spatiul culturii romane, s-a preocupat de studiul filosofiilor postaristotelice (de la stoici si sceptici la Plotin) cu stiinta si pricepere exemplare.
Gh. Vladutescu
De la teza sa despre Mimesis si muzica, pana la recentul comentariu la opera lui Diogenes Laertios, munca lui Aram Frenkian a imbogatit cu contributii durabile patrimoniul filologiei clasice romanesti, explorand, pentru intaia oara in tara noastra, domenii inainte necercetate si adaugandu-si silintele la ale cercetatorilor din tari cu vechi traditii de lucru in vastul camp al stiintei antichitatii.
D.M. Pippidi
Editie ingrijita, note si postfata de Prof. univ. dr. Gh. Vladutescu
Intelesul suferintei umane la Eschil, Sofocle si Euripide aparea la 5 ani de la petrecerea din viata a lui Aram M. Frenkian, la Editura Univers, si la 18 de la scriere (1946). Reeditarea acesteia, urmand altora in Scrieri filosofice I, Editura Stiintifica, 1988; Scepticismul grec (culegere de studii), Paideia 1997, Scrieri filosofice. Studii de filosofie greaca si comparata, Ararat, 1998; Lumea homerica. Eseu de protofilosofie greaca, Herald, 2012, intregeste profilul unui mare carturar, inca nu indeajuns de cunoscut si de pretuit.
Tacit s-au corectat greseli minore, de culegere, unde au fost adaugate note s-a semnalat ca de obicei (n. ed.) si au fost transliterate numele proprii, cu exceptia acelora ale marilor tragici: Eschil (Aiskhylos), Sofocle (Sophokles), si Euripide (Euripides) prea intrate astfel in obisnuinta.
In fine au fost adaugate in Addenda 1 studiul din 1945, Gelozia zeilor la vechii greci, la care Frenkian trimitea in Introducere si, in Addenda 2, memoriul Titluri si lucrari, 1946, de retinut ca document de viata.
Produsul face parte din colectia COLECTIA CARTILOR DE REFERINTA
Nr pagini: 240
Format: 20x28
An aparitie: 2024
Editia: Cartonata
Autor: Frenkian, Aram M.
Editura: Paideia (fd)
Colecția: Colectia Cartilor De Referinta
ISBN: 9786067488814
Răsfoiește cartea - Intelesul suferintei umane la Eschil, Sofocle si Euripide
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 7 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.