Descriere - Harta sufletului. Mostenirea lui Jung
In acest volum introductiv Murray Stein impartaseste chintesenta a 30 de ani de studiu despre harta sufletului creata de Jung. Murray descrie descoperirile lui Jung si evidentiaza coerenta teoretica a subtilei retele jungiene de elemente interconectate pentru ca cititorul sa dobandeasca atat o imagine generala a teoriei psihologiei analitice, cat si o buna intelegere a celor mai importante concepte si a modului in care ele apartin unui intreg.
Plasandu-si munca pe filiera gnosticilor antici si a alchimistilor medievali, aflat sub inflenta lui Kant, Hegel si Freud, printre altii, Jung a descoperit o noua cale de a intra chiar mai adanc in spatiile ascunse ale lumii interioare prin observarea viselor si prin tehnica imaginatiei active; a pus bazele unei metode de interpretare inspirata din studiile comparative ale culturii umane, miturilor si religiilor lumii.
Cartea de fata se adreseaza atat specialistilor, cat si celor care sunt interesati de ceea ce a spus Jung, dar nu au gasit inca o cale prin care sa abordeze opera sa imensa si gandirea sa complexa. Fiecare dintre capitolele acestei carti se concentreaza pe o tema a teoriei sale (Constiinta-eu, libertatea personala, complexele, teoria libidoului, arhetipurile, inconstientul colectiv, Persona, Umbra, Animus/Anima, Sinele, Individuarea, Sincronicitatea etc.). Murray Stein a selectat cele mai clare si reprezentative eseuri si pasaje din opera lui Jung pentru a arata coerenta esentiala a viziunii sale. Harta psihicului elaborata de Jung este o imensa realizare a intelectului, a observatiei si a intuitiei creative iar lucrarile sale ne ofera imagini ale unui impresionant mister: psihicul uman.
*
Marea intrebare este, desigur: va putea fi sufletul uman vreodata cunoscut in intregime, vor putea profunzimile sale sa fie vreodata sondate, iar vastul sau teritoriu, cartografiat? Probabil ca ceea ce i-a determinat pe unii pionieri ai psihologiei abisale, asemenea lui Jung, Freud si Adler, sa se angajeze intr-un astfel de demers si sa creada ca vor putea sa defineasca inefabilul si insondabilul psihic uman, era un soi de reminiscenta a grandorii stiintifice specifice secolului al XIX-lea. Indiferent de motiv, ei s-au imbarcat in aceasta calatorie pe Mare Ignotum (Marea Misterelor), iar Jung a devenit un fel de Cristofor Columb al lumii interioare.”
"Harta psihicului realizata de Jung, chiar daca este doar o varianta preliminara, inca nerafinata si deschisa la modificari si adaugiri – asa cum sunt, de altfel, toate incercarile initiale de a cartografia teritorii necunoscute –, poate fi totusi un dar de valoare si poate servi drept ghid acelora care vor sa patrunda in spatiul interior, in lumea psihicului, pentru ca ei sa nu se piarda cu totul pe acest taram misterios.”
"Primul contact cu Jung poate parea asemenea cufundarii in Marea Misterelor descrisa de Fuentes in povestea sa despre exploratorii care au pornit din Spania pentru a strabate Atlanticul. Cand cineva se aventureaza in astfel de taramuri indepartate si straine, traieste un sentiment de exaltare, dar si de spaima.”
"Calatoria originala a lui Jung a fost chiar infricosatoare. Realmente, nu avea idee daca va gasi o comoara sau daca va cadea in gol, de la marginea lumii in spatiul cosmic. Inconstientul chiar era o Mare a Misterelor cand a pornit el pentru prima data in necunoscut. Insa era tanar si curajos, si era hotarat sa descopere lucruri noi. Asa ca dus a fost!”
Murray Stein
CUPRINS
Multumiri 9
Introducere 11
1. SUPRAFATA (CONSTIINTA-EU) 25
Relatia Eului cu constiinta 26
Pozitionarea Eului 40
Tipurile psihologice 46
Libertatea personala 49
2. INTERIORUL POPULAT (COMPLEXELE) 53
Accesul la inconstient 54
Complexele 57
Nivelurile inconstientului 66
Imagini psihice 69
Fragmente de personalitate 72
Structura complexelor 74
Emergenta complexelor 77
3. ENERGIA PSIHICA (TEORIA LIBIDOULUI) 81
Sexualitate si libido 83
Transformarea energiei psihice 88
Fizica, un model 95
Sursa de energie 101
Masurarea energiei psihice 103
Unitatea trup–minte 104
Energie, miscare si orientare 106
Transformari si simboluri 109
4. GRANITELE PSIHICULUI (INSTINCTELE, ARHETIPURILE SI INCONSTIENTUL COLECTIV) 113
Arhetipurile (Universaliile psihice) 119
Inconstientul 122
Instinctele 126
Relatia dintre arhetipuri si instincte 132
5. REVELATUL SI OCULTATUL IN RELATIILE CU CEILALTI (PERSONA SI UMBRA) 137
Umbra Eului 138
Formarea Umbrei 141
Persona 143
Cele doua surse ale Personei 148
Evolutia Personei 151
Transformarile Personei 155
Integrarea Personei si a Umbrei 158
6. CALEA CATRE CENTRU (ANIMUS SI ANIMA) 161
Definind Anima si Animus 162
Genul si Anima / Animusul 171
Dezvoltarea structurii Anima/Animus 177
Extinderea constiintei cu ajutorul sufletului (Anima/Animus) 182
Sexualitate si relatii 186
7. CENTRUL TRANSCENDENT SI TOTALITATEA PSIHICA (SINELE) 193
Trairea Sinelui la Jung 194
Definitia jungiana a Sinelui 200
Simboluri ale Sinelui 204
Sinele ca mister central al psihicului 213
8. EMERGENTA SINELUI (INDIVIDUAREA) 215
Durata psihologica de viata 217
Individuarea 219
Cele cinci stadii ale constiintei 224
Individuarea – studiu de caz 238
Miscarile Sinelui 244
9. DESPRE TIMP SI ETERNITATE (SINCRONICITATEA) 249
Tiparele haosului 250
Dezvoltarea ideii de sincronicitate 253
Sincronicitate si cauzalitate 255
Sincronicitatea si teoria arhetipurilor 260
Minte si materie 262
Cunoastere absoluta 264
O noua paradigma 267
Cosmologie 274
GLOSAR 277
INDEX 281
Produsul face parte din colectia JUNGIANA