Descriere - Universitarul Gheorghe N. Leon
Inclusiv in zilele noastre se manifesta un consens privind importanta studierii problematicii financiare. Masa enorma a informatiilor din domeniul mentionat a fost tratata cu interes dintotdeauna, istoria aratandu-ne ca uneori dificultatile bugetare izvorau mai degraba din lipsa de responsabilitate a factorilor decidenti, a guvernantilor, decat din vreo criza economica.
Ideea de a aborda tema de fata a venit, pe de o parte, tocmai din dorinta de a indrepta atentia celor interesati asupra trecutului stiintei financiare, improspatandu-le memoria cu articolele si lucrarile temeinic documentate ale profesorului Gheorghe N. Leon. Scrierile acestuia erau pline de atitudine, temele vizate fiind dezbatute cu insufletire, in mod limpede si concentrat.
In al doilea rand, studiul monografic propus s-a nascut si din „ambitia” de a readuce in discutie amplul fenomen de inlaturare si chiar de exterminare a elitelor romanesti de catre regimul comunist. Este practic, datoria noastra si in acelasi timp, o necesitate morala sa vorbim despre experientele carcerale ale Romaniei din acea perioada.
Nu in ultimul rand, in contextul materialului investigat am relevat si cateva aspecte privind evolutia invatamantului superior juridic in Oradea, la care a contribuit intr-un anumit moment si profesorul Leon prin activitatea desfasurata la Catedra de Drept financiar. Din aceasta perspectiva am urmarit ca studiul sa fie si o lucrare dedicata institutiei de invatamant in care m-am format ca jurist. Trebuie mentionat fara ezitari, dar si fara a formula elogii exaltate, ca scoala superioara oradeana a avut si are un rol deosebit, de-a lungul timpului cei interesati putand dobandi capitalul intelectual de care au nevoie pentru a-si cladi o durabila cariera profesionala.
Originalitatea lucrarii consta in incercarea de a schita portretul lui Gheorghe N. Leon din perspectiva multidisciplinara (istorica si juridica), valorificand cat mai eficient sursele documentare. Acest lucru poate permite largirea orizontului de intelegere si interpretare a contributiilor teoretice si practice ale profesorului, atat in domeniul academic cat si in cel politic. Consideram ca tema de cercetare este actuala si importanta deoarece, adunand date despre viata lui Gheorghe N. Leon putem stabili anumite adevaruri din destinul sau, relevand si contributiile indiscutabile ale acestuia in domeniul stiintei financiare. Munca sa poate fi intalnita oricand de catre o persoana care cerceteaza sfera vizata.
In lumea noastra trebuie sa dedicam efort si pentru cunoasterea trecutului, studiile monografice punand in lumina modele de inalta eruditie si constiinciozitate. Metodologia cercetarii a inclus si urmatoarele metode: metoda analizei comparative, metoda analizei istorice, metode de studiere a unor lucrari stiintifice, a materialului doctrinar teoretic si normativ-legislativ, pe baza principiului specificitatii problematicii, metoda abordarii interdisciplinare.
La elaborarea lucrarii, drept baza documentara ne-au servit diferite fonduri arhivistice ale Arhivelor Nationale – Serviciile Judetene Iasi, Cluj, Bihor, ale Municipiului Bucuresti si ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Dar, intr-o pondere mare ne-am raportat si la articole de specialitate, studiile unor istorici, la presa timpului, deoarece cercetarile acestora ne-au facilitat analiza spiritului perioadei respective, perceperea situatiilor conflictuale cu care s-a confruntat societatea romaneasca.
Interesul fata de lucrarea prezenta poate consta in faptul ca ea completeaza referintele bibliografice care analizeaza perioada anilor 1919-1959. Materialele sistematizate au o importanta si de ordin didactic, putand fi utilizate in cadrul cursurilor universitare (specializarea istorie, dar si in cadrul cursurilor de Istoria dreptului romanesc, Dreptul finantelor publice si chiar de Drept umanitar – pornind de la atrocitatile comise in timpul regimului comunist).
Nu a fost usor sa scriu despre Gheorghe N. Leon deoarece acesta a fost o „personalitate” mai putin cunoscuta publicului larg, rar amintita in volumele de istorie. Cu toate acestea, din sursele consultate am reusit sa reliefam si acea fateta a personalitatii sale interesata de problemele economice majore ale tarii si de cele ale invatamantului superior. Pornindu-se de la scopul investigarii si in functie de ansamblul problemelor abordate si de gradul de studiere al acestora, am structurat teza astfel: ca suport explicativ-ilustrativ al tematicii apar Cuprinsul si Lista abrevierilor; Introducerea, drept argument al alegerii temei, al importantei si actualitatii acesteia; cinci capitole ce dezvaluie considerente asupra operei stiintifice a lui Gheorghe N. Leon, actiunilor si convingerilor sale ca om politic; Concluzii; Referinte bibliografice si Anexe.
Capitolul I Istoriografia problemei este dedicat analizei literaturii edite asupra temei, interpretarilor formulate de alti cercetatori, cu calitatile si limitele determinate de posibilitatile oferite de documentare si epoca in care au fost scrise. Capitolul II intitulat Familia si scoala debuteaza cu informatii privind formarea omului Gheorghe N. Leon sub indrumarea familiei. Am incercat sa surprindem amintiri ale copilariei si adolescentei viitorului profesor, orizonturile sale de asteptare, tenacitatea de care a dat dovada in pregatirea carierei.
In Capitolul III Universitarul regasim un volum important de reflectii pe marginea activitatii de universitar a lui Leon, acesta fiind prezent in mediul academic de la Oradea, Cluj, Bucuresti. Mesajul cheie al acestui capitol este acela ca profesorul a fost un veritabil modelator de constiinte si un formator de caractere in mediul tinerimii studioase. Experientele sale politice, actiunile puse in serviciul intereselor generale ale Romaniei sunt descrise in Capitolul IV intitulat Omul politic.
Ultimul capitol De la conditia de „urmarit politic” la cea de „detinut politic” in regimurile anilor 1940-1059, prezinta coordonatele unei intense drame a profesorului care a devenit victima a proceselor judiciare intentate de noul regim impotriva oricarui produs al vechiului regim burghezo-mosieresc, considerat un potential dusman al clasei muncitoare. Aceasta monografie, ce rezerva aspecte realiste privind viata si activitatea profesorului Leon indeamna cititorul la pastrarea respectului pentru elementele pretioase de educatie ale poporului roman, atat de bogat in indrumatori spirituali care au fost si o sursa a instructiei superioare. Prin aceasta lucrare incercam sa invingem slabiciunea uitarii, astfel incat cu multa hotarare si vointa vom transmite mesajul ca Gheorghe N. Leon a avut ocazia de a fi parte in desfasurarea unor interesante dar si zbuciumate perioade din istoria noastra.