Descriere - Temporalitate si limbaj
Adresandu-se atat studentilor (pentru care autoarea este citata in bibliografia recomandata), cat si specialistilor, cercetatorilor din domeniile lingvisticii, semanticii, logicii sau psihologiei, cartea Luciei Uricaru, una despre contributia timpurilor verbale, aflata sub semnatura unui prestigios cadru didactic universitar (lector al Facultatii de litere din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, fost lector la Universitatea din Padova si autoare a mai multor lucrari de lingvistica, dedicate cu deosebire verbului, dar si a unor manuale de invatare a limbii romane ca limba straina) scruteaza felul in care evolutii teoretice afirmate in analiza limbajului natural si a comunicarii verbale au influentat si modificat perspectiva de cercetare in cazul unor fenomene lingvistice, care, in interiorul gramaticii traditionale si al paradigmei structuraliste, pareau sa-si fi gasit un loc bine definit (Lucia Uricaru - introducerea Temporalitate si limbaj. Contributia timpurilor verbale).
Abordand limbajul natural si comunicarea verbala, constituite ca tema majora de reflectie tocmai in domenii din afara sferei lingvisticii (logica, filosofia, semantica formala, psihologia, chiar antropologia), volumul se constituie intr-o pledoarie in favoarea realului apanaj lingvistic reprezentat de acestea. La aceasta intalnire, lingvistica vine inarmata cu modelul structuralist si cel generativist, incercand, intr-un fel, in realitate cel mai pertinent si mai acribic, sa recupereze un teren pe care au patruns si s-au instapanit, cu destul aplomb, dar nu neaparat cu nejustificata indreptatire, destule alte stiinte. Dar, tot lingvistica, prin glasul autoarei cartii, este aceea care accepta viziunea pragmatica asupra limbajului si a utilizarii sale, intelegand sa urmeze calea perspectivelor de interpretare propunandu-si cercetarea contextuala a faptelor de limba, prin integrarea acestora in mediul complex al comunicarii.
Castigul realizat de analiza timpurilor verbale este evident, o data cu interventia cercetarii de factura lingvistica, recomandandu-le ca posibile argumente in sustinerea cercetarii care accepta interventia factorilor contextuali si considera comunicarea un proces complex de interpretare: exprimarea unor raporturi cu componente ale contextului situational, dar si raporturi intratextuale, prin prisma carora acestea depind de contextul lor de evolutie. Astfel planificata, analiza intreprinsa de Lucia Uricaru pledeaza in favoarea cercetarii lingvistice, de specialitate altfel spus, acceptand provocarea interdisciplinaritatii, nesfiindu-se sa atace chiar fenomenele particulare.
Cuprins:
Originile categoriei gramaticale timp;
Timp si deixis;
In cautarea trasaturilor semantice fundamentale;
Timp, text, discurs;
Timpuri verbale si comunicare;
Particularitati de utilizare in limba romana;
Incheiere (in loc de postfata);
Bibliografie.
ISBN: 973-8457-20-3
Nr. Pagini: 208
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.