Descriere - Aproape liber - Publicistica
DANIEL CRISTEA-ENACHE (n. 19 februarie 1974, Bucuresti) este conferentiar universitar la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Fondator al revistei online Literatura de azi, este si autorul unor volume de critica literara, istorie literara, convorbiri si eseuri: Concert de deschidere (Editura Fundatiei Culturale Romane, 2001; Premiul pentru Debut al Romaniei literare; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania; Premiul „Titu Maiorescu“ al Academiei Romane; in format electronic, LiterNet, 2004), Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hartie (Polirom, 2005), Bucuresti Far West. Secvente de literatura romana (Albatros, 2005), Un om din Est (Curtea Veche Publishing, 2006; Premiul pentru Critica si Istorie Literara al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), Convorbiri cu Octavian Paler (Corint, 2007; ed. a II-a, Polirom, 2012), Timpuri noi. Secvente de literatura romana (Cartea Romaneasca, 2009; Premiul pentru Critica al revistei Convorbiri literare), Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu (Curtea Veche Publishing, 2010), Cinematograful gol (Polirom, 2011), Generatia ’60: discursul artistic si discursul critic. Neomodernismul (Editura MNLR, 2013), Literatura de azi. Dialoguri pe net (Polirom, 2013), Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache in dialog cu Dan C. Mihailescu (Humanitas, 2013), Ce a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorba cu Daniel Cristea-Enache (Polirom, 2013). Publicistica lui Daniel Cristea-Enache nu ramane niciodata datoare, argumentatia desfasurandu-se ferm pana la rotunjirea perfecta a textului.
Volumul Aproape liber, cu paradoxalul sau aer de incisivitate si de melancolie, de rigurozitate si de blandete, prezinta o surprinzator de larga radiografie a lumii si a culturii romanesti contemporane. „Ritmul si stilul publicistic difera fundamental de cele ale creatiei sau criticii literare. Se apropie mai mult de ale cronicii literare saptamanale, facuta de asemenea in regim de deadline apropiat. Dar Publizistik este totusi altceva: ceva de sine statator, ceva ce nu seamana cu nimic. Aici, numai aici, poti sa fii si serios, si ironic, si patetic, si cu haz pur si simplu (daca ai haz; altfel e mai greu…). Aici poti sa schimbi registrele in viteza pe care ti-o alegi, cu alternari, mixari, prelucrari. Aici ai toata libertatea din lumea scrisului, condensata intr-un numar fix de semne ce pot fi montate oricum, pe orice tema, in orice registru, cu dubla, chiar tripla intentionalitate. Numai previzibil, flasc, moralizator si plicticos sa nu fii. Caci autorii nostri <neintelesi> sunt de regula comici; dar un publicist necitit de nimeni e chiar un personaj tragic.“ DANIEL CRISTEA-ENACHE Aproape liber.
Publicistica ne arata ca nu exista critic literar influent care sa nu fie tentat sa scruteze cetatea. Daniel Cristea-Enache are o privire caleidoscopica asupra societatii romanesti, cadrul perceptiei sale restrangandu-se pe masura ce avansezi in lectura. Lupa pe care autorul o foloseste se focalizeaza pe cele mai diverse ipostaze ale peisajului romanesc, de la generalitati de ordin istoric si politic pana la aspecte aproape intime, trecand insa, ca printr-un miez situat intre cele doua falii, prin chestiuni de istorie si critica literara, adica prin ceea ce l-a impus pe Daniel Cristea-Enache in viata culturala romaneasca. Rezultatul acestui examen amanuntit este un discurs fara compromisuri, remarcabil prin claritatea argumentatiei si, indiferent de subiectul tratat, printr-o permanenta cautare a echilibrului, a intelegerii juste. In plus, desi autorul, cu spiritul sau critic, isi pune singur la indoiala talentul de scriitor, textele, cu precadere cele memorialistice din ultima sectiune a cartii, il contrazic vehement.
Nr. de pagini : 306
Anul aparitiei : 2016
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.