Manfred Spitzer este autorul bestsellerului: Dementa digitala
Singuratatea este pericolul numarul unu pentru sanatate, crede psihiatrul si neurocercetatorul german Manfred Spitzer, care in cartea de fata expune o serie de adevaruri incomode, temeinic cercetate stiintific, despre societatea contemporana.
Suntem tot mai singuri, iar acest lucru ne imbolnaveste, ne instraineaza de semenii nostri si poate chiar sa ne ucida. Cancerul, patologiile cardiovasculare si depresia inregistreaza incidente record, una dintre cauzele principale fiind cascada de schimbari psihosomatice declansata de stresul provocat de singuratate. Indiferent ca vorbim despre tineri sau oameni in varsta, persoane prospere sau oameni cu mijloace reduse, femei sau barbati, singuratatea nu scuteste pe nimeni de suferinte fizice si sufletesti.
In acest volum, autorul ne explica stiintific, dar si omeneste ce este singuratatea si de ce este atat de nociva. Mai mult, ne ofera si cateva mijloace simple sa o combatem, cand ne confruntam personal cu ea sau cand afecteaza pe cineva drag.
"Imaginati-va ca ar exista o boala care s-ar manifesta tot mai des si ar provoaca dureri cronice – o maladie contagioasa, inca necercetata de oamenii de stiinta, care s-ar raspandi atat de rapid incat nu am avea timp sa ne imunizam impotriva ei, si care ar fi clasificata drept una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalitatii in lumea occidentala. O boala care favorizeaza aparitia altor suferinte, de la raceli, depresie si dementa la infarct, accident vascular cerebral si cancer. Aceasta boala ar fi, prin urmare, un factor important de risc pentru aparitia altor maladii cu incidenta crescuta si fatale. In acelasi timp ar fi inselatoare, deoarece multi dintre cei afectati nici nu ar sti ca sufera de ea. Aceasta boala chiar exista, si se numeste singuratate."