Editie definitiva
Prefata de Ioan Holban. Postfata de Acad. Mihai Cimpoi.
Imagine coperta I : Cubierta – Lugar de duelo. Foto de Planta Baja Estudio de Arhitectura
Poet impecabil, nascut iar nu facut, venind din zona mitica a Moldovei, constructor de metafora epatanta si parabola socanta, cu o incredere in puterea magica a Poeziei pe care o au doar cei alesi, Daniel Corbu ataca temele mari cu o uimitoare forta a tragismului, care-l personalizeaza si-i confera originalitate. (CEZAR IVANESCU)
Cu ostentatie si dureroasa distantare ironica, poetul face din singuratate un purgatoriu si din inconformism o etica. (LAUREN?IU ULICI)
Luptand cu poezia precum Iacob cu ingerul, Daniel Corbu ramane stapan pe fiinta sa, care-l ajuta "sa priveasca lumea prin mai multe rani deodata”, textuale ca si existentiale. (GHEORGHE GRIGURCU)
Daniel Corbu este inainte de orice un initiat si nu se sfieste sa o recunoasca public. Dar felul cum o recunoaste acrediteaza instantaneu in cititor certitudinea ca se afla in fata unui mare poet. (ION MIRCEA)
Ca si la Matei Visniec, in poezia lui Daniel Corbu intalnim dominanta "imaginarului prozaic”, ca si incercarile de transcendere ale lui prin "iluzia taumaturgiei poetice”. (CORNEL UNGUREANU)
Daniel Corbu salveaza religia poemului prin parabola. Unul din eforturile sale este mentinerea poemului printre limbajele sacrale. Poetica devine la el un principiu de substanta si o terapie de suspendare a mortii, un exorcism al fricii de neant. (AL. CISTELECAN)
Pentru Daniel Corbu poezia e a doua natura (a sa), confundandu-se cu cea prima. Un autor fara de care harta lirismului vizionar de azi ar fi incompleta. (ADRIAN POPESCU)
Lectura operei lui Daniel Corbu da sentimentul tulburator al intalnirii cu un mare poet. (TEODOR PARAPIRU)
Daniel Corbu, poet reprezentativ al optzecismului post-modernist care se impune printr-o constiinta artizanala dar si prin una poetica sans rivages, funciara, se proiecteaza, spectacular, ca un Personaj al propriei poezii. (Acad. MIHAI CIMPOI)
Poezia lui Daniel Corbu, ca si interventiile sale teoretice, navigheaza in jurul unei avangarde reactualizate, un modernism care isi cauta un nume ("postmodernism” sau "noua avangarda”), ramanand, insa, nu atat in cadrele istorice – cele care "deranjeaza” orice demers ce se vrea intemeietor de noua paradigma –, cat si in cele structurale, de retorica, tehnica, modalitati si textura a imaginarului. (IOAN HOLBAN)
Cred in poezie nu ca intr-o profesiune, ci ca intr-un miracol. Un miracol care ti-e dat sau nu. M-am considerat intotdeauna un locuitor al emotiei. Intalnirile cu poezia sunt rare. Poezia vine si pleaca. Te lasa de multe ori deznadajduit si cu mainile goale. S-o opresti, imposibil. E ca si cum ai incerca sa pastrezi cu tot dinadinsul mireasma florii in pumn. Dar nu cunosc intalniri mai inalte, mai disperate, mai brutale si mai serafice decat cele cu poezia. A scrie poezie: inca un mod de a te convinge ca existi. ?i o faci permanent, incredintat ca numai scriind poti alunga moartea la cativa pasi mai incolo. Iar cand crezi ca ai alungat-o, mai adanc o gasesti instalata in miezul lucrurilor. (DANIEL CORBU)
DANIEL CORBU s-a nascut la 7 aprilie 1953, in Targu Neamt. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, din 1990. Absolvent al Facultatii de Litere, sectia romana-franceza, Universitatea Bucuresti, promotia 1983, cu teza de licenta "Generatia poetica 80 in literatura romana”, profesor indrumator, Nicolae Manolescu. Doctor in stiinte filologice, titlu obtinut la Universitatea "Al. I. Cuza” Iasi, cu o teza despre rostirea postmoderna (2007). Participant la intalnirile Cenaclului de luni, condus de criticul si istoricul literar Nicolae Manolescu. Initiator si organizator, incepand cu anul 1984, al Colocviilor Nationale de Poezie de la Targu Neamt, din care s-au desfasurat zece editii (unde au participat aproape toti poetii din generatia 80)si al Serilor de Poezie de la Vanatori-Neamt, din care s-au desfasurat unsprezece editii.
Debuteaza in Romania literara (1979), colaboreaza cu poeme si eseuri in Amfiteatru, Cronica, Luceafarul, Ateneu, Dacia Literara, Astra, Poesis, Convorbiri literare etc. Traduce pentru reviste si in volume din Cioran, Roland Barthes, Daudet, Merimee, Paul Valery, Jabes, Michaux, Elytis, Borges, Jacques Le Goff s.a. Prezent in antologii de poezie din tara si strainatate. In 1993 fondeaza Casa de Editura Panteon si revista literara cu acelasi nume. Este, de asemenea, initiatorul si fondatorul Academiei de Poezie din Vanatorii de Neamt. Din 1998, stabilit la Iasi, este muzeograf literar, director adjunct si director la Muzeul Literaturii Romane Iasi. Din 2018, prof. univ. asociat al Universitatii "Apollonia” din Iasi. Din 2004 este directorul fondator al revistei de experiment literar Feed Back si organizeaza, incepand cu 2006, Festivalul International de Neoavangarda si Festivalul International de poezie "Grigore Vieru” (14 editii).
Carti de poeme publicate:
Intrarea in scena (Albatros, 1984), Plimbarea prin flacari (Cartea Romaneasca, 1988), Preludii pentru trompeta si patru pereti (Panteon, 1992), Documentele Haosului (Panteon, 1993), pentru care primeste Premiul Asociatiei Scriitorilor Iasi si Premiul Poesis pentru cea mai buna carte a anului 1993, Spre Fericitul Nicaieri (Panteon, 1995), Cantece de amagit intunericul (Helicon, 1996), Manualul Bunului Singuratic (Panteon, 1997), Duminica fara sfarsit (Axa, 1998), Cartea urmelor (Junimea, 2001), Documentele Haosului – antologie de autor (Junimea, 2003), Evanghelia dupa Corbu si alte poeme (Princeps Edit, 2006) – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Iasi, Refugii postmoderne (Convorbiri literare, 2007), Eonul Marelui Desant, antologie, editie critica (Princeps Edit, 2009), pentru care primeste Premiul "Mihai Eminescu” al Academiei Romane, Apocalipsa de fiecare zi (Princeps Edit, 2009), Poftiti, Domnule Kafka! (Princeps Edit, 2010), Viata de fiecare zi la Iasi pe vremea lui Daniel Corbu povestita de el insusi (Feed Back, 2010) – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi, Refugii postmoderne (Convorbiri literare, 2011), Noi vesti despre pasarea oarba Dali (Editura "Junimea”, 2012), Documentele Haosului – editie critica, antologie (Editura Princeps Multimedia, 2013), Ferestrele oarbe (Princeps Multi-media, 2016), Lectia de Abis (Princeps Multimedia, 2018), Scrisori catre cei singuri (Ed. Junimea, 2019), Purtatorul de tacere (Ed. Princeps Multimedia, 2021).
Carti de proza:
Douazeci si una de fantasmagorii in ritm de blue-jazz (Ed. Cronica, 2001), Urmele lui Dumnezeu si alte povestiri (Princeps Edit, 2009), Piatra de eol si alte povestiri (Princeps Multimedia, 2015), JANUVIA – romanul ascezei (Princeps Multimedia, 2017) – Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si Premiul "Ionel Teodoreanu” al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi, Moartea ultimului cititor – nuvele si povestiri, Ed. Junimea, 2022.
Carti de eseuri:
Generatia poetica '80 in cincisprezece portrete critice (Junimea, 2000), Intimitatea publica a poeziei – sapte eseuri despre comportamentul liric (Princeps Edit, 2002), Postmodernismul pe intelesul tuturor (Princeps Edit, 2003), Generatia poetica '80 si rostirea postmoderna (Princeps Edit, 2006), Neoavangarda romaneasca – (Feed Back, 2008), Postmodernism si postmodernitate in Romania de azi (Princeps Multimedia, 2013), Rostirea postmoderna. Generatia poetica 80 in literatura romana (Princeps Multimedia, 2014) – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi, Escale in Panteon de la Dosoftei la Visniec – eseuri si portrete literare (Princeps Multimedia, 2018).