Cuvant-inainte de ?tefan Visovan
Pe coperta: Bustul in bronz al Poetului Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Ioan Marchis, amplasat in fata Colegiului National „Mihai Eminescu” Baia Mare
Nota editorului: Editia Eminescu in memoria timpului cuprinde, intr-o forma revazuta, imbogatita si actualizata, informatia cuprinsa in Dictionarul cronologic Mihai Eminescu si cele mai importante studii scrise si publicate de eminescologul Saluc Horvat in aproape jumatate de secol dedicat cercetarii vietii si operei lui Mihai Eminescu.
Ideile nu au viata decat acolo unde oamenii sunt gata sa moara pentru dansele; acolo, insa, unde oamenii pot cuteza sa graiasca public ori sa scrie fara a fi patrunsi de ceea ce zic, acolo oamenii traiesc si ideile mor. (Mihai Eminescu)
Din dorinta de a-l apropia pe Mihai Eminescu de cititorul de astazi si de cei ce vor urma, de a inlesni drumul spre o mai buna cunoastere si intelegere a vietii si operei sale, a modului in care a fost cunoscut si receptat de contemporanii sai si de posteritate si, mai ales, de a sublinia incercarile, mai vechi si mai noi, de a-l indeparta de cititorii sai, ne-am propus o rescriere a biografiei sale. De data aceasta, intr-o formula aparte. In locul unei biografii romantate de tipul multora dintre cele care s-au scris pana acum, sub forma unor evocari, memorii, intamplari din viata poetului, in care s-a urmarit mai ales partea emotionala, nu de putine ori, pline de inflorituri, mitizari sau denigrari, in demersul nostru, ne-am propus si am urmarit viata si activitatea lui Eminescu de-a lungul timpului, etapa cu etapa, prezentandu-le asa cum s-au desfasurat, pornind de la date reale extrase din documente si consemnari retinute de istoria literara. Un Eminescu asa cum a fost si cum a ramas in memoria timpului. (Saluc Horvat)
Cartea lui Saluc Horvat este, in sine, o contributie fundamentala la cunoasterea geniului eminescian, o sinteza realizata cu talent si pricepere, cu devotament si responsabilitate, cu respectarea rigorilor stiintifice. Ea ofera o informatie densa, prelucrata cu profesionalism, care vine, cu generozitate, atat in sprijinul cititorului obisnuit, interesat si iubitor de Mihai Eminescu, cat si al specialistului, al eminescologului, caruia ii pune la dispozitie date utile, care au darul de a contribui la conturarea unei imagini cuprinzatoare a omului deplin al culturii romanesti. (?tefan Visovan)
Dictionarul cronologic Eminescu, alcatuit de Saluc Horvat, este un act de cultura, de pietate, de eruditie, indispensabil cercetatorilor si iubitorilor operei lui Eminescu, din care, deschizandu-l la orice pagina, aflam detalii despre afirmarea eclatanta a celui mai expresiv si reprezentativ geniu al spiritualitatii noastre. (Gheorghe Bulgar)
Saluc Horvat e, in modul sau de a fi, un om al Nordului. Avand chiar deasupra capului Steaua Polara, impresurat de curentii ageri ai Septentrionului, el judeca la rece, priveste dintr-un punct fix lucrurile/realitatile/fenomenele, dar cu o perspectiva pliata, deschisa in evantai. ?inteste faptele in miezul lor fenomenologic, in specificitatea si dimensiunile esentiale, care le dau configuratia obiectiva. (Mihai Cimpoi)
Vechi si pasionat eminescolog, Saluc Horvat este un spirit nelinistit si plin de idei, robind mereu, sistematic si persuasiv, la crearea unui nou soclu pentru poetul nostru national, un soclu pe masura contemporaneitatii. (Mircea Popa)
Unul dintre cei mai staruitori comentatori ai operei si vietii lui Mihai Eminescu, asa cum se reprezinta in critica si istoriografia actuala, este Saluc Horvat. Iata, asadar, un impatimat in ale eminescologiei. (Constantin Cublesan)
Cuprins
Cuvant-inainte de ?tefan Visovan
Romanul vietii lui Mihai Eminescu
Mihai Eminescu in constiinta poporului roman
De la Emin Osman la Eminovici
Mihai Eminescu in memoria timpului
De la Mihail Eminovici la Mihai Eminescu
Eminescu dupa Eminescu
Receptarea si editarea operei lui Mihai Eminescu (editii si editori)
Titu Maiorescu
Vasile G. Mortun, un nou inceput in editarea lui Eminescu
A.D. Xenopol
Ion Scurtu
A.C. Cuza
Garabet Ibraileanu
Mihail Dragomirescu
Gheorghe Bogdan-Duica
Constantin Botez
George Calinescu
Tudor Vianu
Perpessicius (Dumitru S. Panaitescu), Eminescu – Opere, editie critica
Alte editii
Editii noi si reeditari necesare. Mihai Eminescu – Opere, volumul XVI
Mihai Eminescu – Opere, volumul XVII
Mihai Eminescu – Opera poetica
O editie anastatica a Operei lui Mihai Eminescu
Eugen Simion, editor al manuscriselor lui Eminescu
Mihai Eminescu in critica literara actuala
Mai este Eminescu actual?
Mihai Eminescu in Oglinzi paralele
Polimorfismul operei eminesciene
Eminescu in reprezentari critice
Constantin Cublesan, noi lecturi eminesciene
Defaimarea lui Eminescu
Tudor Nedelcea, Pentru mine, Eminescu...
Eminescu in Colectia „Eminesciana”
Eminescu in viziunea criticilor clujeni
Avatarurile prozei eminesciene
Mihai Eminescu, Proza literara
Mihai Cimpoi, Dictionar enciclopedic Mihai Eminescu
Mihai Cimpoi, Hyperion si Demiurg. „Luceafarul”, mit si drama existentiala
Mircea Popa, Mihai Eminescu. Contextul receptarii
Repere eminesciene
Mihai Eminescu, creator al limbajului poetic modern
Lexicul poetic eminescian
Eminescu, omul deplin al culturii nationale si universale
Eminescu in literatura maghiara
Voci lirice europene
Eminescu si Maramuresul. Scriitori maramureseni despre Mihai Eminescu
Mihai Eminescu si Satmarul. Documente de istorie literara
Studiile lui Mihai Eminescu la Viena si Berlin. Manuscrisele germane
Anexe
Mihai Eminescu. Editii
Contributiile critice din ultimele decenii la studiul operei lui Mihai Eminescu (Lista selectiva)
Referinte bibliografice
De ce Mihai Eminescu? Saluc Horvat in dialog cu Gheorghe Parja
Note biobibliografice despre autor
Note biobibliografice despre autor:
Saluc Horvat (nascut la 23 iunie 1935, in satul ?igau, judetul Cluj) este critic si istoric literar, bibliograf, editor, conducator de revista. A urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Din anul 1961 si pana la pensionare, a functionat in invatamantul universitar, numarandu-se printre fondatorii Institutului Pedagogic de trei ani, prima institutie de invatamant universitar din aceasta parte a tarii, indeplinind diverse functii administrative si didactice. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (Filiala Cluj). Initiatorul si fondatorul revistei Nord Literar si director executiv (redactor-sef) al acesteia, prima revista de cultura din Baia Mare. Membru in mai multe asociatii profesionale si stiintifice nationale si internationale. Fondatorul Asociatiei Scriitorilor Baia Mare si presedintele acesteia. A colaborat la numeroase reviste: Tribuna, Familia, Contemporanul – Ideea Europeana, Viata Romaneasca, Romania literara, Luceafarul, Ex Ponto, Ateneu, Poesis, Nord Literar etc. Este autorul a multor studii si cercetari stiintifice din domeniul lingvisticii, istoriei presei, bibliologiei.
Premii si diplome:
A obtinut mai multe premii si diplome de recunoastere a activitatii sale de critica si istorie literara:
•?Premiul Salonului National de Carte, Cluj-Napoca, 1996, pentru volumul Mihai Eminescu. Dictionar cronologic;
•?Premiul „Mihai Eminescu” pentru editia bibliofila „Luceafarul” de Mihai Eminescu si Insemnari despre Mihai Eminescu. Studii si articole, 2000, decernat in cadrul Concursului „Cartile Anului”;
•?Premiul Saloanelor „Liviu Rebreanu” Bistrita pentru volumele Liviu Rebreanu. „Ion”, Biografia unei capodopere, 2009 si De la Ion al Glanetasului la Apostol Bologa, 2018;
•?Titlul „Scriitorul anului 2013” si Marele Premiu pentru Literatura acordate de Primaria Baia Mare;
•?Titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Baia Mare si al Judetului Maramures;
•?Diplome de excelenta oferite de Consiliul Judetean Maramures cu ocazia implinirii a 70 de ani de viata;
•?Diploma de excelenta oferita de Prefectul Judetului Maramures cu ocazia implinirii a 80 de ani etc.
Lucrari de eminescologie:
Mihai Eminescu. Dictionar cronologic (prefata de Gh. Bulgar), Baia Mare, 1994; Insemnari despre Mihai Eminescu, Baia Mare, 2000; Eminescu si contemporanii sai, Cluj-Napoca, 2009; De la Titu Maiorescu la Petru Cretia. Contributii la un dictionar Mihai Eminescu, Bucuresti, 2010; Mihai Eminescu. Repere biobibliografice (Dictionar cronologic. Cuvant despre Eminescu de Mircea Popa), Iasi, 2013; Mihai Eminescu in critica literara actuala, Iasi, 2014; Sub semnul lui Eminescu, Cluj-Napoca, 2019.
Mihai Eminescu. Luceafarul, editie bibliofila realizata de Saluc Horvat cu ocazia implinirii a 150 de ani de la nasterea poetului (15 ianuarie 1850-15 ianuarie 2000), Baia Mare, 2000.
Referinte critice:
Despre activitatea si scrierile lui Saluc Horvat au scris numerosi critici si istorici literari, intre acestia amintindu-i pe: Gheorghe Bulgar, Mihai Cimpoi, Cornel Ungureanu, Niculae Gheran, Ion Balu, Mircea Popa, Constantin Cublesan, Mircea Muthu, Ion Buzasi, Marian Barbu, Nicolae Scurtu, Cornel Munteanu, Stan V. Cristea, Gheorghe Glodeanu, Daniela Sitar-Taut, Augustin Cozmuta, Delia Muntean, Florina Ilis, Elena Dabija, Gheorghe Parja, Ion M. Mihai etc.