Descriere - Granita Padurii
Marsul copacilor si viitorul vietii pe Pamant
In ultimii 50 de ani, copacii padurii boreale s-au mutat tot mai spre nord. Granita padurii ne poarta de-a lungul acestei linii critice a planetei noastre in curs de incalzire, din Norvegia spre Siberia, din Alaska spre Groenlanda si din Canada spre Suedia, pentru a ne face cunostinta cu oameni de stiinta, locuitori ai acestor zone si copaci care se confrunta cu schimbari geologice uriase.
Este o calatorie care ne umple de uluire si teama in fata creativitatii si rezistentei incredibile a acestor specii si a misterioaselor preschimbari ale padurii de care depinde existenta noastra. Reportajul sclipitor se amesteca cu ultimele noutati stiintifice – Granita padurii este o poveste despre ceea ce ar putea sa fie in curand ultima padure ramasa si ce ar insemna asta pentru viata pe pamant.
Ajuns la aceasta linie a copacilor, Rawlence asista la impactul tot mai accelerat al schimbarilor climatice si la urmarile devastatoare ale colonialismului si capitalismului. Dar gaseste si motive de speranta. Fiintele umane sunt creaturi ale padurii; au evoluat intotdeauna impreuna cu copacii. Cartea de fata, bazata pe o cercetare riguroasa si scrisa minunat, se intreaba unde ne poate duce aceasta co-evolutie.
O poveste fascinanta despre trecutul, viitorul si prezentul padurii, spusa tulburator, in mijlocul copacilor, ca un cantec de lebada venit din nordul indepartat.
Sandu Stermin, autor Cazuti din jungla
Un raport cuceritor despre padurea arctica, care inconjoara planeta intr-un inel aproape intact.
Financial Times
Razboaiele au inceput mereu la granite. Padurea boreala inconjoara globul si este una dintre cele mai importante surse de oxigen ale planetei, insa, cu toata masivitatea ei, schimbarile climatice apasa si asupra acestui loc. Razboiul de la granita padurii este purtat de noi impotriva noastra. Il putem castiga doar daca intelegem cu adevarat insemnatatea pierderilor. Cartea de fata este o piatra in plus la temelia deciziilor noastre viitoare.
Dan Dinu, realizator Romania Salbatica
Originar din Salisbury, vestul Angliei, Ben Rawlence s-a specializat in studii orientale si africane la Universitatea din Londra si in relatii internationale la cea din Chicago. Intre 2006-2013 a fost cercetator la Human Rights Watch, divizia pentru Africa, acoperind zonele Keniei, Nigeriei, Ugandei, Zanzibarului si Cornului Africii.
Dupa ce s-a mutat in Tara Galilor a inceput sa studieze impactul schimbarilor climatice din acea zona. Ulterior, atentia lui s-a indreptat spre Cercul Arctic si padurea boreala. Este autorul Radio Congo: Signals of Hope From Africa's Deadliest War (2012), despre razboiul din estul Republicii Democrate Congo si City of Thorns: Nine Lives in the World's Largest Refugee Camp (2016).
Rawlence locuieste cu familia sa in Black Mountains, Tara Galilor. Este fondatorul si directorul Black Mountains College.