Descriere - Diplomatie si negocieri diplomatice. Editia 2
Recomandat de specialisti
Pe Mihai Cercel l-am cunoscut – si apreciat – ca tanar diplomat deosebit de promitator in sfera planificarii politice. Traseele noastre de cariera au diferit de atunci, desi am ramas in contact apropiat, putand astfel urmari remarcabila sa evolutie profesionala. "Diplomatie si negocieri diplomatice” are meritul de a alia perspectivei academice abordarea si experienta practicianului. Intr-o era a comunicarii ubicue si in timp real, in care functiunile diplomatiei se cer a fi continuu adaptate si innoite pentru a-i pastra nobila relevanta, lucrarea profesorului Mihai Cercel reprezinta un referential inconturnabil, deopotriva pentru studentii si artizanii din teren ai stiintei diplomatice. Mihnea Motoc (Deputy Director General, Defence and Security, European Political Strategy Centre)
Sa vorbesti despre diplomatie si negocieri, oricat de tentant ar fi, este un act de curaj. Sa scrii cand ai ceva de spus despre arta diplomatiei si negocierilor este un act de curaj si responsabilitate. Mihai Cercel a reusit cu succes sa imbine cu diligenta, migala si atentie la detaliu aceste comandamente in lucrarea "Diplomatie si negocieri diplomatice”, un adevarat manual, indreptar si indrumar in acest domeniu in literatura romana de specialitate. Lucrarea nu este doar un manual adresat studentilor, masteranzilor, doctoranzilor dedicati acestui domeniu, dar si o sursa de informatii judicios documentata si adaptata realitatilor romanesti si europene pentru expertii care lucreaza in domeniul relatiilor internationale din diferite sectoare concrete, sau publicului larg interesat de acest subiect.
Abordarea metodica, istorica, sistematica si culturala a conceptelor dovedesc un nivel stiintific si academic ridicat al conferentiarului dr. Mihai Cercel, iar exemplificarile oferite marturisesc cu claritate experienta diplomatului Mihai Cercel de practician recunoscut in domeniu, nu numai de catre colegi, dar si de institutiile cu care domnia sa a cooperat in perioada aplicarii mandatului incredintat la plecare la postul diplomatic. In prezentarile sale, autorul nu scrie "din auzite”, ci reflecta propria experienta in activitatea diplomatica multilaterala si bilaterala in care a fost implicat, impartasind-o iata, generos, celor care sunt avizi de cunoastere in acest domeniu deosebit de complex al relatiilor internationale – diplomatia si negocierile diplomatice. Ambasaodor Traian Laurentiu Hristea.
Despre lucrare
Diplomatie si negocieri diplomatice se adreseaza in egala masura studentilor, masteranzilor si doctoranzilor dar si celor deja implicati in sfera relatiilor internationale ori, pur si simplu, celor pasionati de acest domeniu. Alaturi de experienta acumulata de autor pe parcursul carierei sale, ceea ce adauga un plus de valoare prezentei lucrari, cititorul va putea regasi imbinate intr-un mod armonios diversele ramuri ale diplomatiei dar si latura practica a acesteia, negocierea, care constituie unul dintre cele mai importante aspecte din cariera unui diplomat.
Editia 2 vine cu numeroase modificari si actualizari ale informatiilor, asistenta pentru dezvoltare, rolul societatii civile si a organizatiilor non-guvernamentale in diplomatie, managementul cunostintelor aplicat la nevoile unui serviciu diplomatic modern, diplomatia suprastatala si diplomatia substatala, diplomatia entertainmentului, diplomatia stiintei sau agrearea liniilor directoare si a formulei de negociere
Din cuprins
- O foarte scurta incursiune in istoria diplomatiei;
- Actorii relatiilor internationale;
- Diplomatia moderna. Schimbarea naturii diplomatiei in lumea contemporana;
- Diplomatia in actiune;
- Protocol si eticheta;
- Negocierea diplomatica;
- Dinamica negocierilor;
- Impozitele si taxele locale;
- Strategii si tehnici de negociere diplomatica;
- Diplomatul. Influenta culturii asupra negocierilor.
Puncte forte
- informatii actualizate;
- studii de caz;
- figuri si tabele explicative;
- exemple practice;
- exercitii si teste;
- ample referinte bibliografice.
Despre autori
Diplomatie si negocieri diplomatice pune la un loc experienta lui Mihai Cercel, ca diplomat si profesor. Timp de 10 ani a activat in Ministerul Afacerilor Externe, la Directia Uniunea Europeana, directie fanion care si-a asumat pionieratul in organizarea procesului de aderare a Romaniei la UE. Tot in Centrala MAE, a activat la Directia bilaterala Europa de Vest si la Directia Afaceri Culturale, iar in strainatate la Ambasada Romaniei de la Paris. In activitatea sa diplomatica, a gestionat unele dintre cele mai importante dosare la momentul respectiv – procesul de aderare a Romaniei la UE, relatiile bilaterale ale Romaniei cu statele europene, sau dezarmare si neproliferare – in calitate de punct de contact pentru Grupul Australia. Mihai Cercel este si un profesor cu experienta de catedra, fiind conferentiar la ?coala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Departamentul Relatii Internationale si Integrare Europeana, unde este titularul cursului de Diplomatie si negocieri internationale.