Descriere - Poezii religioase romanesti, volumul II
In anul 2017, la Editura BASILICA, vedea lumina tiparului un volum de Poezii religioase romanesti din ultimii aproximativ 500 de ani – de la Petru Cercel pana la Monahia Macrina avram – culese de cercetatorul si poetul Nicolae Ionescu-Pallas si de Parintele prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu. Publicarea lui constituia, asa cum se preciza in nota editoriala, „un inceput menit sa descopere sau sa redescopere cititorilor iubitori de poezie o mica parte din tezaurul literar si spiritual al Ortodoxiei romanesti”.
Lucrarea de fata se inscrie in acelasi demers de valorificare si popularizare a poeziei romanesti cu tematica religioasa. Selectia poeziilor cuprinse aici a fost facuta de catre Parintele prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu, profesor consultant la facultatea de teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti si membru al uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
Coordonatorul a inclus in acest volum poezii religioase romanesti alcatuite si tiparite in ultima suta de ani, atat de catre autori laici, cat si clerici. Lista se deschide cronologic cu Ion Pillat si este continuata de alti poeti laici, dintre care mentionam pe: Adrian Maniu, Magda Isanos, Simeon Cubolta (Sergiu Grossu), Valeriu Gafencu, Traian Popescu, Lidia Staniloae, Ana-Maria Barbu, Virginia Sorescu, Nichita Stanescu, Daniel-Ilie Turcea, Elena Armenescu s.a.
Acestora li s-a adaugat un numar important de clerici poeti contemporani consacrati, multi dintre ei membri ai uniunii Scriitorilor din Romania si din diaspora romaneasca, precum Constantin C. Popescu-Iasi, Theodor Damian, Nicolae Jinga, Mihalache Tudorica, Costica Moroianu, Ion Marinescu, Sever Negrescu, Ioan Pintea, Laurentiu turcu, Emil Nedelea Caramizaru, Dumitru Buduianu si arhid. Mihalache Tudor.
Tot aici sunt incluse poezii de o adanca sensibilitate semnate de Sfantul Ioan Iacob de la Neamt (Hozevitul), de arhimandritii Ioanichie Balan de la Manastirea Sihastria si Dometie Manolache de la Ramet, precum si de sora acestuia din urma, monahia Eudoxia Manolache.
In fine, cititorul va descoperi si cateva fragmente poetice ale unor compozitori de cantari corale bisericesti, ca regretatul profesor, compozitor si dirijor Nicolae Lungu, preotul compozitor si dirijor Ion Popescu-Runcu, preotul profesor universitar gheorghe soima, artistul liric Valentin teodorian, preotul profesor compozitor dr. Constantin Dragusin si preotul profesor univ. dr. Nicu Moldoveanu, toti acestia fiind membri ai uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
Publicarea acestui volum de poezii in Anul omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari) este, totodata, si un act de recunostinta fata de acesti romani – clerici si mireni – care au dovedit, pe langa preocupari literare, si o inalta tinuta morala.
Avand incredintarea ca aceste creatii poetice vor fi prilej de sensibilizare, de inaltare sufleteasca si de apropiere de Dumnezeu, recomandam, cu caldura, acest volum cititorilor de poezie religioasa si tuturor celor care iubesc frumosul si il cultiva.
Numar pagini: 454
Format: 21x28
Anul aparitiei: 2019
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 5 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.