Boala si moartea - Teofan Zavoratul

In Bucuresti - ridicare din Pachetomat.

Cost livrare: 8.00 Lei

In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 10.00 Lei

In Bucuresti - ridicare din EasyBox.

Cost livrare: 12.90 Lei

In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 13.90 Lei

Apreciere: 0.0/7 (0 voturi)
Editura: SOPHIA
Status: Indisponibil

Timp confirmare stoc: 10 - 14 zile lucratoare

Comenzile inregistrate in intervalul 23.12.2024, ora 14:00, si 07.01.2025, ora 23:59, perioada de vacanta prilejuita de sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou, vor fi procesate incepand cu data de 08.01.2025.

Departamentul Relatii Clienti va fi inchis in intervalul 25.12.2024 - 07.01.2025.

PRP:10,00 Lei
8,50 Lei
Diferența: 1.5 Lei ( -15% )

Descriere - Boala si moartea

Cartea cuprinde o selectie de texte din scrisorile Sfantului Teofan Zavoratul, cu explicatii si sfaturi despre boala si moarte. Sfantul explica motivul si intelesul bolii si mortii in lumina iubirii lui Dumnezeu.

Cuprins

Despre boala

Despre boala
Boala este lucru al intelepciunii Dumnezeiesti
Boala si aducerea-aminte de moarte
Ganduri in vremea bolii
In zilele de suferinta
Despre boala si felul de viata dus
Scrisoare catre un tuberculos
Despre epidemie
Slujirea bolnavilor este slujire lui Hristos
Ingrijirea bolnavilor este placuta lui Dumnezeu
La patul unei convalescente
Ganduri dupa insanatosire
Innoirea prin rugaciune dupa insanatosire
Bolile sunt spre mantuire
Bolile sunt de la Dumnezeu spre mantuirea noastra
Despre boala ca nevointa mantuitoare
Sanatatea este in mainile lui Dumnezeu
Bolile ne invata sa fim smeriti
Despre rabdarea bolii
Este pacat sa cartesti in boli
Cel ce rabda bolile si necazurile se aseamana prin nevointa sa mucenicilor
Boala ne invata sa fim smeriti
Lucrarea duhovniceasca in vremea bolii
Necazurile sunt semn al dragostei lui Dumnezeu
Rugaciunea in vremea bolii
Rugaciunea in vremea bolii
Rugaciunea pentru izbavirea de boala
In vremea bolii ajunge rugaciunea de acasa
Despre rugaciunea bolnavului catre sfinti si Dumnezeu, in acelasi timp cu tratamentul
Rugaciunea bisericeasca pentru bolnavi are putere mai ales insotita de rugaciunea celor ce au dat slujbele
Despre primirea Sfantului Maslu
Postul in vremea bolii
Tratamentul

Moartea

Pregatirea de moarte
Pomenirea mortii si roadele ei
Ceasul mortii
Inaintea mortii
Pregatirea de moarte
Sufletul la apropierea mortii
Despartirea sufletului de trup
Trebuie sa ne pregatim pentru judecata de dincolo de mormant
Rugaciunea dinaintea mortii
Ganduri inainte de moarte
Povata pentru un bolnav
Pregatire pentru moarte
Moartea intru slava lui Dumnezeu
Moartea intru slava lui Dumnezeu
Despre sfarsitul naprasnic al unei crestine
Sufletul dupa moarte
Aducerea-aminte de moarte
Soarta de dincolo de mormant a raposatilor
Impartasirea cu cei morti
Soarta de dincolo de mormant a unei crestine
Starea oamenilor dupa mutarea din trup
Crucea de ingropare
Prima intalnire de dupa moarte
Pomenirea celor raposati
Despre cei adormiti
Despre o prevestire de dincolo de mormant a mortii
Amaraciunea pentru morti
Pomenirea celor morti
Moartea in naufragiu – moarte muceniceasca
Rugaciunea la moartea fratelui
Puterea slujbelor de pomenire a celor raposati
Cum trebuie pomeniti cei morti in secta
Infricosata Judecata
Moartea si judecata
Infricosata Judecata
Cu ce ne vom indreptati la infricosata Judecata
Gheena
Cimitirul

Rugaciunea in vremea bolii
Va simtiti foarte slabita si credeti ca va apropiati de iesirea sufletului din trup. Boala aminteste de moarte, insa nu proroceste ceasul ei. Totusi, de vreme ce ati primit aducerea-aminte de moarte, nu e nepotrivit sa va pregatiti de ea. Dat fiind ca sunteti mereu bolnava, nu va este greu sa va insusiti gandul la iesirea din trup, dupa pilda Cuviosului Nicanor – si aceasta iesire nu va va lua pe neasteptate. Fericita este pomenirea mortii; ea, impreuna cu aducerea-aminte de Domnul, e temelia tare a bunei randuieli crestinesti a duhului.
Va plangeti de dumneavoastra insiva ca va rugati prost si nu va tineti de nevointe. In aceasta privinta va lamureste Sfantul Tihon de Zadonsk, care a zis: „Ce rugaciune ii trebuie bolnavului? Multumire si suspinare.“ Acestea inlocuiesc orice nevointa. Deci, fiti senina!
Nu puteti merge la biserica din pricina bolii, asa incat ati ramas la pravila de chilie. Impliniti-o dupa putere. Sa stiti ca pravila este de trebuinta din pricina neputintei noastre, nu pentru rugaciunea in sine, care se poate face si fara pravila... Stati cu gandul la Liturghie – nu ca un savarsitor, ci ca unul ce e de fata (prin mutarea cu gandul) la Liturghia savarsita de altul.
Nu aveti ganduri prea vesele in ce va priveste? Era in Egipt un batran duhovnicesc – Apollo, mi se pare... Acesta le spunea cu tarie tuturor fratilor, si strainilor, de asemenea: „Noua, crestinilor, nu ni se cuvine sa ne mahnim... Sa se mahneasca paganii si jidovii. Iar noi, cei mantuiti de Domnul... al nostru este raiul, a noastra este imparatia Cerurilor. Cu noi sunt Hristos, harul Sfantului Duh, Maica lui Dumnezeu, ostirile ceresti si sfintii toti...“
Aceste ganduri si cele asemanatoare lor sa le tineti in minte, iar pe cele de mahnire lepadati-le... Ce mare lucru ca trebuie sa stati in chilie, ca nu mergeti la biserica (nu din lenevie, ci din boala)? Cand va rugati, va faceti de fiecare data biserica lui Dumnezeu (II Cor. 6, 16), fiindca Dumnezeu este pretutindeni. Cititi mai des Tatal nostru si Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te. Dumnezeu este Tatal nostru, iar Nascatoarea de Dumnezeu este Maica noastra... Sfintele Taine sunt sanii prin care ea ne da laptele harului.
Asa sa va umpleti mintea... Sa mai aveti inaintea ochilor, deschise, Evanghelia si Apostolul. Cititi cate un verset si straduiti-va sa cugetati la fiecare cuvant. Daca Dumnezeu va va da vreun gand ziditor, insemnati-l in scris. Sa aveti intotdeauna o foaie de hartie pe masa... Si celelalte ganduri bune sa vi le insemnati in scris. Sa binecuvanteze Domnul si va doresc toata mangaierea.

Rugaciunea pentru izbavirea de boala
Imi pare rau ca boala dumneavoastra se tot prelungeste si pe deasupra isi intinde stapanirea; sa va dea Domnul izbavire de aceasta boala. Chiar daca Domnul, Cel ce trimite bolile, are intotdeauna in vedere binele nostru, noi totusi nu fara incuviintarea lui Dumnezeu ne rugam pentru izbavirea de ele; aceasta nu inseamna ca ne lepadam de binele pe care ni-l fagaduieste calea bolii, caci poate Domnul asteapta de la noi cand suntem bolnavi tocmai sa ne rugam Lui cu mai multa ravna. Atunci rugaciunea noastra se potriveste cu planul lui Dumnezeu.
A va ruga pentru insanatosire nu este un pacat. Trebuie sa adaugati insa „daca este voia Ta, Doamne!“. Deplina supunere fata de Domnul, cu primirea supusa a bolii trimise ca pe un lucru bun de la Domnul Cel bun, da pace sufletului si il pleaca spre milostivire pe Domnul... Si El fie ca insanatoseste, fie ca umple de mangaiere, in ciuda stramtorarii pricinuite de boala.
Pe sufletul dumneavoastra apasa mai mult decat orice boala fiicei. Indurerati-va pentru ea si cu durere strigati catre Domnul, si pe fiica dumneavoastra indemnati-o sa faca acelasi lucru, si pe toti casnicii dumneavoastra. Atunci toate rugaciunile pentru ea se vor impreuna si vor alcatui un glas de trambita, in stare sa atraga luarea-aminte a Domnului...
S-o izbaveasca Domnul de neputinta ei!

In vremea bolii ajunge rugaciunea de acasa
Sa va ajute Dumnezeu!
Bolile tin loc de canon. Rabdati cu seninatate: ele sunt pentru Dumnezeu ca sapunul pentru spalatorese. La biserica, fiind bolnava, nu sunteti indatorata sa mergeti. Strigati acasa mai des catre Dumnezeu! Daca nu faceti ceea ce nu va sta in putere, asta nu inseamna ca sunteti pentru Dumnezeu ca un copil vitreg.

Despre rugaciunea bolnavului catre sfinti si Dumnezeu, in acelasi timp cu tratamentul
Sa va tratati sora si sa cereti ajutorul sfintilor sunt doua lucruri care nu se bat cap in cap. Dumnezeu l-a facut pe doctor si doctoriile tot de Dumnezeu sunt facute. Doctorul nu vindeca prin sine, ci Dumnezeu vindeca prin el. Dumnezeu da insuflare doctorului, si doctorul prescrie doctoria potrivita. Iar cand Dumnezeu nu ajuta doctorului, nu stiu de poate nimeri vreun doctor doctoria potrivita. Cereti ajutorul doctorului, dar totodata mai vartos rugati pe Domnul si pe sfintii Lui sa-i dea intelepciune doctorului. Si cereti mijlocirea oamenilor bineplacuti lui Dumnezeu si faceti tot ce fac oamenii evlaviosi in atare imprejurari (numai la vrajitoare sa nu mergeti).
Nu stiti dumneavoastra unde este ascuns ajutorul lui Dumnezeu pentru sora dumneavoastra. Poate ca Dumnezeu a gasit de cuviinta ca ea sa fie bolnava fiindca acest lucru e pentru ea mantuitor. Si atunci ea va ramane bolnava toata viata sa, ca sa se mantuiasca. Sau Dumnezeu i-a trimis aceasta boala pentru o vreme, ca sa puna la incercare credinta ei si a parintilor ei. Numai Dumnezeu stie cum stau de fapt lucrurile. Boala nu este un semn al lepadarii de catre Dumnezeu. Dimpotriva, este un semn al milei lui Dumnezeu. De la Dumnezeu totul este mila – si boala, si saracia, si necazul. Sora dumneavoastra sa se roage mai cu osardie lui Dumnezeu, dar rugandu-se sa nu spuna „Da-mi sanatate“, ci „Fie voia Ta, Doamne! Slava Tie, Doamne! Daca asa este placut inaintea Ta, fie voia Ta! Cred ca si boala este buna, dupa cum este buna sanatatea. Iti multumesc, Milostivule Ziditor!“. Deprinde-o sa citeasca, si sa scrie, si sa faca lucru de mana, si asa sa se mantuiasca.
Binecuvantarea lui Dumnezeu fie asupra ta!

Rugaciunea bisericeasca pentru bolnavi are putere mai ales insotita de rugaciunea celor ce au dat slujbele
E bine ca ati randuit sa se faca rugaciune pentru fiica dumneavoastra. Doua molifte pe saptamana si pomenire la proscomidie. S-ar parea ca este destul. Dar cine se roaga cu durere pentru bolnava? Dumnezeu ia aminte la rugaciune atunci cand pentru bolnav se roaga cineva cu sufletul. Daca nimeni nu suspina din suflet, slujba va fi o poliloghie, iar rugaciune adevarata pentru bolnava nu va fi. La fel cu proscomidia, la fel si cu liturghia. Dumneavoastra mergeti la slujbele pe care le-ati comandat? Daca nu, credinta dumneavoastra este fara putere... Slujbele le-ati comandat – insa, dand bani ca sa se roage altii, dumneavoastra v-ati lepadat de pe umeri orice grija... Nu este nimeni care sa se indurereze pentru bolnava. Celor care savarsesc slujba nici prin minte nu le trece sa se indurereze cu sufletul inaintea Domnului pentru cei pe care ii pomenesc la slujbe... Si de unde sa se indurereze ei pentru toti?
Altceva este daca sunteti de fata la slujba atunci cand este pomenita N... Atunci durerea dumneavoastra este purtata de rugaciunea Bisericii si inaltata mai grabnic la Scaunul lui Dumnezeu... Si face indurerata insasi rugaciunea Bisericii, chiar daca cei care slujesc nu sunt indurerati. Vedeti deci unde sta puterea! Mergeti la slujbe dumneavoastra insiva si indurerati-va cu sufletul pentru bolnava... Si treaba va iesi bine. In biserica, la liturghie, frangeti-va sufletul in vremea proscomidiei si mai ales cand dupa Pe Tine Te laudam se canta cantarea Nascatoarei de Dumnezeu: Cuvine-se cu adevarat. Atunci sunt pomeniti din nou viii si mortii...
Pomenirea la liturghie este mai puternica decat numai cea de la proscomidie, fiindca ea arata o mai puternica impreuna-patimire a dumneavoastra cu bolnava si totodata credinta si nadejdea cat se poate de tare ca Domnul nu va va lipsi de ajutorul Sau. Unde sa dati liturghii? Unde va trage sufletul, acolo sa dati...
Lucrul cel mai insemnat este insa durerea sufletului dumneavoastra pentru bolnava. Si ajutati mai mult saracilor. Nu numai celor care umbla pe strada, ci dati usurare unei familii apasate de saracie. Rugaciunea ei va va usura povara de pe inima...
Sa va binecuvanteze Dumnezeu pe voi, pe toti!

Despre primirea Sfantului Maslu
Mila lui Dumnezeu fie cu dumneavoastra! Sunteti tot bolnava. Sa va mantuiasca Domnul. In ce priveste faptul ca v-ati hotarat sa primiti Sfantul Maslu, este un lucru foarte bun. Aceasta Taina ar trebui sa fie pentru crestini singurul mijloc de tratament in boli. Sa va ajute Domnul. Mie imi pare ca inca e nevoie de dumneavoastra aici. Dumneavoastra poate v-ati saturat de lumea asta, dar inca mai aveti de rostuit copiii – si, dupa ce veti face asta, puteti merge cu Dumnezeu dincolo!

Nr. de pagini : 120

Pentru orice solicitare contactati departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.

LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.

Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 5 zile. Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.

Vă rugăm să aşteptaţi, se încarcă datele ...

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies. Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.