Descriere - HAGAKURE - cartea samuraiului
Este foarte greu sa detesti injustitia si sa cultivi corectitudinea.
Mai mult, atitudinea prin care crezi ca a fi corect este tot ce poti face si prin care incerci sa faci tot ce iti sta in puteri pentru a fi corect conduce de regula la si mai multe greseli. Calea inseamna ceva mai mult decat simpla corectitudine. Este foarte greu sa-ti dai seama de acest lucru, dar aceasta este intelepciunea suprema. Privite din aceasta perspectiva, lucruri precum corectitudinea par mai degraba superficiale. Acest lucru nu poate fi inteles decat de catre adept; el nu poate fi transmis prin cuvinte. Exista totusi o metoda prin care se poate intra pe Cale chiar daca aceasta nu este descoperita direct de adept. Aceasta metoda consta in a te consulta cu altii. Chiar si cei care nu au realizat aceasta Cale pot vedea corect lucrurile in care nu sunt implicati personal. La acest lucru se refera proverbul jucatorilor de go: „Cine priveste de pe margini (cu detasare) are opt ochi“. Proverbul: „Gandirea celor din jur ne ajuta sa ne descoperim propriile greseli“ se refera si el la descoperirea acestei Cai prin consultarea cu alte persoane. Ascultarea vechilor povestiri si citirea cartilor scrise de autorii de altadata ne ajuta sa renuntam la propria noastra discriminare si sa ne racordam la intelepciunea stramosilor nostri.
(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)
Iata ce a spus un anume spadasin in anii din urma ai carierei sale: Exista mai multe nivele de studiu in viata omului. Pe nivelul cel mai de jos, omul studiaza, dar nu invata nimic; intuitiv, el isi da seama cat de nepriceput este, la fel ca si cei din jur. Un asemenea om este lipsit de valoare. Pe nivelul de mijloc el continua sa fie inutil, dar cel putin ajunge sa isi constientizeze propriile lipsuri, inclusiv lipsurile celor din jur. Pe nivelul superior, el se mandreste cu capacitatile sale, se bucura de laudele celor din jur si deplange lipsa de indemanare a semenilor sai. Un asemenea om este valoros.
Pe nivelul suprem, omul pare ca nu stie nimic. Acestea sunt cele patru nivele de cunoastere. Mai exista si un al cincilea nivel, transcendent, care este mai presus de toate. Cel aflat pe acest nivel este constient de infinitatea Caii si de faptul ca aceasta nu se sfarseste niciodata.
El isi cunoaste cu adevarat lipsurile si nu considera ca a reusit in vreun demers pe care l-a facut vreodata. Nu se mai mandreste cu capacitatile sale, dar se smereste in fata Caii. Se spune ca Maestrul Yagyu ar fi spus: „Eu nu cunosc calea de a-i infrange pe altii, ci numai calea de a ma infrange pe mine“.
Avanseaza zilnic pe Cale, urmarind sa devii mai priceput astazi decat ieri, si mai priceput maine decat astazi. Aceasta Cale nu se incheie niciodata.
(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)
Este foarte important sa-i spui omului exact ce gandesti si sa-i corectezi greselile. Aceasta atitudine izvoraste din compasiune si reprezinta cel mai mare serviciu pe care il poti aduce semenilor tai. Aceasta cale este insa extrem de dificila. Este usor sa descoperi calitatile si defectele unei persoane, si sa-i spui ce gandesti. Multi oameni cred ca sunt cumsecade daca le spun celor din jur lucruri pe care altii le considera neplacute sau greu de rostit. Daca nu sunt insa ascultati si respectati, ei considera ca nu mai este nimic de facut. Aceasta atitudine este insa nedemna. Este ca si cum ai face pe cineva de rusine, barfindu-l.
Daca doresti sa-i spui cuiva ce gandesti trebuie sa vezi mai intai daca persoana respectiva are dispozitia de a te asculta. Pentru aceasta, trebuie sa incepi prin a te apropia de ea, trezindu-i increderea in tine. Abordeaza acele subiecte care ii sunt pe plac si cauta momentul cel mai potrivit pentru a-i vorbi, astfel incat sa fii bine inteles. Cumpaneste bine inainte de a actiona si hotaraste daca nu cumva ar fi mai bine sa ii comunici in scris ce ai de spus, sau inaintea unui moment de despartire. Lauda-i calitatile si foloseste orice mijloace pentru a o incuraja, eventual vorbindu-i despre propriile tale defecte, fara a te referi inca la ale sale, astfel incat sa-si dea seama singur care sunt acestea.
Actioneaza ca si cum i-ai oferi apa unui om insetat, si in acest fel opinia ta ii va corecta greselile. Aceasta arta este cu adevarat dificila. Daca defectul persoanei este o obisnuinta veche de mai multi ani, cu siguranta nu si-l va corecta. Am trait personal aceasta experienta. Un vasal face dovada unei mari compasiuni atunci cand traieste in prietenie cu camarazii sai, ajutandu-i sa isi corecteze greselile si sa se puna la unison pentru a-i sluji stapanului lor. Cum te poti astepta sa transformi pe cineva in bine daca il faci de rusine?
(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)
Printre maximele atribuite printului Naoshige se numara si aceasta: „Marile probleme trebuie tratate cu delicatete”. Maestrul Ittei a comentat astfel: „Micile probleme trebuie tratate cu seriozitate”.
Nr. pagini: 175
Format: 13x20
Anul aparitiei: 2008
Autor: Tsunetomo, Yamamoto
Editura: Mix
ISBN: 9789738471351
Recenzie Editoriala - HAGAKURE - cartea samuraiului
Produsul nu are recenzie editoriala deocamdata
Răsfoiește cartea - HAGAKURE - cartea samuraiului
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.