Descriere - Amintiri despre Gandirea
,,Stii ce lucrez acum? Niste amintiri despre <>, revista cea mai ponegrita de aproape 30 de ani incoace. Nu se vor publica desigur cum nu se publica nimic din manuscrisele mele. Dar vreau sa ramana pe urma mea imaginea acestei reviste asa cum a fost." (Nichifor Crainic catre Pamfil Seicaru, care se stabilise la Madrid, 19 iulie 1971.)
Aceste Amintiri despre ,,Gandirea" sunt ultimele insemnari ale academicianului Nichifor Crainic inainte de a pleca in viata de dincolo de mormant. Redactate in anul 1971, aceste memorii inedite vorbesc despre elita interbelica ce s-a facut remarcata prin opere de spiritualitate romaneasca (ortodoxie literara, ortodoxie artistica) in paginile revistei ,,Gandirea", cea mai importanta revista autohtona din secolul al XX-lea: Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Gib I. Mihaescu, Cezar Petrescu, Adrian Maniu, Tudor Vianu, poetul Ion Pillat, Emanoil Bucuta, Alexandru Busuioceanu, Dumitru Staniloae, poetul Stefan Baciu, Ovidiu Papadima, Victor Papilian, Victor Ion Popa, poetul Radu Gyr, poetul Nicolae Crevedia, George Breazul, Oscar Walter Cisek, Zaharia Stancu, Mateiu Caragiale, profesorul de istoria religiilor Emilian Vasilescu etc.
,,Am considerat intotdeauna Gandirea drept revista cea mai frumoasa aparuta vreodata in Romania si in Europa. Era foarte aratoasa, eleganta, tiparita pe o hartie galbuie... si se publica sub directia lui Crainic si a unei grupari din care faceau parte scriitorii cei mai de seama dintre cele doua razboaie." (Vintila HORIA)
,,Se stransese elita tarii in jurul acestei reviste. Pentru ce credeti? Pentru un scop foarte profund. Acela ca existand acum Romania Mare trebuie sa-i dam o directiva romaneasca pentru a crea o cultura romaneasca pe masura Romaniei Mari. Asta a fost idealul acestei reviste. Cand a venit in tara celebrul filosof german Hermann von Keyserling, am fost insarcinat de guvern sa-l conduc eu prin tara. Mi-a cerut sa-l duc sa ia contact cu diferitele cercuri intelectuale. L-am dus in cercul de la Viata romaneasca, l-am dus in cercul lui Densusianu, l-am dus in cercul fantomatic al Convorbirilor literare si l-am dus si-n cercul lui Lovinescu, El se informa pentru a scrie o carte pe care a si scris-o - Analiza spectrala a Europei - in care defineste toate popoarele Europei dupa mentalitatea lor. Fireste, l-am initiat si-n cercul revistei noastre. Ce a gasit el specific in miscarea noastra culturala? Celelalte nici nu l-au interesat. A spus ca sunt idei de imprumut din strainatate. Asa erau. L-a interesat fiindca avea idei proprii si zicea el ca pe baza ideologiei Gandirii poporul nostru poate crea in orientul Europei o noua cultura neobizantina. Aceasta era parerea lui..."
,,Printr-un concurs fara deliberare prietenii gandiristi isi alegeau ce-aveau mai bun si aduceau la revista lor. Rareori daca era cazul sa solicit colaborarea cuiva. Ion Pillat se achita cel mai regulat. Lucian Blaga, traind mai mult peste hotare, la fel. Vasile Voiculescu, Victor Ion Popa, Victor Papilian, profesor la Cluj, tot asa.
O data pe an ne intalneam cu totii la o agapa stropita cu vin. Atunci ne vedeam toti cu noii veniti, bucurosi ca se cunosc cu cei mari care incepeau sa fie academicieni ori sa fie incununati cu premii de stat, desi niciodata, pe cat stiu, nici un gandirist n-a intervenit pentru onoruri si n-a tamaiat pe vreunul de care ele depindeau.
Ce putere i-a adunat in jurul acestei reviste unul si unul? A afisat Gandirea vreun principiu estetic? Vreun principiu etnic? Vreun principiu moral? Fiecare si toate la un loc ar fi fost prea putin. Ar fi fost maruntisuri in jurul carora creand cate o bisericuta pentru a da prilejul unui criticastru ambitios sa se erijeze in cap de scoala si in teoretician al unor lucruri arhicunoscute, imprumutate din banalitatile sterile internationale. In locul acestor maruntisuri, componente ale artei, am afirmat un principiu mai presus de toate, care le cuprinde pe toate si pe toate le fecundeaza. Acest principiu al revistei Gandirea, care a deosebit-o de toate publicatiile celelalte, e spiritualitatea romaneasca..." (academicianul Nichifor Crainic)
Nr. pagini: 112
Format: 11x18
Anul aparitiei: 2017
Autor: Crainic, Nichifor
Editura: Floare Alba De Colt
ISBN: 9786069398470
Recenzie - Amintiri despre Gandirea
Produsul nu are recenzie editoriala deocamdata
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 5 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.