Descriere - Tribul Mentorilor
Scurte sfaturi de viata de la cei mai buni din lume
Tribul Mentorilor: Scurte sfaturi de viata de la cei mai buni din lume / Tribe of Mentors: Short Life Advice from the Best in the World de Timothy Ferriss este o carte pe care autorul bestsellerurilor „4 ore – Saptamana de lucru” si „4 ore – Corpul” a scris-o dintr-o nevoie proprie: aceea de a culege sfaturi intelepte de viata de la maestrii lumii. In anul 2017 cand a aparut cartea, Tim Ferriss a avut nevoie de ele intrucat traversa o perioada dificila in care mai multi apropiati de-ai sai si-au pierdut viata la intervale scurte de timp.
Formatul cartii este asemanator precedentului bestseller al lui Ferriss, „Instrumentele Titanilor” autorul adresand cate un set de 11 intrebari la peste 100 de oameni de succes activand in diferite sectoare de activitate. Iar daca te intereseaza o comparatie (e drept, destul de subiectiva), considera „Instrumentele Titanilor” o simpla incalzire pentru cartea de fata.
Experti in tehnologie, antreprenori, actori, scriitori si sportivi de succes ii raspund lui Tim Ferriss in „Tribul mentorilor” la intrebari variind de la: „Ce carte cumperi cel mai adesea cadou?„ la „Ce obiect sub 100 de dolari a avut cel mai mare impact asupra vietii tale?”. Opt dintre aceste intrebari au fost folosite de autor in „tirul rapid” din podcastul Tim Ferriss Show, primul podcast de afaceri care a depasit 200 de milioane de descarcari. Spectrul intrebarilor se schimba in cazul celebrului realizator de talk-showuri TV, Larry King care a facut peste 50.000 de interviuri de-a lungul unei jumatati de secol in care a lucrat la radio si televiziune. Fanii sai se vor bucura de un interviu in exclusivitate, extrem de amuzant, cu aceasta legenda a talk-show-ului acum in varsta de 85 de ani. Foarte incantati vor fi si fanii scriitorului izraelian Yuval Noah Harari cu care „se vor intalni” in finalul volumului.
Pentru cei dintre voi carora le plac citatele, autorul ofera pe tot parcursul cartii o colectie consistenta de cuvinte memorabile care l-au inspirat si il inspira inca. Cartea va fi extrem de interesanta si pentru pasionatii de gadgeturi, intrucat, interlocutorii lui Ferriss vor marturisi in numeroase randuri ce noi descoperiri ale tehnologiei le simplifica viata sau le-o face mai frumoasa. Ba mai mult decat atat, cartea iti va recomanda chiar si un remediu eficient impotriva acneei. Si ca veni vorba de acnee… aceasta este o lectura excelenta pentru studenti, intrucat este plina cu sfaturi utile si inteligente pentru ei, venite de la persoane abilitate. Dar ceea ce iti va placea mai mult decat toate acestea, vor fi sutele de recomandari de carti pe care le vei primi de la „personajele” cartii. Pe multe dintre ele vei dori sa le citesti si tu.
In ceea ce priveste asteptarile pe care sa le ai de la aceasta carte, Tim Ferriss a marturisit extrem de sincer ca:
„Cum maretia din aceasta carte le apartine altora, ma simt destul de sigur pe mine cand spun ca, indiferent in ce punct al vietii te afli, iti vor placea o parte din lucrurile gasite aici. Totodata, indiferent cat m-as supara si imbufna eu, o parte dintre ele ti se vor parea plictisitoare, inutile si aparent prostesti. Din cele aproximativ 140 de profiluri, ma astept sa-ti placa 70, sa iubesti 35 si sa vezi cum vreo 17 iti schimba viata. Un lucru amuzant: cele 70 care nu-ti vor placea vor fi exact cele 70 de care are nevoie altcineva.”
Personalitate polivalenta, Tim Ferriss se autodefineste ca fiind in primul rand un experimentator, si abia apoi antreprenor de succes, angel investor si autor de bestselleruri numarul unu in topul New York Times. Cartile scrise de el: „4 ore – saptamana de lucru”, „4 ore – corpul” si „The 4-Hour Chef”, s-au bucurat de un succes enorm, fiind traduse in peste 30 de limbi sau stationand ani de zile pe lista bestsellerurilor The New York Times, cum a fost cazul volumului , „4 ore – saptamana de lucru”. Podcastul intitulat The Tim Ferriss Show i-a determinat pe multi jurnalisti sa il numeasca „un fel de Oprah al zonei audio” intrucat a fost descarcat de peste 200 de milioane de ori. La doar 42 de ani, se bucura de o notorietate extraordinara fiind adesea citat de publicatii prestigioase precum: The New York Times, The Economist, TIME, Forbes, Fortune, dar si de posturi TV americane bine-cunoscute precum: NBC, CBS, ABC, Fox sau CNN. Faima de care se bucura este confirmata si de blogul sau: fourhourblog.com care are peste un milion de cititori lunar, dar si de contul sau de Twitter (@tferriss) care a fost selectat de website-ul Mashable drept unul dintre primele cinci conturi de antreprenori pe care trebuie sa le urmaresti. Fost absolvent al Princeton University, el este frecvent prezent si astazi in prestigioasa institutie de invatamant in calitate de lector invitat pentru a tine cursuri de antreprenoriat.
Revenind la „Tribul mentorilor”, in cazul in care te intrebi de ce ai citi o carte ca un ziar mai mare, plin cu interviuri cu personalitati activand in domenii foarte diferite de activitate, ei bine, raspunsul este cat se poate de simplu. Pentru a afla si alte opinii, si alte modalitati de a privi, de a intelege si de a aborda viata.
Printre cei intervievati in carte se numara:
Cea mai mare actrita de teatru burlesc la nivel mondial, Dita Von Teese; actori precum: Ben Stiller, Ashton Kutcher, Joel McHale sau Joseph Gordon-Levitt; comediantul Jimmy Fallon; jucatoarea profesionista de tenis Maria Sarapova; copilul minune al sahului Josh Waitzkin; fondatoarea publicatiei The Huffington Post, Arianna Huffington; autorul celei mai bune carti de business din toate timpurile Tom Peters; autorul bestsellerurilor „Humans of New York” si „Humans of New York: Stories”, Brandon Stanton; producatorul de film si presedintele Mandalay Entertainment, Peter Guber; miliardarul Ray Dalio; celebrul om de televiziune Larry King; fenomenul mondial Mr. Money Mustache; celebrul regizor David Lynch; cea mai rapida inotatoare din America, Dara Torres; cel mai important producator muzical din ultimii 20 de ani, Rick Rubin; unul din starurile mondiale in materie de blockchain Vlad Zamfir; campionul mondial la poker, Daniel Negreanu sau renumitul scriitor izraelian Yuval Noah Harari.
Am enumerat aici doar cateva dintre numele sonore cu care te vei „intalni” in paginile cartii, insa, pe langa acesti indivizi cunoscuti la scara mondiala, exista multe alte povesti extraordinare de viata care iti vor ajunge la suflet, te vor impresiona sau te vor inspira.
Ca cea a lui Kyle Maynard de exemplu, cunoscut pentru ca a devenit prima persoana infirma la toate cele patru membre din cauza unei boli rare, care a ajuns pe varfurile muntilor Kilimanjaro si Aconcagua fara ajutorul protezelor.
De la Kyle Maynard vei invata cuvantul finlandez „sisu” – taria mentala de a continua sa incerci si dupa ce ai senzatia ca ai ajuns la limita aptitudinilor tale si vei intelege ca suferinta poate fi uneori cel mai bun dascal.
De la Naval Ravikant, angel investor care a investit in peste 100 de companii, CEO si co-fondator al AngelList, o platforma care pune in legatura startupurile cu angel investors si solicitanti de locuri de munca, vei invata la ce e buna suferinta:
„Suferinta este un moment de claritate in care nu mai poti nega adevarul unei situatii si esti fortat sa treci printr-o schimbare incomoda. Am avut noroc sa nu obtin tot ce mi-am dorit in viata, altfel as fi fost fericit cu primul meu job bun, cu iubita din facultate si cu orasul in care am facut facultatea. Faptul ca am fost sarac in tinerete m-a determinat sa castig bani la batranete. Faptul ca mi-am pierdut increderea in sefi si in cei mai varstnici decat mine m-a facut independent si m-a transformat in adult. Faptul ca am fost cat pe ce sa intru intr-o casatorie gresita m-a ajutat sa recunosc si sa ma casatoresc cu persoana potrivita. Faptul ca m-am imbolnavit m-a facut sa ma concentrez pe sanatatea mea. Si exemplele ar putea continua. In suferinta gasesti semintele schimbarii.”
De la Matt Ridley, apreciatul autor al cartilor: The Red Queen (Regina rosie), The Origins of Virtue (Originile virtutii), Genome (Genomul), Francis Crick, The Rational Optimist (Optimistul rational) si The Evolution of Everything (Evolutia tuturor lucrurilor) vei afla ce carti sa citesti pentru a gasi raspunsul la intrebarea: Ce este viata?
De la Tim Urban, autorul blogului Wait But Why si unul dintre cei mai populari scriitori de pe internet vei afla cum a decurs intalnirea lui cu Elon Musk, dar si cum isi gandeste si ce il influenteaza in scrierea postarilor care se bucura de atat de mult succes. Tot de la el vei primi o lectie valoroasa despre ce inseamna sa renunti inainte de a incerca si sa te bazezi pe presupuneri nefondate, dar si cum sa gandesti pe termen lung atunci cand te ocupi de o afacere. Testul Patul de Moarte si Testul Epitafului sunt doua instrumente utile sugerate de Tim Urban pe care vei dori, poate, sa le aplici in propria viata…
Activista pentru apararea drepturilor femeilor si a dreptului la libera exprimare Ayaan Hirsi Ali iti va reaminti de crudele practici africane dar si de faptul ca poti depasi absolut orice trauma si urca incet, incet, treptele succesului pana in varf. Tot ea iti va reaminti ca este mai important sa te ajuti pe tine insuti inainte de a incerca sa ii ajuti pe altii.
De la Mike Maples Jr. investitor cu norma intreaga si partener in cadrul Floodgate, o firma cu capital de risc specializata in investitii cu capital redus in startupuri vei invata ca: „Uneori... faptul ca nu obtii ce vrei iti deschide usa spre obtinerea lucrurilor de care ai nevoie.” Si ca : „Integritatea este singurul drum pe care nu te vei rataci niciodata.”
De la producatorul de film si autorul de bestselleruri New York Times - Soman Chainani, vei afla o multime de lucruri interesante, printre care si un sfat de urmat pentru cei care vor sa devina artisti:
„De prea multe ori, artistii aspiranti se forteaza sa-si transforme activitatea creativa in singura sursa de venit. Din experienta mea, acest drum duce spre nefericire. Daca arta este singura ta sursa de venit, atunci, arta respectiva este supusa unei presiuni neincetate, iar presiunea mercenara este dusmanul spiridusilor creatori din interiorul tau care incearca sa-si faca treaba. Existenta unei surse diferite de venituri elimina presiunea exercitata asupra motorului tau creativ. Daca arta ta nu duce nicaieri, ai totusi un plan blindat pe care sa te poti baza. De aceea, sufletul tau creativ se simte mai usor si mai liber sa munceasca cel mai bine.
Personal, iata ce metoda practic eu: Chiar si dupa trei carti si un contract banos de ecranizare, dau meditatii copiilor in continuare si ii ajut sa aplice pentru colegiu. Prietenii mei nu pot sa inteleaga asta, dar este singurul fel in care pot sa scriu fara sa am sentimentul ca este o chestiune de viata si de moarte.”
De la Dita Von Teese, cea mai renumita actrita de teatru burlesc din lume, vei invata ca visurile din copilarie se pot implini in alta forma:
„Eu cred ca, uneori, defectele noastre ne pot duce spre maretie pentru ca aceia dintre noi care avem dorinta intensa, dar suntem lipsiti de talentele naturale date de Dumnezeu, gasim uneori cai ocolitoare de a ne implini visurile. Nu m-am asteptat niciodata sa ajung faimoasa pentru ca-mi faceam micile mele dansuri cu coada de pene si pentru ca ma scufundam intr-un pahar urias de sampanie. Dar sunt foarte convinsa ca prin integritate si prin dragostea mea adevarata pentru showbiz si cabaret, mi-am lasat amprenta intr-un mod mai important decat as fi facut-o daca as fi fost doar o balerina buna.”
De la doctorul in biologie moleculara Lewis Cantley, care a realizat progrese semnificative in studierea cancerului, pornind de la descoperirea rutei de semnalizare a fosfoinositidei 3-kinaze (pi3k) vei invata cat de toxic este zaharul si cat de mult rau iti poate face consumat in cantitati prea mari.
De la Esther Perel, numita cea mai importanta revolutionara din domeniul sexualitatii si sanatatii relatiilor de la Dr. Ruth incoace si vorbitoare de noua limbi straine, vei invata cateva lucruri interesante despre relatii si cat de important este sa spui un banal: „Multumesc!” dar si despre faptul ca este normal sa apelezi la ceilalti in momentele de prabusire:
„Faceti-va mereu timp sa multumiti oamenilor – nu doar atunci cand stiti ca aveti ceva de castigat. Daca va aratati interesati de ei, ei vor fi interesati de voi. Oamenii raspund bunatatii cu bunatate si respectului cu respect. Relatiile – chiar si cele scurte – sunt usi deschise spre oportunitate.”
De la trendspotterul Tim O’Reilly, fondatorul si directorul general al O’Reilly Media care furnizeaza educatie online, publica carti, organizeaza conferinte si incearca sa schimbe lumea raspandind si amplificand cunoasterea inovatorilor, vei invata sa te bucuri de tot ce iti ofera viata, oricat de neinsemnat ar parea, sau mai bine zis de acele lucruri mici care ne fac viata frumoasa:
„In fiecare dimineata, in timp ce alerg, incerc sa fotografiez o floare si sa o distribui pe Instagram. Am fost inspirat sa fac asta de un pasaj citit cu multi ani in urma intr-o carte de C.S. Lewis (cred ca era vorba de „Marea despartire”) in care, dupa ce a murit, unul dintre personaje vede florile ca pe niste pete de culoare si spiritul care il calauzeste ii spune: „Asta pentru ca nu le-ai privit niciodata cu adevarat atunci cand traiai”. Cum spune replica din Hamilton, „Priveste in jur. Priveste in jur. Cat noroc avem ca suntem in viata acum!”
De la Kevin Kelly, „senior maverick” la revista Wired, pe care a co-infiintat-o in 1993, cofondator All Species Foundation, o organizatie nonprofit care are misiunea de a cataloga si identifica toate speciile de vietati de pe Pamant, si al Rosetta Project, care alcatuieste o arhiva a tuturor limbilor umane atestate, vei invata cea mai valoroasa lectie de business instant pe care ai primit-o vreodata:
„Mi-am inceput prima afacere cu 200 $. Am cumparat un spatiu de reclama la sfarsitul revistei Rolling Stone in care promovam un catalog de ghiduri de vacanta cu buget redus prin posta cu 1 $. Nu existau nici catalogul, nici stocul de exemplare. Daca nu as fi primit suficiente comenzi, as fi inapoiat banii [toate comenzile], dar am reusit prin forte proprii. Am invatat mult mai multe despre afaceri din acei 200 $ decat dintr-un MBA care te lasa dator vandut.”
La cei doar 29 de ani ai sai, Jérôme Jarre este cu siguranta un personaj interesant, care a incercat, a esuat, a incercat din nou si in final a reusit. Este antreprenor, vedeta a retelelor sociale Vine si Snapchat si un filantrop care reuseste sa schimbe cate putin soarta celor nevoiasi prin donatiile sale. El te va pune pe ganduri cu o intrebare (un citat de fapt apartinand lui Christopher Carmichael) la care ar trebui sa ne gandim fiecare dintre noi in fiecare zi in care nu ne gasim sensul pe acest pamant:
„Ai 99 de ani, esti pe patul de moarte si ai sansa de a reveni in clipa asta: ce ai face?”
In plus, tot de la el vei invata ce inseamna sa crezi cu adevarat in convingerile tale, citind scurta istorioara despre cum a refuzat un contract de un milion de dolari pentru ca nu a vrut sa faca reclama unui anumit brand de dulciuri pentru copii.
De la Eric Ripert, recunoscut ca unul dintre cei mai buni chefi din lume vei invata ce inseamna adevarata pasiune, acesta povestind cum a fost dat afara din scoala la 15 ani si cum inima lui s-a umplut de bucurie in acel moment, la gandul ca in sfarsit isi va putea urma visul:
„Pe la vreo 15 ani am fost exclus din scoala pentru rezultate slabe si mi s-a spus ca trebuie sa-mi gasesc o vocatie. Imi amintesc ca stateam langa mama, directorul era asezat in fata noastra, si incercam sa par trist, dar in sinea mea eram incantat! De la o varsta foarte frageda am fost pasionat de gatit, pe care l-am deprins in bucataria mamei mele. „Esecul” acesta insemna ca pot in sfarsit sa urmez scoala culinara! Scoala vocationala m-a ajutat sa ajung sa ma pregatesc cu unii dintre cei mai mari chefi, lucru care m-a ajutat sa devin cheful care sunt in ziua de azi, cand imi traiesc pasiunea.”
De la Greg Norman, cunoscut ca „Marele Rechin Alb” care a castigat peste 90 de competitii de golf la nivel mondial, inclusiv doua Open Championships vei afla care sunt extraordinarele beneficii ale spalatului pe dinti stand intr-un picior, dar si ca visurile tale sunt schita realitatii.
De la Dr. Gabor Maté, specializat in neurologie, psihiatrie si psihologie, cunoscut pentru studiile sale despre dependente si tratarea lor si autorul mai multor bestselleruri pe aceasta tema, vei afla cum sa abordezi oamenii de langa tine suferind de o dependenta si care este adevarul cu privire la acest comportament:
„Adevarul cu privire la dependenta este ca oamenii ajung fortat la ea din cauza suferintei, a traumelor, nesigurantei si problemelor emotionale. Daca vrei sa ajuti oamenii, intreaba-i de ce sufera atat de mult incat sunt impinsi (cuvantul acesta apare din nou) sa scape de suferinta prin obiceiuri si substante autodistructive in ultima instanta. Dupa aceea, sustine-i pe parcursul perioadei in care se vindeca de trauma care sta in centrul dependentei lor, un proces care incepe intotdeauna cu compasiune si curiozitate, dar fara critica.”
Muneeb Ali, cofondatorul Blockstack, un nou tip de internet in care utilizatorii isi controleaza datele si aplicatiile functioneaza fara servere remote, te va face sa te gandesti pentru o clipa la batanete si la cat de pretioase sunt toate clipele vietii noastre actuale, atat timp cat mai putem face ceva pentru a corecta, a inlocui, a repara, a schimba ceea ce nu ne place. Vei realiza mai usor acest lucru punandu-ti intrebarea:
„Cand voi fi batran, cat voi fi dispus sa platesc pentru a calatori inapoi in timp si a retrai momentul prin care trec acum?”
De la multi-premiatul autor Yuval Noah Harari vei afla cat de benefica este meditatia, ce carti i-au hranit cel mai bine sufletul pana la cei 43 de ani pe care ii are acum, sau cum a fost refuzat „Sapiens” de mai multe edituri, inclusiv de una foarte cunoscuta. Tot Yuval Harari ne ofera si o perspectiva extrem de interesanta asupra lumii viitorului:
”In mod traditional, viata era impartita in doua parti principale: o perioada de invatare urmata de o perioada de munca. In prima parte a vietii, iti construiai o identitate stabila si dobandeai competente personale si profesionale; in cea de a doua parte a vietii, te bazai pe identitatea si competentele tale pentru a naviga prin lume, pentru a-ti castiga existenta si pentru a-ti aduce contributia in societate. Pana in 2040, modelul acesta traditional va fi depasit si singurul fel in care oamenii vor putea sa ramana in joc va fi sa invete pe tot parcursul vietii si sa se reinventeze continuu. Lumea lui 2040 va fi foarte diferita de lumea de azi si va fi extrem de haotica. Probabil ca ritmul schimbarilor se va accelera si mai tare. Asa ca oamenii vor avea nevoie de capacitatea de a invata tot timpul si de a se reinventa in repetate randuri, chiar si la varsta de 60 de ani.”
Indiferent cum va arata viitorul si ce competente ni se vor cere in anii care vin, cu siguranta ca ne vom simti mai bine pregatiti sa-l intampinam, citind. Iti recomand cu caldura acest volum al lui Tim Ferriss in care oamenii de succes coboara de pe piedestal, aratandu-ne ca au si ei frici si slabiciuni, ca se confrunta si ei cu boli si dependente, ca au si ei momente in care se simt slabi si neajutorati. Ce fac ei pentru a depasi problemele cu care ne confruntam cu totii de altfel? Ce mananca? Ce gadgeturi folosesc? Cum se relaxeaza? Cum depasesc momentele de cadere psihica? Care sunt secretele lor? Ai aici la indemana nu mai putin de 600 de pagini cu care sa te delectezi si din care sa tragi propriile concluzii. Nu ezita sa ne scrii si noua in comentarii ce ti-a placut si ce lectii importante ai invatat din aceasta carte. Multumim!