Descriere - Creati pentru conexiune
Ghidul Tine-ma strans in brate pentru cupluri crestine
Creati pentru conexiune. Ghidul „Tine-ma strans in brate” pentru cupluri crestine / Created for Connection : The "Hold Me Tight" Guide for Christian Couples de Dr. Sue Johnson si Kenny Sanderfer este o editie revizuita pentru cuplurile crestine a cartii originale scrise de Dr. Sue Johnson, „Tine-ma strans in brate”. Aceasta varianta a cartii prezinta informatia din volumul original, adaptata pentru cuplurile crestine, asigurandu-le astfel ca sfaturile autoarei sunt in totala concordata cu credinta lor si cu Scriptura care ii indruma in cautarea intelepciunii divine.
Aceasta carte s-a nascut si din convingerea celor doi autori ca, e greu de gasit o institutie mai dedicata reconcilierii si refacerii relatiilor de iubire decat biserica. Iar numarul cuplurilor crestine care intampina probleme in relatii in acest moment pare a fi mai mare ca niciodata.
Dr. Sue Johnson este profesor emerit de psihologie clinica la Universitatea din Ottawa si profesor cercetator distins cu numeroase premii la Universitatea Alliant din San Diego, California, fiind totodata director al Institutului pentru Cuplu si Familie din Ottawa (Canada) si al Centrului International pentru Excelenta in Terapia Centrata pe Emotii. Timp de 30 de ani s-a dedicat dezvoltarii Terapiei de Cuplu si Familiala Centrata pe Emotii (EFT), o terapie cu rezultate uimitoare demonstrate in practica.
Kenneth Sanderfer este licentiat in terapie familiala, oferind terapie de cuplu si familiala la cabinetul sau privat din Nashville, Tenessee. A facut pregatire in Terapia Centrata pe Emotii si este terapeut EFT certificat, supraveghetor si instructor, cat si supraveghetor acreditat AAMFT (Asociatia Americana pentru Terapie Familiala si in Casnicie).
Cartea va ajuta cuplurile sa isi consolideze relatia sau sa refaca armonia si conexiunea din cadrul ei, prin intermediul Terapiei Centrate pe Emotii (EFT), dezvoltate de autoare in urma unei munci de cercetare de 30 de ani. Cercetarea s-a axat pe studierea in practica a momentelor emotionale-cheie, negative si pozitive, care defineau o relatie si gasind ulterior o metoda pentru a transforma aceste momente prin intermediul consilierii psihologice. Surprinzator, a observat ca EFT chiar ii ajuta pe partenerii nefericiti sa isi transforme relatiile cu ajutorul conversatiilor concepute pentru cupluri − numite conversatii Tine-ma strans in brate. Aceste conversatii ii ajuta pe parteneri sa schimbe lucrurile pe termen lung in relatia lor.
EFT se concentreaza asadar pe crearea si intarirea legaturii emotionale dintre parteneri, identificand si transformand momentele si mesajele-cheie care favorizeaza o relatie plina de iubire: deschiderea, armonia, receptivitatea unuia fata de celalalt.
Terapia EFT a fost recunoscuta de mult timp de catre Asociatia Americana de Psihologie ca indeplinind criteriile necesare unei forme de terapie de cuplu testata si demonstrata. Eficienta terapiei a fost demonstrata prin studii temeinice care au aratat ca:
- 70-75% dintre cuplurile care parcurg terapia pot sa isi depaseasca nefericirea, devin mai apropiate si mai fericite in relatie;
- pana la 86% relateaza chiar o imbunatatire semnificativa a satisfactei din relatie dupa numai doua sedinte.
- rezultatele pozitive ale EFT persista chiar si in cazul cuplurilor aflate in pragul divortului.
Ca si varianta originala, cartea este impartita in trei parti, dupa cum urmeaza:
PARTEA INTAI - O lumina noua asupra iubirii
„Un sentiment de conexiune sigura intre parteneri este esential in relatiile pozitive, pline de iubire si un izvor urias de putere pentru indivizii aflati in aceste relatii. [...] Este vital pentru fiecare aspect al sanatatii noastre − mental, emotional si fizic − sa avem legaturi stranse cu ceilalti oameni.”
In aceasta prima parte autoarea raspunde la stravechea intrebare: ce este iubirea?
Pornind de la mesajul central al Bibliei, acela ca Dumnezeu este iubire, vedem cum iubirea reprezinta insasi esenta vietii si ca, dand ascultare poruncii fundamentale a lui Dumnezeu: „Iubiti-va unii pe altii”, ne asiguram de fapt nu numai capacitatea de a supravietui, ci si de a prospera: de a trai la maximum.
Principalele teme dezbatute in acest capitol sunt:
- Noua teorie a atasamentului elaborata de psihiatrul britanic John Bowlby, conform careia copiii au nevoie de apropiere fizica si emotionala permanenta si sigura care a schimbat fundamental metodele de crestere si ingrijire a copiilor in America de Nord si nu numai.
- Cum a schimbat fundamental aceasta teorie modul de abordare a tratarii iubirii dintre adulti, rezolvand totodata „misterul iubirii romantice”
- Ce asemanari exista intre teoria atasamentului si invataturile crestine.
- O scurta sinteza a numeroaselor cercetari recente asupra relatiilor apropiate.
- Cum ne afecteaza sanatatea fizica si mintala relatiile negative
- De ce conexiunea dintre parteneri se rupe adesea fara sa ne dam seama si ne pierdem dragostea, in ciuda celor mai bune intentii.
- Ce factor este mai periculos decat conflictul in distrugerea relatiilor?
- Care este secretul succesului Terapiei Centrate pe Emotii sau EFT
- Ce reprezinta mai exact A.R.I, baza Terapiei Centrate pe Emotii si de ce avem nevoie ca persoana iubita sa fie: Accesibila, Receptiva la apelul nostru si Implicata cu adevarat in relatie.
- In ce constau cele 7 coversatii ale EFT care ne ajuta sa refacem conexiunea sigura dintre parteneri, impartasindu-ne temerile si nevoile emotionale.
- Un chestionar pentru a-ti evalua starea relatiei in acest moment.
Tot aici autoare ne prezinta mai multe studii de caz ale unor cupluri a caror conexiune emotionala risca sa se rupa din diverse cauze: neintelegerile in privinta educarii copiilor, o aventura extraconjugala, intarzierile repetate la intalniri sau gelozia. Cum vor fi gestionate si rezolvate in cele din urma aceste probleme, vom afla din capitolele urmatoare.
Autoarea iti faciliteaza aplicarea lectiilor EFT in propria ta relatie prin intermediul sectiunii „Joc si exercitiu”.
PARTEA A DOUA - Sapte conversatii transformatoare
Aceasta parte a cartii reprezinta o varianta simplificata a EFT, prezentata in legatura cu valorile si credintele crestine si cu referire la intelepciunea biblica. Aici vei descoperi prezentate pe larg cele sapte conversatii de iubire si vei invata cum sa le folosesti in relatia ta de cuplu dar si in relatia ta cu Dumnezeu.
Primele patru conversatii te invata cum sa limitezi spiralele negative care rup legatura dintre parteneri in cuplu si cum sa va asezati pe aceeasi lungime de unda, in asa fel incat sa claditi o receptivitate emotionala trainica. Urmatoarele doua conversatii demonstreaza cum poti sa incurajezi crearea unei legaturi emotionale prin iertare si intimitate sexuala, iar ultima conversatie iti arata cum sa ai grija de relatia ta zilnic si sa legi aceasta relatie de viata spirituala.
Cele sapte conversatii sunt:
Conversatia 1: Recunoasterea Dialogurilor Demonice
Autoarea ne prezinta aici cele trei tipare gresite (numite si dansuri) pe care avem tendinta sa le urmam atunci cand intampinam probleme in relatie:
- Gaseste-l pe Tipul cel Rau – mai poate fi numit si Nu e Vina Mea, E Vina Ta si reprezinta un preludiu scurt spre dansul nefericirii;
- Polca Protestului – ce mai poate fi numit si Solicitare-Retragere sau Critica-Aparare, un protest la adresa pierderii sentimentului de atasament sigur, de care avem nevoie toti intr-o relatie.
- Ingheata si Fugi – cand ambele persoane se indeparteaza pentru a scapa de suferinta si disperare.
Autoarea ne va ajuta sa intelegem de ce recurgem la astfel de comportamente in situatiile critice, ne explica ce inseamna sa cadem in capcana Toboganului Continutului in cadrul unui conflict de cuplu si cum am putea depasi mai usor astfel de momente cu ajutorul unor cazuri concrete.
Sectiunea Joc si Exercitiu te va ajuta sa vezi mai clar cum poti preintampina astfel de comportamente in relatia ta.
Conversatia 2: Gasirea punctelor sensibile
Aceasta sectiune este dedicata punctelor sensibile, vulnerabilitatilor cu care de obicei ambii parteneri vin intr-o relatie. Acestea sunt cauzate de relatiile cu parintii, cu fratii sau chiar cu alti parteneri din trecut. Autoarea ne ajuta sa le identificam, sa intelegem ce reactii psihologice declanseaza atingerea unui punct sensibil, dar ne da si vestea buna ca ne putem vindeca de vulnerabilitati cu ajutorul unui partener iubitor. Sue Johnson ofera aici solutii practice pentru a aborda punctele sensibile in asa fel incat sa nu imbratisezi tiparele negative.
Conversatia 3: Intoarcerea la un moment dificil
Acest gen de conversatie ne va ajuta sa atenuam ruperea conexiunii in cadrul unui conflict in cuplu, atenuand cearta si revenind la siguranta emotionala de baza.
Autoarea ne va arata cum putem stinge eficient un conflict intre parteneri prin intermediul mai multor studii de caz. In sectiunea Joc si exercitiu vei invata cum sa aplici aceste tehnici in cadrul unei certe cu propriul partener de viata.
Conversatia 4: Tine-ma strans in brate - implicarea si stabilirea unei conexiuni
Daca primele trei conversatii te-au invatat sa restabilesti sentimentul de siguranta in cuplu, in urmatoarele conversatii vei invata sa creezi in mod deliberat momente de implicare si conexiune in cuplu.
Aceasta conversatie are doua parti, fiecare raspunzand la cate o intrebare:
Prima − De ce ma tem cel mai tare? − necesita cercetarea si detalierea sentimentelor mai profunde descoperite in conversatiile precedente.
A doua parte − De ce am nevoie cel mai mult din partea ta? − este esentiala, interactiunea critica in EFT. Presupune sa poti sa iti exprimi deschis si coerent nevoile in asa fel incat sa iti inviti partenerul la un nou dialog marcat de accesibilitate, receptivitate si implicare.
Studiile de caz din aceasta sectiune iti vor arata pas cu pas cum poti face asta.
Conversatia 5: Iertarea
Aceasta conversatie te va ajuta sa treci peste traumele nerezolvate din relatie. Unii parteneri nu stiu pur si simplu cum sa reactioneze la suferinta partenerului de cuplu si atunci au reactii care sunt interpretate de cealalta parte drept cruzime. Aceste suferinte ajung sa mocneasca astfel mult timp, pana ce, la un moment dat vor iesi la suprafata intr-un mod total nepotrivit.
In aceasta etapa vei invata asadar sa te raportezi corect la suferinta partenerului, sa il asculti si sa pui intrebari astfel incat acesta sa se simta inteles si sprijinit, pentru ca pana cand partenerii raniti nu vad ca durerea lor a fost cu adevarat recunoscuta, nu vor putea sa o depaseasca.
Conversatia 6: Apropierea prin sex si atingere
Care este mesajul crestin in legatura cu sexul? Cat de important este sexul intr-o relatie? Cate tipuri de sex exista? Ce spune frecventa si calitatea lui despre o relatie? Care este cea mai sigura reteta pentru sexul de calitate? Care sunt cele mai frecvente probleme sexuale printre femei, respectiv printre barbati? Dar si cum pot fi rezolvate acestea, vei afla in aceasta sectiune, descoperind totodata niste studii de caz in care este posibil sa te regasesti.
Sectiunea Joc si exercitiu iti va fi de folos pentru a discuta impreuna cu partenerul tau despre problemele care va nemultumeasc in pat.
Conversatia 7: Cum sa mentinem dragostea vie
Aceasta ultima conversatie vorbeste despre cum sa iti „uzi” mereu relatia de dragoste astfel incat aceasta sa nu se vestejeasca in timp. Autoarea iti ofera in acest sens o lista lunga cu mici gesturi, ritualuri si obiceiuri pe care sa le respectati in cuplu pentru a va bucura de o relatie implinita si fericita.
PARTEA A TREIA - Puterea imbratisarii
Partea a treia abordeaza puterea iubirii. Aici vom vedea cum relatia noastra cu Dumnezeu, implica aceleasi elemente-cheie prezentate de stiinta atasamentului ca factori esentiali in atasamentele noastre pamantesti.
Asa cum pe Pamant avem nevoie de relatii ca sursa primara de alinare, siguranta si echilibru intr-o lume tot mai schimbatoare si mai dificila, la fel in cer avem nevoie de Dumnezeu iubitor si intelegator pentru a gasi alinare, siguranta si echilibru in momentele noastre de zbucium. Avem nevoie deopotriva de o relatie apropiata cu Dumnezeu, dar si de relatii sigure, pentru ca ambele ne ofera un refugiu in viata si puterea de a razbi, facandu-ne mai independenti, mai siguri pe noi si mai increzatori. Dar la fel de adevarat este ca, atunci cand pierdem conexiunea suferim enorm.
„Stim ca durerea respingerii este inregistrata in aceeasi parte a creierului si este perceputa la fel ca durerea fizica. Durerea ne atentioneaza ca exista un pericol, iar despartirea de ceilalti este un semnal de pericol pentru fiintele umane. Atunci cand nu putem intra intr-o conexiune cu cei pe care ii iubim si pe care ne bazam, inclusiv pe Dumnezeu, suferim.”
Constientizam tot aici ca iubirea ne sporeste si sentimentul de conexiune cu lumea in general, dar si ca relatiile implinite si atasamentul de Dumnezeu sunt interdependente.
„Daca un crestin simte atentia linistitoare si sensibila a unui parinte, a unui partener sau a unei comunitati crestine, credinta lui intr-un univers binevoitor, plin de prezenta unui Dumnezeu iubitor, se va consolida. Acest sentiment al conexiunii cu Dumnezeu duce apoi la apreciere si incredere in familie si in partenerul de viata.”
Receptivitatea plina de iubire este fundatia unei societati cu adevarat pline de compasiune si civilizate. Relatiile implinite de dragoste din familia noastra ne fac mai dornici sa ne impartasim dragostea si cu cei mai nefericiti decat noi, lipsiti de orice speranta si astfel se nasc initiative sociale frumoase care schimba viata celor napastuiti, si fac ca lumea sa para un loc un pic mai bun.
Avem datoria asadar de a avea grija de relatiile noastre cele mai apropiate, de a le ingriji si de a le face sa infloreasca pentru ca ele reprezinta fundatia unei lumi mai sigure, sau asa cum spune autoarea Dr. Sue Johnson:
„Sunt de parere ca, daca noua, ca specie, ne este dat nu numai sa supravietuim, ci si sa inflorim impreuna pe aceasta planeta fragila, albastra si verde, trebuie sa invatam sa depasim iluzia separarii si sa pricepem cat de adanca este nevoia noastra de conexiune sigura cu ceilalti. Trebuie sa invatam sa modelam dependenta constructiva care ne ofera nu numai un camin emotional, ci si promisiunea unei lumi sigure in care oamenii colaboreaza. Intelepciunea care exista in sufletul nostru, in Scriptura si in stiinta se reuneste acum pentru a ne indruma mai departe. Suntem creati pentru conexiune: iata un lucru pe care crestinii l-au stiut dintotdeauna. O mare parte din Biblie este, in esenta, o poveste de iubire. In ea este vorba despre refacerea conexiunii pline de iubire cu Dumnezeu. In sfarsit, am invatat sa modelam povestea unei iubiri sigure si durabile cu partenerul de viata. Crestinii au stiut dintotdeauna ca noi suntem Homo vinculum − omul care formeaza legaturi − si ca suntem cu totii mai puternici datorita acestui lucru. Dupa cum este scris in Ioan 15:9-17, porunca cea mai pretioasa si mai potrivita dintre toate este: „Aceasta este porunca Mea: Sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu”.
Te invit asadar la o lectura care iti va consolida deopotriva relatia de cuplu si relatia cu Dumnezeu, sau, daca e cazul, te va ajuta sa readuci dragostea si afectiunea intr-o relatie care s-a subrezit. Cartea te va ajuta sa intelegi atat de multe despre psihologia relatiilor de cuplu, incat, punand in practica tehnicile descrise in carte, te vei mira si tu cat de usor este sa iubesti si sa fii iubit in cel mai autentic mod...