Descriere - Un mare ctitor - Neagoe Basarab 1512 - 1521
Volumul, alcatuit cu sprijinul doamnei Ioana Feodorov, fiica autorului, cea care a oferit si Cuvantul inainte, cuprinde trei lucrari ale lui Virgil Candea, Geneza unui ideal, Un mare ctitor: Neagoe Basarab si Invataturile lui Neagoe Basarab. Primul monument al experientei diplomatice romanesti medievale, publicate in perioada in care lucra la Biblioteca Academiei, carora se alatura o serie de aprecieri fata de personalitatea eruditului academician din partea unor ierarhi si academicieni, dar si a prietenului sau de-o viata, Profesorul Paul H. Stahl.
Cuvantul de binecuvantare al Inaltpreasfintitului Parinte Varsanufie, intitulat Sfantul Voievod Neagoe Basarab, tainicul domn al rugaciunii neincetate, evoca chipul politic, cultural si evlavios al sfantului domnitor roman, aratand ca ,,a carmuit Tara Romaneasca intre anii 1512-1521, remarcandu-se pentru sprijinul pe care l-a dat culturii si Bisericii Ortodoxe in vremea sa. A ctitorit biserica Manastirii Curtea de Arges, Biserica Sfantul Gheorghe, a Mitropoliei din Targoviste si Manastirea Ostrov, a restaurat manastirile Tismana si Cozia si a facut o serie de donatii la multe alte manastiri. La Sfantul Munte Athos, a facut de asemenea foarte multe donatii catre: Cutlumus, Zografu, Xenofon, Rusicon, Vatoped, Iviron, Hilandar, la fel catre Patriarhia Ecumenica, Ierusalim, Muntele Sinai, incat biograful Sfantului Nifon, Gavriil Protul, marturisea: Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit? Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la miaza-zi pana la miaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da. Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia, si pe cei buni, si pe cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie.
Ceea ce a facut ca Sfantul Voievod Neagoe Basarab sa ramana in istoria culturii romanesti a fost si binecunoscuta sa scriere Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, in care, sfatuindu-l pe fiul sau cum sa fie un bun domnitor, pune accentul pe invataturile spirituale, asemanandu-se astfel aceasta carte cu scrierile patristice de sfatuire duhovniceasca. Din aceste sfatuiri, vedem lamurit cat de deprins era Neagoe Basarab cu scrierile Sfintei Scripturi, ale Sfintilor Parinti si, mai ales, cat de aproape ii erau rugaciunea si nevointa crestina\", aprecia Inaltpreasfintia Sa.
In Cuvantul inainte asezat in prima parte a volumului, doamna Ioana Feodorov considera volumul a fi ,,un omagiu fata de acest domnitor plin de evlavie si ravna, daruit Bisericii si neamului sau\" si, in acelasi timp, ,,un omagiu autorului acestor studii ..., prin cuprinderea in paginile ei a unui grupaj de scrisori adresate familiei dupa trecerea lui Virgil Candea la Domnul, in 16 februarie 2006, carora le-am alaturat un extras din paginile memoriale publicate de prietenul sau de-o viata, Profesorul Paul H. Stahl, in revista pe care o edita la Paris, ,,Etudes et documents balkaniques et mediterraneens\" (2007, nr. 31, p. 103-107)\".
Invitatia de a lectura acest volum este adresata intr-un anume fel de gandurile Sfantului Neagoe, asezate pe coperta IV, care, perfect constient de insemnatatea lucrarii infaptuite, cu aceeasi delicatete si smerenie cu care a afirmat insemnatatea artei si culturii in pastrarea identitatii neamului romanesc: ,,nu sunt numai voievodul, carturarul sau ctitorul. Sunt o piatra de hotar in civilizatia romaneasca si un punct cardinal in stradaniile noastre, urmasii mei, voi care va pregatiti sa raspundeti intrebarilor celui de-al treilea mileniu, cautand indreptatire si sprijin in pilda inaintasilor. Sunt smeritul Neagoe, care m-am straduit sa dovedesc la inceputul celui de-al XVI-lea secol inaltimea cugetelor si virtutilor unui neam intreg. Dar sunt, tocmai de aceea, un simbol al acestor cugete si al acestor virtuti.\"
ISBN: 978-606-8435-21-3
Nr pagini: 64
Format: 13.5x21 cm
Anul aparitiei: 2017