Descriere - Cultura legumelor
Cultura legumelor - Dumitru Indrea. Cultura legumelor.
Prefata:
Cartea ne face cunoscuta indeletnicirea de cultivare a legumelor, din inceputurile cu loc aparte in agricultura tarii noastre si pe mai departe, pe toate treptele de progres, in contextul intregului sistem agroproductiv, cu evolutie spre modernitate.
Prin numarul mare, depasind 60 de speci cultivate curent si fiecare aparte in modalitati diversificate, ne este dezvaluit planul larg in care este problematizata activitatea de specialitate, cu temeinica motivatie pentru desfasurarea la nivelul cel mai ridicat .
Este captivate expunerea despre cea ce ne ofara natura prin fiecare din entitatile biologice intrunit in sortimentul legumicol, de miracol find alcatuirea lo, specificul dezvoltari in parte si incarcatura cu principi nutritive si reconfortanti pentru sanatate.
Se exemplifica mari reusite ale interventiilor de creativitate stintifica pentru perfectionarea bioformelor si a tehnologiilor de cultivare , in masura sa le amplifice acestora manifestarea productive cu indici superiori de eficienta economica.
Cartea sistematizeaza elemente definitorii privind starea actuala a productiei legumicole din tara noastra, ca fiind tranzitorie spre o structura de autori in termeni de modernitate
Cuprins:
1. Legumele si legumicultura ... 11
Definitii si caracteristici generale
Importanta sociala si economica a legumiculturii
Importanta legumelor in alimentatie
Consumul de legume
Importanta economica a legumiculturii
2. Productia de legume in Romania si in alte tari ... 33
Evolutia si situatia legumiculturii
Scurt istoric al culturii de legume
Evolutia si situatia productiei in perioada contemporana
Comertul international de legume
Istoricul legumiculturii pe teritoriul Romaniei
Evolutia, situatia actuala si perspectivele legumiculturii in Romania
3. Particularitatile biologice si ecologice ale speciilor legumicole ... 51
Diversitatea si clasificarea plantelor legumicole
Originea si evolutia plantelor legumicole
Clasificarea botanica a legumelor
Cultivatul - factor esential de productie
Clasificarea agroeconomica a culturilor de legume
Particularitatile cresterii si dezvoltarii plantelor legumicole in ciclu ontogenetic
Etapele si fazele de vegetatie
Samanta si germinatia
Cresterea vegetativa
Inflorirea si fructificarea
Faza de batranete
Interventii de interes agroproductiv si procesele de crestere si fructificare
Tratamentele cu substante stimulatoare
Clima si solul in relatie cu specificul culturii legumelor
Agroecosistemul legumicol
Radiatia solara
Temperatura
Compozitia si miscarile aerului
Apa din sol si atmosfera
Nutritia plantelor legumicole
Solul in cultura legumelor
Zonele ecologice si bazinele de cultura a legumelor
4. Bazele tehnice si economice ale culturii legumelor
Sistemele de cultura
Constructii, amenajari si mijloace tehnice de lucru in legumicultura
Serele
Solariiile
Adaposturile temporare si acoperirea directa
Rasadnitele
Baza energetica si sistema de masini
Specificul exploatatiilor legumicole
Evolutia si tendintele dezvoltarii exploatatiilor
Tipurile, dimensiunile, profilul si specializarea exploatatiilor legumicole
Imbinarea legumiculturii cu alte sectoare de productie
Investitiile si forta de munca in exploatatiile legumicole
Valorificarea productiei si eficienta economica a culturilor de legume
5. Folosirea rationala si pregatirea terenului la culturile de legume ... 159
Alegerea si amenajarea terenului
Asolamentul, rotatia, culturile succesive si asociate de legume
Asolamentul si rotatia culturilor
Culturile succesive si asociate de legume
Lucrarile solului in legumicultura
Lucrarile solului in sistemul conventional
Orientari noi in sistemele de lucrare a solului
Fertilizarea culturilor de legume
Importanta fertilizarii rationale a culturilor de legume
Sistemul de fertilizare al culturilor
Fertilizarea suplimentara sau faziala a culturilor de legume
Particularitatile fertilizarii culturilor de legume in sere si solarii
6. Infiintarea culturilor de legume ... 192
Specificul inmultuirii speciilor legumicole
Samanta si pregatirea pentru semanat
Semanatul legumelor in camp
Producerea si plantarea rasadurilor de legume
Organizare producerii rasadurilor de legume
Amplasarea rasadnitelor si comlexelor de producere a rasadurilor
Pamanturile folosite in legumicultura
Metode de producere a rasadurilor
Pregatirea si instalarea rasdnitelor
Pregatirea spatiilor, a patului germinativ si semanatul pentru producerea rasadurilor
Repicatul rasadurilor in substrat, in cuburi si ghivece
Varsta si calitatea rasadurilor
Lucrarile de ingrijire a rasadurilor
Plantarea rasadurilor
7. Controlul mediului de cultura in spatii ecoperite
Lumina
Temperatura
Compozitia aerului
Apa si umiditatea solului
Sisteme de cultura "fara sol"
8.Lucrari de intretinere a culturilor de legume ... 260
Imbunatatirea regimului termic, combaterea brumelor si ingheturilor
Combaterea buruienilor in culturile de legume
Controlul regimului hidric. Irigarea culturilor
Alte lucrari de intretinere specifice unor culturi de legume
Apararea culturilor de legume de atacul bolilor si daunatorilor
9. Recoltarea, conditionarea si valorificarea productiei ... 308
Recoltarea legumelor
Calitatea si conditionarea legumelor
Ambalarea si transportul legumelor
Valorificarea legumelor
10. Pastrarea legumelor in stare proaspata ... 316
Conditiile pastrarii in stare proaspata
Metode de pastrare
11. Legumele radacinoase ... 322
Morcovul
Patrunjelul
Pastarnacul
Telina de radacina
Ridichile
Sfecla rosie
Scortonera
Barba caprei
12. Legumele din grupa verzei ... 346
Varza alba
Varza rosie
Varza creata
Varza de Bruxelles
Varza de frunze
Varza chinezeasca
Conopida
Broccoli
Gulia
13. Legumele bulbifere ... 376
Ceapa
Usturoiul
Usturoiul de Egipt
Prazul
Ceapa esalota
Ceapa de iarna
Ceapa de Egipt
Ceapa de tuns
14. Legumele verdeturi ... 399
Salata de gradina
Spanacul
Loboda
Cicoarea de gradina
Cicoarea de fortat
Radicio
Fetica
Mangoldul
Feniculul de Florenta
Cresonul de gradina
15. Legumele cultivate pentru pastai si boabe verzi ... 444
Mazarea de gradina
Fasolea de gradina
Bamele
Bobul de gradina
Porumbul zaharat
16. Legumele solanacee .. 464
Tomatele
Ardeiul
Patlagelele vinete
Cartoful timpuriu
17. Legumele cucurbitacee ... 506
Castravetele
Pepenele galben
Pepenele verde
Dovlecelul comun
Dovleacul comestibil
18. Legumele condimentare ... 536
Mararul
Cimbrul
Busuiocul
Asmatuiul
Tarhonul
Leusteanul
19. Legumele perene ... 544
Sparanghelul
Reventul
Hreanul
Anghinarea
Macrisul
Stevia
20. Ciupercile de cultura ... 559
Ciuperca alba
Ciupercile Pleurotus
Nr pagini: 606
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 6 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.