Descriere - Monitorizarea cardiotocografica
Calitatea ingrijirilor mateno-fetale a crescut neintrerupt in ultimile decenii, fapt ce se reflecta in reducerea continua a ratelor de mortalitate si morbiditate materna si neonatala, determinand, in acelasi timp, ca si asteptarile parintilor si ale societatii, in general, sa fie la fel de ridicate atunci cand se vorbeste de nastere in conditii de siguranta. Daca investigatiile fetale in cursul vietii intrauterine au devenit extrem de performante, permitand atat diagnostice corecte prenatal cat si tratamente eficiente prin manopere mini invazive, nu aceeasi remarca se poate face despre siguranta monitorizarii in travaliului. Aceasta discrepanta intre asteptarile pacientelor si ale familiilor lor si realitatea potential imprevizibila a evolutiei travaliului determinat introducerea unor noi investigatii pentru monitorizarea statusului fetal intrapartum sau perfectionarea unor tehnologii deja existente.
Monitorizarea cardiotocografica (CTG) este cel mai eficient dar si principalul instrument disponibil al obstetricianului, in travaliu, pentru evaluarea starii de bine a fatului. Cardiotocografia poate fi considerata o arta obstetricala, o ramura complexa a specialitatii ce necesita interpretare avansata. Aceasta interpretare permite ca interventia de urgenta sa ramana rezervata doar pentru cazurile justificate, oferind insa si posibilitatea nasterii vaginale in conditii de siguranta tuturor gravidelor care doresc.
Interpretarea traseelor CTG solicita cunostinte clinice si paraclinice complexe ale personalului medical pentru integrarea situatiei in context clinic si elaborarea unei decizii corespunzatoare.
La momentul introducerii aparatelor de monitorizare CTG in spitalele din Romania, interpretarea traseelor CTG era realizata la nivel minimal si insemna luarea unei decizii bazate pe vizualizarea unui numar (frecventa cardiaca fetala), fara a integra si interpreta datele obtinute din monitorizarea fetala. Acesta conduita avea ca rezultat fie o supraevaluare a riscului fetal (feti extrasi de urgenta prin operatie cezariana fara absolut nicio suferinta), fie subevaluarea (feti nascuti vaginal in stare precara). In consecinta, introducerea monitorizarii CTG a fost urmata de o crestere a incidentei operatiei cezariene de urgenta, fara a diminua insa morbiditatea si mortalitatea neonatala. Cu trecerea timpului, prin familiarizarea personalului, atingerea curbei de invatare si clarificari prin studii de cercetare, monitorizarea CTG in travaliu si-a gasit locul ca un element esential al sigurantei nasterii.
Spitalul Filantropia are o retea integrata de monitorizare CTG a tuturor gravidelor in travaliu, dar si in afara acestuia. Interpretarea rezultatelor este facilitata de un soft performant si de un antrenament continuu realizat prin analiza traseelor anormale in cursul unor intalniri saptamanale cu rezidentii si moasele.
Ideea realizarii acestei carti s-a bazat pe dorinta de a pune la dispozitia colegilor experienta noastra si a unor lideri de opinie de nivel mondial (Profesorul Diogo Ayres-de-Campos, coordonator al „FIGO Guidelines on Intrapartum Fetal Monitoring” si a colaboratorilor sai).
Actuala carte promoveaza abordarea unei atitudini profesioniste si este destinata medicilor obstetricieni practicieni si moaselor care isi desfasoara activitatea in sala de nasteri, precum si rezidentilor obstetricieni ginecologi. Cartea acopera integral toate situatiile si modificarile cardiotocografice care pot aparea in timpul unui travaliu, de la cele mai des intalnite, cum ar fi aspectele tipice de hipoxie subacuta sau acuta, prezente aproape la fiecare expulzie, pana la cazurile extrem de rare ca hemoragia fetomaterna, ruptura uterina pe uter cicatricial sau anemia fetala.
Imaginile traseelor CTG prezentate in carte fac parte din cazuistica reala, fiind inregistrate in blocul de nasteri al Spitalului Clinic Filantropia din Bucuresti unde functioneaza non-stop o statie centrala de monitorizare avansata cu ajutorul careia s-a reusit mentinerea incidentei operatiei cezariene de urgenta, avand ca motiv traseul CTG anomal, sub 15%.
Fiind prima carte din Romania care abordeaza exclusiv aceasta investigatie obstetricala, consideram ca ea va contribui semnificativ la cresterea calitatii ingrijirii medicale oferite gravidelor in timpul travaliului scazand numarul operatiilor cezariene fara indicatie obstetricala si crescand siguranta nasterii vaginale.
Prin abordarea complexa a tematicii, prin traseele CTG prezentate, sugestive pentru cele mai frecvente situatii clinice patologice intalnite in travaliu, prin calitatea grafica excelenta cartea reprezinta un moment editorial de referinta in literatura medicala din Romania.
Radu Botezatu, Anca Maria Panaitescu, Nicolae Gica, Gheorghe Peltecu
ISBN: 9789732733806
Editura: Academiei Romane
Nr. pagini: 208
Coperta: Cartonata
Dimensiuni: 240 x 170 mm
An aparitie: 2021
Livrarea se face din stoc, in 24-48 ore, din depozitul de carte LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri.
Transportul este gratuit pentru orice comanda de minim 119 lei cu livrare in reteaua de Pachetomate
Posta Panduri, minim 199 lei cu livrare in Easybox oriunde in tara, minim 149 lei cu livrare prin
curier in Bucuresti si minim 199 lei pentru livrarea prin curier, in tara.
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 2 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.