Descriere - Plati electronice - o introducere
Cartea este o introducere în conceptele principale ale platilor electronice - cardurile si sistemele de carduri, comertul electronic si mobil, transferurile electronice de fonduri, plata electronica a taxelor si impozitelor, serviciile bancare electronice si legislatia platilor electronice, si se încheie cu un scurt capitol menit a încuraja comertul electronic la nivel national.
Fiind o introducere, prezentarea conceptelor si a diverselor exemple de sisteme este facuta descriptiv si explicativ, cu unele date istorice si statistice, si cu note si bibliografie la finele fiecarui capitol, scopul principal fiind dobândirea cunostintelor necesare întelegerii domeniului. În aceasta calitate cartea se adreseaza în principiu economistilor, inginerilor, intelectualilor, si în general celor cu o pregatire superioara, dar este accesibila, cel putin pe portiuni, tuturor celor interesati. Din acest motiv nici nu au fost prezentate prea multe detalii tehnice, legate în special de infrastructura de calculatoare si telecomunicatii.
Capitolul 2 prezinta cardul cu banda magnetica, terminalele de plata si de retragere de numerar, notiunile principale din platile electronice, tranzactiile cu carduri, precum si autorizarea, decontarea si evidenta tranzactiilor.
Capitolul 3 prezinta bancile acceptatoare si emitente de carduri de plata, detaliaza decontarea interbancara în operatiile cu carduri, si prezinta procesatorii de tranzactii cu carduri.
Capitolul 4 explica sistemele de plati prin carduri - sistemele private cu card propriu si o singura banca acceptatoare si emitenta; sistemele nationale cu un numar oarecare de banci si cu carduri nationale, si în care tranzactiile se desfasoara în interiorul unei singure tari, în moneda nationala; si sistemele internationale, cu una sau mai multe banci acceptatoare si emitente, cu plati transfrontaliere si conversie de moneda. Exemplele ilustrative se refera si la marile sisteme de carduri internationale Visa, MasterCard, American Express, Diners Club si JCB.
Capitolul 5 este o mai larga prezentare a cardurilor cu cip. Sunt prezentate cardurile cu cip de memorie si cu cip cu microprocesor (propriu-zis numite inteligente), cu si fara contacte. Un subcapitol este rezervat securitatii cardului inteligent iar în acesta sunt prezentate si elementele de criptografie, semnaturi digitale, certificate de autenticitate si sisteme de chei publice care vor fi necesare si în întelegerea altor capitole ale cartii referitoare în special la comertul electronic si mobil.
Capitolul 6 prezinta comertul electronic. Dupa o expunere asupra principiilor si a elementelor componente ale comertului electronic, se face o descriere a telecomunicatiilor sigure (SSL, TLS) implicate, si apoi a protocoalelor (3-D Secure, SecureCode, SET) care sunt menite sa sporeasca securitatea unei tranzactii de comert electronic. Urmeaza o anatomie a unei astfel de tranzactii desfasurata prin protocolul 3-D Secure. O serie de exemple de sisteme reale vine apoi sa întregeasca si sa îmbogateasca imaginea generala asupra comertului electronic, incluzând si pietele si licitatiile electronice. Un ultim subcapitol descrie situatia actuala a comertului electronic în România.
Capitolul 7 este dedicat comertului mobil. Dupa o scurta prezentare a unor elemente tehnice legate de telefonia mobila, incluzând si protocolul WAP de acces la Internet, se face o descriere a platilor mobile, urmata de o descriere a unui model general de comert mobil (dupa MeT - o cunoscuta asociatie cu intentii normatoare în domeniu). Unele exemple reale de succes întregesc imaginea generala si arata implicit ca domeniul este înca în curs de maturizare.
Capitolul 8 prezinta alte sisteme de plati si transfer electronic de fonduri. Se descriu astfel sistemele de prezentare si de plata a facturilor, cecurile electronice, plata între persoane prin carduri Visa si MasterCard, si transferurile între persoane prin binecunoscutele sisteme Western Union si MoneyGram. Un subcapitol important prezinta sistemele de transfer electronic de fonduri interbancar national (ACH si Fedwire în SUA, si Transfond în România), si international (SWIFT si CHIPS, TARGET si EBA (EURO1, STEP1, STEP2) din zona euro).
Capitolul 9 este o foarte scurta prezentare a platii electronice a taxelor si impozitelor catre administratia centrala si locala, în cadrul mai larg al serviciilor de guvernare electronica, cu exemple din SUA si din România.
Capitolul 10 descrie succint serviciile bancare electronice, între care si cele de plata electronica, în general, si în România.
Capitolul 11 este doar o enumerare a normelor care reglementeaza platile electronice, aflate în legislatia europeana si în cea româneasca.
Capitolul 12 este o încurajare adresata comerciantilor din România de a trece la comertul electronic prin Internet, cu plata în timp real prin carduri Visa si MasterCard, întrucât trei mari banci acceptatoare române ofera deja aceasta facilitate, bazata pe protocolul sigur 3-D Secure. Sunt explicati pe scurt pasii care trebuie parcursi în acest scop.
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.