Descriere - Drept penal general (Pavaleanu)
Conform Noului Cod penal
Elaborarea unei lucrari de referinta in domeniul Dreptului penal general, intr-o perioada de profunde transformari pe plan legislativ, este un demers dificil care il poate expune pe autor unor situatii neprevazute.
Astfel, dupa adoptarea noului Cod penal prin Legea nr. 301/2004, publicata in M. Of. nr. 575 din 29 ianuarie 2004, care urma sa intre in vigoare dupa un an de la publicare, am elaborat Cursul universitar Drept penal general, potrivit noului Cod penal, aparut la Editura Lumina Lex, Bucuresti, la inceputul anului 2005. Cu acel prilej, am precizat ca eventualele modificari ce se preconizeaza sa fie aduse noului Cod penal, solutiile pronuntate dupa intrarea in vigoare a acestuia, sugestiile si propunerile facute, vor fi avute in vedere la elaborarea unei noi editii a lucrarii. Cum intrarea in vigoare a Codului penal 2004 a fost amanata pentru 1 septembrie 2008, s-a impus elaborarea unei noi editii a lucrarii dupa Codul penal din 1969, modificat prin Legea nr. 278/2006, care a aparut la Editura Lumina Lex Bucuresti, in anul 2007.
Ulterior, prin OUG nr. 61 din 31 iunie 2009, aprobata prin Legea nr. 60 din 31 martie 2010 s-a modificat articolul 56 alin. 11 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, care a devenit art. 58 alin. 2, dupa republicarea legii in M. Of. nr. 260 din 21.IV.2010. Potrivit acestui text, in situatii temeinic justificate, prin exceptie de la prevederile alin. 1, actele normative de importanta si complexitate deosebita pot fi modificate, completate sau, dupa caz, abrogate de autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in M. Of. al Romaniei Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare, cu conditia ca interventiile propuse sa intre in vigoare la aceeasi data cu actul normativ supus evenimentului legislativ. Este cat se poate de clar ca aceasta modificare vizeaza Codul penal adoptat prin Legea nr. 301/2004, solutie criticata in doctrina juridica (G. Antoniu, Explicatii preliminare ale noului Cod penal, vol. I, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2010), cu motivarea ca legitimeaza posibilitatea ca un nou Parlament sa supuna criticii actele normative adoptate de Parlamentul anterior.
In aceste conditii, am elaborat Cursul de drept penal general, potrivit Codului penal 2009, cu modificarile aduse prin Legea pentru punerea in aplicare a acestui cod, care este structurat in sase titluri si anume: notiuni generale privind dreptul penal; legea penala; infractiunea; raspunderea penala; sanctiunile de drept penal si cauzele care inlatura sau modifica executarea pedepsei ori care inlatura consecintele condamnarii.
La elaborarea cursului Drept penal generals-au avut in vedere sursele bibliografice din dreptul intern si dreptul comparat, jurisprudenta Curtii Constitutionale, a ICCJ si a CEDO, actele normative aparute pana in luna decembrie 2011, inclusiv, precum si opiniile exprimate de specialistii in domeniu care au participat la Sesiunea Stiintifica cu tema "Noua legislatie penala o noua etapa in consolidarea statului de drept roman", organizata la Iasi, in zilele de 28-29 octombrie 2011, de Universitatea "Al.I. Cuza", Iasi, Facultatea de Drept, Asociatia Internationala de Drept Penal si Asociatia Romana de Stiinte Penale.
Lucrarea Drept penal general se adreseaza specialistilor in domeniul dreptului penal, universitari, magistrati, avocati, precum si studentilor de la facultatile de drept si administratie publica, ale caror sugestii, propuneri si chiar unele opinii contrare vor fi avute in vedere la elaborarea unei noi editii.
Autorul
Nr. pagini: 508
Format: Academic
Anul aparitiei: 2012
Autor: Pavaleanu, Vasile
Editura: Universul Juridic
ISBN: 9789731277080
Răsfoiește cartea - Drept penal general (Pavaleanu)
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.