Descriere - Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2017
Numarul 6 debuteaza cu rubrica Jurisprudenta, in care sunt reunite hotarari judecatoresti, unele dintre acestea insotite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobisnuite din practica instantelor. Acestea sunt ordonate pe sectiuni, in functie de materia tratata. Dintre acestea, amintim hotararile insotite de comentarii:
- Obligatie afectata de modalitati. Diferenta dintre termen si conditie (judecator Anamaria Campean)
- Retragere asociat. Lipsa calitatii procesuale pasive a celorlalti asociati. Stabilirea drepturilor patrimoniale ale asociatului retras. Determinarea impozitului datorat pentru aceste drepturi (judecator drd. Claudiu Daniel Falcan)
- Anulare act administrativ. Autorizatie de construire pentru mansardarea imobilului. Nevalabilitatea acordului proprietarilor vecini (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)
- Deshumare. Alte motive decat stabilirea cauzelor mortii. Obligarea parohiei la deshumarea defunctului inhumat din eroare peste locul de veci apartinand altuia. Neimplinirea termenului de un an de la data inhumarii defunctului (asist. univ. drd. Silviu-Dorin Schiopu)
- Suspendarea actului administrativ. Autorizatie de construire emisa in temeiul unei hotarari judecatoresti. Neindeplinirea conditiilor legale privind suspendarea actului administrativ (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)
- Respectarea demnitatii in munca. Incetarea hartuirii morale. Sarcina probei. Caracterul neintemeiat al cererilor (judecator dr. Lucia Uta)
- Tentativa de omor cu retinerea scuzei provocarii. Recunoasterea invinuirii. Reducerea succesiva a limitelor de pedeapsa, conform art. 79 alin. (1) C. pen. (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)
- Hotarare de condamnare. Alte obligatii ale condamnatului prevazute de Legea nr. 76/2008 (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)
In rubrica Dezbateri RRDJ, autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instantelor judecatoresti. Astfel, in acest numar veti putea citi urmatoarele articole:
1. Efectele Deciziei nr. 369/2017 a Curtii Constitutionale a Romaniei. Orientari si tendinte jurisprudentiale la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (judecator dr. Nela Petrisor)
2. Cazul de recurs in casatie prevazut in art. 438 alin. (1) pct. 12 C. pr. pen. (judecator dr. Sandel Lucian Macavei)
3. Jurisprudenta referitoare la aplicarea avertismentului pentru contraventiile in care legea speciala nu prevede aceasta sanctiune (prof. univ. dr. Tiberiu Medeanu)
4. Cererea de renuntare la judecata si taxa de timbru (judecator dr. Andreea Tabacu)
5. Aplicarea directa a dreptului Uniunii Europene in contextul in care intelesul normelor europene a fost deslusit de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene (magistrat-asistent dr. Ionita Cochintu)
6. Competenta de executare silita in cazul creantelor bugetare revine executorilor fiscali. Clarificari (consilier superior Adela Safta)
7. Instanta competenta sa solutioneze cererile avand ca obiect inlocuirea masurii de protectie speciala a plasamentului in regim de urgenta cu masura de protectie alternativa a tutelei (conf. univ. dr. Andreea Draghici)
8. Aspecte controversate din jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si din jurisprudenta Curtii Constitutionale referitoare la delimitarea, pe de o parte, a notiunilor de „autoritate publica” si „institutie publica” si, pe de alta parte, a notiunilor de „autoritate publica” si „autoritate publica asimilata” in materia operatorilor care presteaza servicii de utilitate publica in baza unui contract de furnizare (conf. univ. dr. Oliviu Puie)
Nr. pagini: 210
Format: Academic
Anul aparitiei: 2018
Autor: ***
Editura: Universul Juridic
ISBN: 1844645001706
Răsfoiește cartea - Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2017
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.