Descriere - Legea Parteneriatului Public-Privat. Comentarii si adnotari
Ca modalitate de cooperare intre sectorul privat si cel public in scopul realizarii unor proiecte de interes public, parteneriatele public-privat revin in atentia legiuitorului roman prin Legea nr. 178/2010, intrata in vigoare la data de 4 noiembrie 2010. O revenire in sensul pozitiv, a reglementarii la nivel de lege completata de norme metodologice, daca avem in vedere istoria sinuoasa a acestui tip de contract public in Romania.
Reglementat in cursul anului 2002 printr-o ordonanta a Guvernului (Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat), parteneriatul public-privat a ramas fara o aplicare practica semnificativa pana la data abrogarii acestei reglementari in cursul anului 2006 odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Ulterior acestei abrogari, absenta unei reglementari exprese nu a fost considerata de autoritatile publice din Romania un impediment pentru utilizarea parteneriatului public-privat ca forma de finantare a unor investitii de interes public major, acesta fiind structurat in special pe baza contractelor de concesiune, consacrate legislativ. De altfel, aceasta practica a servit ca argument, desi nu singurul, pentru contestarea necesitatii noii reglementari.
Presupunand o impartire a riscurilor intre autoritatile publice si investitorul privat si finantarea de catre acesta din urma a unor obiective publice, parteneriatele public-privat sunt folosite in cele mai diverse sectoare, atat in cele profitabile, cat si in cele care nu presupun neaparat producerea de venituri. Banca Mondiala si alte institutii internationale cu rol semnificativ in finantare au afirmat in mod repetat importanta participarii capitalului privat in realizarea investitiilor de interes public. Uniunea Europeana, la randul sau, a adoptat documente importante referitoare la rolul jucat de parteneriatele public-privat in realizarea marilor proiecte de interes national sau comunitar, atat la nivelul Comisiei, cat si la nivelul Parlamentului.
In acest context, ne propunem o analiza a reglementarilor in vigoare cu privire la parteneriatul public-privat, sub forma unui comentariu care sa imbine perspectiva nationala cu cea comunitara. Sunt parcurse astfel elementele necesare intelegerii reglementarii si a implicatiilor sale, incepand cu perspectiva istorica a dezvoltarii principiului respectiv, continuand cu fundamentarea sa teoretica si racordarea cu institutiile relevante ale dreptului, avand in vedere in permanenta dimensiunea comunitara si prezentand jurisprudenta relevanta, precum si exemple preluate din practica acestui tip de contracte.
Comentariul are o parte generala, in deschiderea lucrarii, care prezinta evolutia conceptului, de la considerentele aparitiei sale ca alternativa la privatizare si incadrarea sa in teoria „noului management public” la elementele ce caracterizeaza cele doua mari „curente” de abordare si reglementare corespunzatoare sistemului anglo-saxon (in special structura „Private Finance Initiative” din Marea Britanie) si sistemului francez (cu istoria sa complexa legata de concesiunile de lucrari si servicii publice), precum si modul de receptare a acestor aspecte in reglementarea romaneasca. In partea sa speciala, comentariul este structurat pe problematici majore, cu prezentarea textului legii si a textului normelor metodologice, urmate de o analiza avand ca scop descrierea principalelor probleme care trebuie avute in vedere la aplicarea textului respectiv si a modului de interpretare in raport cu alte acte normative aplicabile. Sunt de asemenea prezentate reglementarile comunitare incidente, precum si jurisprudenta relevanta, cu trimiteri la exemple de probleme aparute in cadrul unor contracte de parteneriat public-privat si modalitatile de solutionare a acestora.
O carte interesanta atat pentru practicienii care sunt implicati in astfel de proiecte de parteneriat public-privat, cat si pentru cercetatorii interesati de specificul aplicarii acestei structuri in cadrul legislativ national.
Autori: Simona Gherghina, Monica Ratiu
Format: 147 x 205 mm
Anul aparitiei: 2011
400 pagini
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 6 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.