Descriere - Divina comedie
Vastitatea eternitatii i-a framantat dintotdeauna pe oameni, acestia intrebandu-se adesea daca numele lor va mai avea ecou peste veacuri. Astfel, juxtapusa prapastiei uitarii se desfasura lupta pentru nemurire. Unii s-au evidentiat in fapte de vitejie, iar altii prin gesturi de marinimie; unii au compus, iar altii au pictat. Dante Alighieri a scris. "Divina Comedie” este cea mai reprezentativa opera a poetului florentin si a fost compusa in secolul al XIV-lea. Editura Signatura aduce in fata cititorului o editie de colectie, ilustrata de Marco Somà si interpretata de Daniele Aristarco, cu fragmente de text in traducerea lui George Cosbuc.
Poemul original are o structura tripartita – Infernul, Purgatoriul si Paradisul – si numara o suta de canturi – cate treizeci si trei pentru fiecare parte, respectiv unul introductiv. Dar prezenta editie se coaguleaza ca un ghid de lectura care prilejuieste cititorului o introducere in lumea textuala dantesca.
Astfel, prologul ne dezvaluie un discurs adaptat si prezinta experienta de receptare a autorului, lamurind totodata intentia interpretativa a acestuia. Daniele Aristarco enunta ideea principala a poemului si se intreaba totodata cand este pregatit un tanar cititor pentru a intra in contact cu aceasta poveste. Maretia operei se poate revela insa si copilului, atmosfera magica si linistea misterioasa invaluindu-l si pe acesta. Scrisa acum sapte sute de ani, minunea veche de cand lumea se innoieste continuu in ochii fiecarui cititor, inraurindu-i constiinta.
In acest context revelator, trairile naratorului devin si trairile cititorului, interpretarile aduse "Divinei Comedii” agregand o complicitate a simtamintelor. Fara a stirbi tainele operei literare, autorul anticipeaza eventuale intrebari si ofera posibile raspunsuri creand, intr-un subtil mod pedagogic, analogii cu realitatea palpabila si mai usor inteligibila.
Compendiul hermeneutic expliciteaza povestea titlului, detaliaza conceptia constructiei narative si ofera informatii despre autorul-personaj Dante, recognoscibile si poem. Mai mult decat atat, problematizeaza simbolistica celor doua calauze – Vergiliu si Beatrice – si a intregii calatorii. Cu toate acestea, prin prisma sonoritatii acordurilor dantesti, Daniele Aristarco isi provoaca lectorul la propria interpretare. Potrivit acestuia, "Comedia” este o haina eleganta care asteapta sa fie imbracata iar si iar. Din acest punct de vedere, insertiile de text original ofera cititorului o pregustare dulce a experientei subsumate lecturii integrale.
Consideratiile consemnate de autor sunt desavarsite in plan vizual de ilustratiile lui Marco Somà. Bestiarul reprezentat de acesta familiarizeaza cititorul cu coordonatele celor trei lumi parcurse de Dante – infernul celor pacatosi, purgatoriul celor care se caiesc si paradisul celor meritorii. In plus, finalul cartii este prevazut cu o legenda care translateaza tablourile, sincronizandu-le momentelor narative ale poemului.
"Divina Comedie. Primul pas in padurea intunecata”, in versiunea lui Daniele Aristarco si a lui Marco Somà, aduce mai aproape de cititor o opera literara de exceptie. Cei doi artisti faciliteaza patrunderea in incurcata padure narativa si dezvaluie in acelasi timp secretele necesare parcurgerii ei – de la obscuritate la lumina!