Descriere - Calea Luptatorului Pasnic
Calea Luptatorului Pasnic scrisa de Dan Millman descrie procesul transformarii gradate a unui tanar intr-un cautator spiritual, intr-un luptator pasnic. Ceea ce este remarcabil este modul in care are loc transformarea personajului principal, dintr-un tanar superficial intr-o fiinta constienta: experientele spirituale pe care batranul maestru i le induce tanarului discipol pentru a-l ajuta sa vada si partea nevazuta a lumii in care traim, descrierea emotiilor intense traite de personajele cartii de-a lungul urcusurilor si coborasurilor specifice evolutiei spirituale.
Fragment din cartea Calea Luptatorului Pasnic:
"- Vino cu mine. Doresc sa-ti arat ceva.
Ne-am indreptat impreuna catre coltul garajului, de unde am contemplat privelistea. Luminile orasului San Francisco se vedeau perfect.
- Lumea pe care o vezi, mi-a spus el, aratand cu bratul pana departe, este o scoala, Dan. Singurul profesor real este viata. Ea ne ofera foarte multe experiente, si daca acestea ar fi capabile sa aduca cu sine intelepciunea si implinirea, toti oamenii varstnici ar fi niste maestri iluminati si fericiti. Din pacate, lectiile pe care ni le ofera experientele noastre sunt ascunse. Nu toata lumea stie sa le desluseasca. Eu te pot invata sa inveti din experientele tale astfel incat sa privesti aceasta lume cu claritate, si, crede-ma, ai mare nevoie de claritatea vederii. Inima ta stie foarte bine acest lucru, dar mintea ta se revolta. Se pare ca nu ai apucat inca sa transformi cunoasterea in intelepciune.
- Nu sunt foarte sigur ca ai dreptate. De fapt, mi se pare chiar ca exagerezi.
- Nici vorba, Dan. Tu inca nu stii acest lucru, dar te asigur ca il vei afla cat de curand.
Ne-am intors la birou, dar chiar atunci, la benzinarie a oprit o Toyota de un rosu stralucitor. Socrate a continuat sa vorbeasca, in timp ce deschidea capacul de la rezervorul de benzina.
- La fel ca atatia alti oameni, ai fost si tu invatat sa acumulezi informatii din afara ta, din carti, reviste, de la experti.
A bagat apoi pompa in deschizatura capacului.
- La fel ca in cazul acestei masini, tu te deschizi si lasi faptele sa patrunda in tine. Uneori, informatiile primite sunt de buna calitate, precum benzina premium, dar alteori ele sunt de proasta calitate, ca o benzina cu cifra octanica mica. Iti cumperi cunoasterea la pretul pietei, cam la fel cum procedezi cu benzina.
- Hm, bine ca mi-ai amintit. Perioada de plata a taxelor pentru urmatorul semestru expira in doua zile.
Socrate a dat din cap afirmativ si a continuat sa umple rezervorul masinii. Chiar si dupa ce acesta s-a umplut, el a continuat sa bage benzina in el, pana cand aceasta a inceput sa se scurga la sol, facand o balta in jur.
- Hei, Socrate, rezervorul s-a umplut. Ce faci?!
Fara sa-i pese, a continuat sa bage benzina in rezervor, spunandu-mi:
- Dan, la fel ca si acest rezervor, mintea ta da pe-afara de prejudecati si de tot felul de cunostinte inutile. Cunosti multe fapte si opinii, dar nu stii aproape nimic despre tine insuti. Inainte de a putea invata ceva nou, va trebui sa-ti golesti rezervorul.
A ranjit ironic, mi-a aratat mizeria de pe jos si mi-a spus:
- Te rog, curata locul.
Am avut impresia ca nu se refera numai la benzina de pe jos. Am tnceput imediat sa spal cu furtunul benzina scursa. Soc a luat banii de la sofer si i-a oferit in schimb un zambet, impreuna cu restul. Apoi s-a intors in birou si s-a asezat confortabil.
- Si ce intentie ai, sa ma umpli cu propriile tale opinii si fapte? am incercat eu sa-l iau peste picior.
- Nu este vorba de fapte, ci de intelepciunea trupului.
- Cum adica, „intelepciunea trupului”?
- Tot ceea ce trebuie sa stii cu adevarat se afla deja in tine. Toate secretele universului se afla inmagazinate in memoria celulelor tale. Tu nu ai invatat insa cum sa citesti aceasta intelepciune. De aceea, nu prea ai de ales decat sa citesti carti si sa asculti tot felul de experti, in speranta ca acestia au dreptate.
Nu-mi venea sa cred. Acest marunt lucrator la o benzinarie imi acuza profesorii de la universitate de ignoranta si incerca sa-mi spuna ca educatia mea de la colegiu este inutila.
- Am inteles ce vrei sa spui cu acest concept, de „intelepciune a trupului”, dar nu cred in el.
A scuturat cu blandete din cap.
- Intelegi multe lucruri, dar nu ai realizat practic nimic.
- Ce vrei sa spui cu asta?
- Intelegerea se refera, de regula, la capacitatea unidimensionala a intelectului de a percepe lumea. Ea conduce intr-adevar la cunoastere. Pe de alta parte, realizarea este tridimensionala, fiind intelegerea simultana a mintii, inimii si instinctului. Ea nu se poate naste decat din experienta directa.
- Tot nu inteleg.
- Iti mai amintesti cum a fost atunci cand ai invatat pentru prima oara sa conduci? Inainte, erai un simplu pasager. Intelegeai despre ce este vorba, dar nu ai realizat cu adevarat decat atunci cand ai apasat tu insuti pedala acceleratorului.
- Este foarte adevarat! Imi amintesc perfect cum a fost. Deci, la asta te referi atunci cand vorbesti de realizare!
- Exact! Acest sentiment descrie perfect experienta realizarii. Va veni o zi cand vei spune acelasi lucru si in legatura cu viata.
Am stat cateva clipe linistit, dupa care am spus:
- Tot nu mi-ai explicat cum functioneaza intelepciunea trupului.
- Vino cu mine."
Cuprinsul cartii Calea Luptatorului Pasnic
MULTUMIRI
PREFATA
STATIA DE BENZINA; DE LA CAPATUL CURCUBEULUI
CARTEA INTAI. VANTUL SCHIMBARII
Capitolul 1 CLIPE DE MAGIE
Capitolul 2 RETEAUA ILUZIEI
Capitolul 3 ELIBERAREA
CARTEA A DOUA. ANTRENAMENTUL LUPTATORULUI
Capitolul 4 ASCUTIREA SABIEI
Capitolul 5 CARAREA MUNTELUI
Capitolul 6 PLACEREA DE DINCOLO DE MINTE
CARTEA A TREIA. FERICIREA IRATIONALA
Capitolul 7 CAUTAREA FINALA
Capitolul 8 SE DESCHIDE POARTA
EPILOG. RAS IN BATAIA VANTULUI
CUVANT DE INCHEIERE
DESPRE AUTOR
EXTRASE DIN CALATORIA SACRA A LUPTATORULUI PASNIC