Desene si coperta: Radu Feldiorean
Inca din titlu, noua carte de versuri a lui Ioan Cioba sugereaza o stare lirica tensionata de efort dificil al recuceririi unitatii subiectului risipit intr-o multiplicitate de "infatisari”, toate precare si vulnerabile, cu articulari provizorii in metafora ori simbolul recurent al ghemului, ce asigura unitatea viziunii sale lirice. Un "ghem” calificat drept "ischemic”, cu firele slab irigate de sangele vital, o simbolica insuficienta cardiaca ce traduce starea de epuizare a energiilor subiective, o inertie si oboseala de a fi, cu posibile trimiteri spre Bacovia. Este o poezie prin excelenta de atmosfera, in care contururile obiectelor se pierd in ceata si intuneric, sugerata in tuse de acuarela crepusculara, difuza, de un vag angoasant, "intre suras si grimasa”, cu impulsuri vitale momentane, repede stinse. In labirintul existential anuntat de la primele pagini, firul ce pare in sfarsit descalcit e departe de a fi cel mitologic, al Ariadnei – este de fapt un fitil exploziv, ce nu poate promite decat neantizarea, mentinand starea de incertitudine si incordare. Aproape fiecare dintre simbolicele "ghemuri” aproximeaza expresiv inchegari firave si nesigure ale "vietii imponderabile”, sub "scutul fragil” care e trupul, intr-un univers incetosat, cu vagi palpairi luminiscente pe un orizont crepuscular-expresionist, in "bezna fricii”, in "urletul mut”, in incercarea dificila de a tine in maini "haturile lichide ale furtunii”. Pentru a sugera aceste stari de spirit, poetul isi concentreaza atent discursul in jurul nucleului simbolic, uzand de putine alte configurari, alese insa cu grija pentru expresivitate si coerenta a micului univers pe care il aproximeaza cu o tulburatoare vibratie elegiaca. (ION POP)
* * *
IOAN CIOBA (n. 13 noiembrie 1967, Lechinta, jud. Bistrita-Nasaud). Studii: Facultatea de Drept; Masterat la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca. Debut: in Cetatea culturala, Cluj-Napoca, 1998.
Prezent in: Dictionar de poeti. Clujul contemporan, Petru Poanta, 1999; Cartile deceniului 10, Irina Petras, 2003; Scriitori ai Transilvaniei 1949-2014. Dictionar critic ilustrat, Irina Petras, 2014; diferite antologii si dictionare locale.
Carti de poezie publicate: Treizecisitrei – Editura Napoca Star, 1999 (prefata de Constantin Cublesan, postfata de Dumitru Cerna); Nopti la Viisoara / Nuits a Viisoara – Editura Napoca Star, 2001 (bilingv, versiune in limba franceza de Rodica Lucia Crisan, desene de Radu Feldiorean, cu o prezentare de Petru Poanta); Ioan din satul Paganilor – Editura Charmides, 2013 (prefata de Cleopatra Lorintiu, desene de Radu Feldiorean); 7 trepte in Steiniger / 7 steps in Steiniger – Editura Napoca Star, editia I in 2021, editia a II-a in 2022 (bilingv, versiune in limba engleza de Letitia Goia, prefata de Adrian Popescu, desene de Radu Feldiorean).
Carti de proza publicate: Scrisori din Regatul Pustnic, roman (pe care il semneaza cu pseudonimul Hayden Dorf), Editura Charmides, 2020 (tradus in engleza, germana si hindi).
A realizat antologia de poezie Patruzeci. Poeti bistriteni contemporani, Editura Aletheia, 2001 (prefata de Petru Poanta). Fondator si redactor-sef adjunct al revistei de literatura si arta Grai.
Referinte critice: Petru Poanta, Constantin Cublesan, Adrian Popescu, Diana Campan, Paul Aretzu, Cleopatra Lorintiu, Amalia Voicu, Olimpiu Nusfelean, Lucian Vasiliu, Marian Dopcea, Dumitru Cerna, Florin Ardelean, Alexandru Uiuiu, Tit-Liviu Pop, Ionut ?ene, Ion Radu Zagreanu, Al. Florin ?ene, Luca Onul, Victor ?tir, Viorel Paraschivoiu, Gavril Moldovan s.a.
Activitate publicistica: articole si poezii publicate in Poezia, Grai, Poesis, Miscarea literara, Avalon, Amfiteatru, Tarnava, Mesagerul transilvan, Litera Nordului, Cetatea culturala, Cosbuciana, Adevarul de Cluj, Rasunetul, Mesagerul de Bistrita-Nasaud etc.
Premii: Premiul "Liviu Rebreanu” pentru proza al Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, 2021, Premiul "Radu Stanca” al Festivalului National de Poezie Orfeu, Cluj-Napoca, 1998, premii la Festivalul National de Poezie Colocviile "George Cosbuc”, Bistrita, 1999, 2001 si 2013, Premiul pentru debut la Festivalul National Saloanele de literatura – Poezia Secolului XX, Aiud, 2000, Premiul municipiului Bistrita pe anul 2001.