Traducere de Marieva?Catalina Ionescu
Biografie pasionanta si compendiu de informatii mai putin cunoscute despre viata si opera unuia dintre cei mai vizionari ganditori ai secolului XX, cartea lui Frederic Lenoir este totodata un ghid de dezvoltare personala potrivit principiilor jungiene.
Pe langa teme de interes general, abordate original, precum colaborarea cu Sigmund Freud si despartirea de el sau perspectiva unica asupra psihoterapiei si spiritualitatii, autorul pune in discutie controversele din jurul lui Jung, precum si legaturile sale cu serviciile americane de spionaj, precursoare ale CIA.
O lectura obligatorie pentru toti cei interesati de omul din spatele principiilor psihologiei abisale, cu harurile si revelatiile sale, dar si cu framantarile si indoielile care i-au – si ne-au – marcat existenta.
"In opinia mea, Jung este si cel dintai ganditor al postmodernitatii: nu neaga vectorii fundamentali ai modernitatii – ratiunea critica, globalizarea si impunerea individualitatii –, ci arata limitele ratiunii, ambiguitatile progresului tehnologic, contradictiile individualismului. Este totodata un martor si un ganditor in cautarea sensului contemporaneitatii, pe care a inspirat-o in mare masura si prin scrierile lui despre filozofiile orientale, ezoterism si curentele mistice, despre legatura dintre stiinta si spiritualitate, limbajul simbolic, dialogul dintre constient si inconstient, fenomenele paranormale, explorarea granitelor dintre viata si moarte, contopirea contrariilor sau polaritatilor: umbra–lumina; ratiune–sentiment; bine–rau; masculin–feminin; individ–cosmos; spirit–materie." - FREDERIC LENOIR