Pe coperta: Inima de piatra de la Manastirea Hodos-Bodrog
Avertisment
Parte dintre faptele narate in paginile care urmeaza se regasesc in jurnalul inedit al unui personaj care a existat cu adevarat, jurnal care mi-a fost pus la dispozitie de una dintre nepoatele acestuia, doamna Corina G., careia ii multumesc inca o data. Despre acest jurnal am scris in reviste de specialitate. Cele mai multe pagini ale romanului sunt insa pura inventie. Ele se doresc sa ilustreze o epoca agitata din istoria acestor pamanturi. (Autorul)
Un bildungsroman, o carte a formarii si a cunoasterii de sine, dar si un roman-document al unei epoci zbuciumate din istoria Transilvaniei, actiunea petrecandu-se inainte si dupa cele doua razboaie mondiale, cand Banatul multietnic, candva provincie a Imperiului Austro-Ungar, in urma tratatelor semnate, a fost impartit intre cele trei state nationale, Iugoslavia, Romania si Ungaria. Pe fundalul tulburarilor interne, se schimba si destinul notarului roman Titus, persecutat pe nedrept pentru ca a sustinut alegerea unui primar de aceeasi etnie cu el, in niste vremuri in care cei de la putere uitasera valorile liberale proclamate de imparat.
Asa dupa cum pomii pot fi imbunatatiti printr-un altoi de calitate, si oamenii pot, cu ajutorul dat la vremea potrivita. Altoiul, dragii mei, este o taietura dureroasa, planta sufera ca si noi, dar isi va arata roadele peste ani! Iar un altoi de calitate nu se poate face, tineti bine minte, copiii mei, decat cu multa daruire si cu rabdare, in asa fel incat, dupa ce altoiul reuseste, sa nu se vada pe planta locul in care a fost facut! Bagati de seama, intre oameni si plante este o mare asemanare! (?TEFAN DAMIAN)
In ciuda unui mediu politic ostil si a unei istorii mari potrivnice, notarul Titus isi construieste propria istorie mica de invingator si reuseste sa infranga ceea ce pare a fi blestemul destinului sau: neputinta de a prinde nicaieri radacini. Nevoit sa renunte de mai multe ori la tot si sa porneasca de la zero intr-un alt loc al lumii, Titus reuseste totusi, de fiecare data, sa se impuna in societate, demonstrand forta pe care o are altoiul de calitate pe un portaltoi indaratnic si ca, desi „nu sintu vremile supt cirma omului, ci bietul om supt vremi”, taria de caracter, munca, perseverenta si demnitatea sunt cei mai solizi stalpi pe care omul se poate sustine pentru a ramane mereu in picioare, fara sa riste degringolada socio-familiala ori chiar descompunerea morala.
Urma altoiului probeaza astfel complexitatea fortei de analiza psihologica si filosofica a autorului care antreneaza cititorul pe calea introspectiei, dar si a extrospectiei, prefirandu-i constient si dozat, printre feliile de viata prezentate, informatii sociale, istorice, etnografice si culturale esentiale pentru (re)cunoasterea unei epoci. (ALINA HUCAI)
?tefan Damian, profesor universitar, editor, traducator, eseist, romancier si poet, s-a nascut in 1949, la Hodos-Bodrog (Pecica, Arad). A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1972). Doctoratul in italiana, la Universitatea din Bucuresti, cu o teza despre Federigo Tozzi, autor pe care, de altfel, l-a si tradus in romaneste. Redactor al revistei de cultura Echinox. A lucrat in diferite institute de cultura si a fost redactor de literatura la Editura Dacia din Cluj-Napoca. Incepand cu anul 1993, a predat italiana la Universitatile din Alba Iulia si Cluj-Napoca. A tradus peste 50 de volume de proza, poezie, eseistica, istorie, din italiana in romana si 20 din romana in italiana. A obtinut diferite recunoasteri literare in Romania (Premiul UTC, 1981, pentru romanul Nunta si de doua ori Premiul Filialei Cluj pentru traduceri) si in Italia („Il cavaliere di Capestrano”, 2005, ex aequo, Premio Internazionale di Letteratura del „Spoleto Art Festival”, 2014). Este cavaler al Republicii Italiene pentru merite culturale.
Volume de proza:
Portrete de familie, nuvele, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1977; Nunta, roman, Editura Albatros, Bucuresti, 1980; Prisma, roman, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1982; Sfarsit de vara, nuvele, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1985; Pisica de Eritrea, roman, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1986; Arhanghelul de sticla, Editura Dacia XXI, Cluj-Napoca, 2011; Povestiri din orasul de spini, Editura Capriccio, Piatra Neamt, 2014; Blocul aprins, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2018.
Volume de poezie:
Segni, versi italiani, Editura Nemapress, Roma – Alghero, 2013; Asteptari ingradite, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014; Nedumeriri aproape exemplare, Editura Studia, Cluj-Napoca, 2015; Autoritratto frammisto di vento o Versi smorti, Editura Studia – Nemapress, Cluj-Napoca – Roma, 2016; Mici intimitati conjuncturale, Editura Studia, Cluj-Napoca, 2016; La provocazione dell’aria, Editura Studia – Nemapress, Cluj-Napoca – Roma, 2017; Il sapore alterato del grido, Aracne editrice, Roma, 2019; Intre linii, Editura Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2020; Consistenta aerului, Editura Cronedit, Iasi, 2022; Gli angeli di fine millennio, Edizioni Nemapress, Roma, 2022.