Descriere - Povestiri de pe Pamant
Povestiri de pe Pamant este al doilea titlu al Colectiei “Spiritualitate literara”, colectie ce a debutat in 2012 cu romanul scriitoarei Zully Mustafa, Al treilea calator. Daca romanul experientei pe Camino a adunat multe pagini incarcate de viata si implicit experienta spirituala a autoarei, acest al doilea titlu al Colectiei aduna in paginile sale dialoguri spirituale, povesti si poezii, scrisori, acoperind paleta genurilor literare prezente in cele trei parti ale cartii.
“Spiritualitate literara” nu inseamna altceva decat exprimarea vietii umane privite prin prisma paradigmei spirituale. Dar ce este spiritualitatea? Recunoasterea existentei spiritului ca prima substanta a realitatii umane, o substantivizare a actiunii spiritului asupra materiei. Este viata si experienta trairii ei observate prin binoclul iubirii de adevar, prin luneta adevarului primordial, in cautarea primei cauze a tuturor evenimentelor vietii.
Calatoria propusa in volumul Povestiri de pe Pamant isi are popasurile sale: o spalatorie auto, un coafor, spatii ceresti, universuri paralele, interioare nedefinite, o balta, lacuri, paduri, parcuri, dar mai ales interiorul mental si spiritual uman, precum si functia principala a existentei umane, si anume, relatia. Accentul asupra relatiei dintre oameni este evident mai ales in Partea I a cartii, intitulata “Dialogul de azi - Dialoguri spirituale”. Libertatea de interpretare a ideilor, precum si constructia personajelor este totala, neexistand indicatii scenice specifice genului dramatic. Cu toate ca se simte prezenta unui personaj ascuns, a unui regizor nevazut, textul se dezvaluie liber de indicatii regizorale, infatisandu-se in mintea cititorului asa cum este dorit, asa cum poate fi primit.
Povestile si povestirile din Partea a II-a a cartii nu sunt nici ele lipsite de dialog, aducand personaje de dincolo de timp aici, oriunde, acum, dar mai ales intr-un prezent accesibil cititorului prin reflectare. Teme spirituale arhetipale precum visul-cale de comunicare intre spirit si trup, cucerirea muntelui - eliberarea prin suferinta, intalnirea cu soarele - simbol al inefabilului sustinator al vietii, traverseaza aproape pe neobservate distanta de la pagina cartii la sufletul cititorului. Aproape ca nu mai exista nicio asemenea distanta in Partea a III-a a cartii “Scrisori catre tine”. Adresarea directa, generala, acoperind multe dintre problemele actuale ale femeii si ale barbatului, ale relatiei (cauzatoare a transformarii sau a evolutiei), nu lasa loc distantei. Mesajele autoarei nu mai sunt invaluite in formele povestilor, ci sunt exprimate direct.
Povestiri de pe Pamant este o calatorie a carei destinatie finala este iubirea. Dincolo de trup, dincolo de etichetari si fragmentari, ni se infatiseaza marea in care spiritul exista etern.
Extrase
Partea I - Dialogul de azi - dialoguri spirituale
Dependentul
- Ce are cu adevarat importanta pentru tine? Gandeste-te bine. Nu da raspunsuri automate. Nu lasa sintagmele sociale sa-ti joace feste. Nu te lasa jucat pe sfori. Esti om, nu esti paiata.
- Ba, asta e! Exact asta e! Cred ca toti suntem niste papusi pe sfori. Si manuitorii nostri sunt invizibili! Asta e, ca noi credem ca putem alege ce sa facem, incotro s-o apucam, cand colo… suntem trasi, impinsi in cu totul alte directii…
- Asta pentru ca n-avem puterea de-a ne desprinde din sfori. Sforarii exista atat cat sa ne construim noi puterea de a merge singuri, fara ajutorul lor.
- Ca Pinocchio?
- Pinocchio a fost o exceptie. El a primit Viata dinainte de-a fi prins in mreaja sforilor. Mai bine intreaba-te: ce faceai cand te-ai simtit tu bine, cand ai simtit o bucurie deplina, cand ai simtit ca nu-ti lipseste nimic? Si nu, nu-mi da raspunsul ca faceai dragoste! Asta implica o alta persoana. Cand te-ai simtit tu bine cu tine, doar tu cu tine? Cand te-ai simtit intreg, cand te-ai simtit complet? Cand a fost lumea rotunda pentru tine?
Cuvintele din Ocean
- S-au saturat oamenii sa se mai gandeasca la toate relele. Au obosit. Vor sa se si bucure de viata lor, atat cat le-o fi. Si, stii cum e, ce s-a facut, e bun facut. Nu se mai poate lua inapoi, nu se poate desface. In conditiile in care a crescut atat de mult accesul la informatie, in conditiile in care sunt scoase in evidenta toate relele si nenorocirile, omul oboseste, nu mai rezista psihic si emotional si renunta.
- Pai, asta e ideea! Il obosesti si-l secatuiesti pana cand nu mai poate si-atunci renunta, si-si da sufletul. In mana cui il da, ce primeste la schimb, si care este valoarea reala a schimbului, va afla alta data.
- Atunci nu zic degeaba ca sunt necesare explicatii, scoaterea la lumina a adevarului, nu?
- Nu pricepi? Tot asa cum sunt vorbe care prezinta adevarul, sunt si vorbele care il ascund, il distorsioneaza, il deviaza. Cati au discernamantul necesar sa faca diferenta, sa sesizeze adevarul? Putini! Majoritatea cred ce li se spune. In loc sa invatam definitii, mai bine am pune intrebari. In loc sa invatam pe dinafara formulele si solutiile teoremelor, mai bine am incerca sa invatam sa ajungem la ele, sa descoperim noi realul lor. Asta este si o mare greseala a invatamantului. Obliga copiii sa invete pe dinafara lucruri pe care nu doar ca nu le inteleg, dar nici nu inteleg la ce le-ar folosi sa le stie.
Din Partea a II-a: Povesti, povestiri sau poezii
Spalatorul
Infasura bine prosopul ca un turban sufit pe capul ei crestin, de parca ar fi vrut sa protejeze aura de fericire, aura aceea de lumina pe care o vedea atat de clar. Femeia se ridica multumindu-i si intrebandu-l: “Asa masaj faceti de fiecare data, oricui?” Nu invatase cum sa faca sa nu-i explodeze sangele-n obraji. Se rusina si din acest motiv, pentru ca stia sigur ca obrajii lui erau deja ca rosiile prea coapte. Ce mai conta?... “Ei, nu chiar de fiecare data.” ii raspunse, insotind-o cativa pasi pentru ca observase ca nici ea nu se simtea prea sigura de corpul ei. O vazuse de cum se ridicase, usor ametita, inca plutind departe de gravitatie, dincolo de gravitatea materiei.
Evitase sa se uite mai mult de-o secunda in ochii lui. Ce, o secunda? O fractiune de secunda! Dar o prinsese! Timp suficient cat sa-i multumeasca tacut pentru ca i-a permis sa-i invadeze fiinta, sa-i multumeasca pentru ca acceptase sa nu se opuna, acceptase sa curga odata cu Gratia. Femeia ii mai spuse ceva despre cantecul care se auzea la radio, “Fly with me” desi era “Stay with me”, dar ea asa simtise… fly with me… Apoi se asezase pe scaunul indicat de coafeza, iar el fugi in vestiar.
Povestiri de pe Pamant
Ametise de cand se tot rotea in jurul planetei in devenire, desi, era minunat. Sa zbori, sa plutesti, sa te iei la intrecere cu alte spirite care isi faceau si ele treaba lor… sa vezi cum se prefacea energia in materie, cum se intersectau razele a doua spirite acolo, jos, pe planeta si ce minunate culori se nasteau din fuziunea asta… Doar acolo isi puteau vedea adevarata frumusete, isi puteau vedea puterea creatoare. Planeta era ca un fel de oglinda pentru ele, spiritele creatoare.
Pentru ea era mai mult ca o joaca. Nu ca ar fi luat in joaca importanta treaba pe care o avea de facut. Nicidecum! Insa impregnarea aceasta cu informatiile care picau precum fulgii, era foarte distractiva. Poate si din cauza planetei, care avea ea un fel de-a fi, asa, jucaus. Nastea tot felul de lucruri frumoase, vesele si stralucitoare. De pilda, trecuse pe deasupra unei ridicaturi mai mari si cand a privit in urma, a vazut cum natura transformase picaturile de roua in cristale. Si-atat de frumoase straluceau sub lumina albastruie a rotirii lor, ca parca-parca ar fi vrut sa coboare mai mult, sa vada mai de-aproape. Dar asta nu era posibil.
Un alt spirit o ajunse din urma. Intoarse capul si-l privi. Zambetul o traversa schimbandu-i lumina. Si el se lumina altfel si-i zambi la randul sau, asa, copilareste. Si uite-i cum pornira la intrecere! Cand ea il depasea, cand el prindea viteza si o lasa in urma. La un moment dat, incetinira cursa si vazand ce lasasera in urma lor, adica o uriasa perdea de stelute, rasera ca doi copii, sperand ca n-au facut o prostioara.
Au ramas cu acel ras pentru ca-n cateva clipe, semnalul de intoarcere ii desprinse din hora planetei.
Eterna Calauza
Nu stiu daca v-am povestit despre Muntele Fermecat. Se inalta in mijlocul unei intinderi mari de pamant, un fel de campie ca o tava mare. Si-n mijlocul ei, trona el, muntele, darul, mare si singur, maiestuos si misterios. De la distanta puteai sa spui ca semana c-un turn, asa drept era. Umbra facea in jurul lui mai toata ziua, dupa cum se rotea soarele, ca parca insusi soarele se rotea, si nu pamantul. Doar la asfintit, cand isi lasa razele inspre radacinile muntelui, culorile cu care-l imbraca erau atat de frumoase ca nici nu se pot povesti. Atunci muntele devenea viu. Iar sub lumina lunii, eeeii, atunci devenea chiar fermecator!
Numele lui venea din vechime, tare de demult. Unii spun ca asa era inca de la inceputurile lumii. Numele de “fermecat” i se tragea, pare-se, de la minunea ce se intampla acelor oameni care reuseau sa ajunga tocmai in varful lui.
Dar sa va spun de la-nceput.
Se spunea, nu se stie de cand, nu se stie de cine, ca omul care reusea sa ajunga in varful acestui munte se transforma intr-o pasare uriasa, care semana cu un vultur. Cel putin asa vedeau muritorii ramasi departe de poalele muntelui. Deodata aparea o pasare uriasa care, dupa ce se rotea putin deasupra lor, isi lua zborul catre inaltul cerului, disparand de parca pleca direct in soare. Nu se mai intorsese nimeni sa le spuna despre vraja minunata care se petrecea odata ajuns acolo, in varful Muntelui Fermecat.
Partea a III-a - Scrisori catre tine
Scrisoare pentru tine
Citesti aceste randuri? Daca le citesti, inseamna ca esti om. Dintre toate fiintele de pe Pamant, doar omul poate citi. Cum definesti tu acest cuvant, “om”? Opreste-te cateva clipe si-ncearca sa descoperi, sa-ti recunosti propria definitie, sa vezi ce se ascunde in spatele cuvantului “om”, sa intelegi. Vei insira alte cuvinte prin care il vei explica pe-acesta. Ceea ce definesti, iti defineste realitatea. Ceea ce iti defineste realitatea, are putere asupra ta fie ca stii, fie ca vrei, fie ca-ti place, fie ca nu-ti place. Caci puterea era in cuvant de la bun inceput.
Scrie toate cuvintele care-ti vin in minte, apoi priveste-le cu atentie. Te vei vedea pe tine, cel putin acea fiinta sociala ce esti. Uita-te bine la traducerile tale, la modul in care iti traduci perceptiile: ceea ce vezi, ceea ce auzi, mirosi, pipai. Nu la mine trebuie sa te uiti. Daca te uiti la mine, o sa vezi ceea ce ai sau ceea ce nu ai. Dar daca te uiti la tine, o sa vezi ceea ce esti. Cauta-te dincolo de negare, treci dincolo de negarea care se opune, care creeaza false opozitii. Ea se manifesta prin reflectare si naste comparatii. Nu cauta ce nu esti, ci vezi mai intai ceea ce chiar pare ca este. Accepta-te asa cum esti. Si… Iubeste-te.
In realitatea asta, pamanteana, cuvantul a devenit stapan. A conectat intre ele toate cele care-au fost facute ca sa nu se piarda unele de altele. A creat functii de legatura, si virgule si puncte de suspensie. A creat functii pentru fiecare element, pentru fiecare particula. Fiecarui element i s-a dat un destin, i s-a dat o sarcina de indeplinit, astfel a capatat un sens. Acesta este un program. Un program contine linii de program, cifre si simboluri si litere. Toate trebuie sa functioneze exact asa cum a fost programat. Tu cum functionezi? Mai tii minte cum ti s-a spus sa functionezi aici, ca om?
Nu stiu daca esti doar om, poate ca vrei sa fii Om. Daca esti doar om inseamna ca joci un rol, indeplinesti o functie, te achiti de-o sarcina primita prin program. Dar cine se achita, cine indeplineste acest rol? Cine traieste… ca om? Cu siguranta ti s-a intamplat cel putin o data, poate in copilarie, sa simti acel ceva in tine care nu este doar om, acel ceva care este… nimic. Da, este un nimic care observa, care intelege, care este fara sa traiasca.
Opreste-ti gandurile. Opreste-te si vezi daca mai esti. Daca mai esti, inseamna ca esti liber. Inseamna ca esti Om. Dar daca nu… daca-n absenta gandului tu nu te vei gasi, atunci agata-te de ce faci tu, agata-te de-orice. Fiecare se agata de ceva. De-un ideal, de o idee, de o credinta, de o pasiune, de o obsesie, de un om, de-un caine, de-o pisica… Fiecare este agatat de nevoia de-a se tine agatat.
In absenta unui sens, mintea se pierde, iar omul fara minte este ne-bun. Nu e bun sa functioneze in sistemul bazat pe agatatori, inlantuiri, conexiuni, dependente si interdependente.
Scrisoare pentru El
Cat mi-a lipsit aceasta caldura, acest... Acasa! Cat as fi vrut sa-ti pot spune toate astea, sa impartasesc cu tine, sa stii, sa fii, sa am voie, sa ȋti multumesc.
Dar ma tem. Ma tem ca alte personaje ar tasni din fiecare dintre noi. Personajele reactioneaza si dau replici. Asta fac personajele. Iar lumea lor nu suporta tacerea, nici nemiscarea. Clipa de Acasa e o tacere. O pace, pacea iubirii depline. O imbratisare. Mainile noastre contopite, si-aceeasi pulsatie a inimii dintre palmele noastre… Iti amintesti cand mi-a fugit pamantul de sub picioare, cand am crezut ca voi muri sau voi zbura… m-ai luat de mana intr-un parc. Dorinta mea, atat de veche, se implinise. Si-atunci, pentru cateva clipe totul a fost suspendat. Sensul existentei a disparut. Aveam totul. Se implinise totul.. Sa fim asa pana cand totul ar disparea in ultima bataie a ultimei inimi - inima iubirii noastre.