Poezia romaneasca neomodernista - Ion Pop

In Bucuresti - ridicare din Pachetomat.

Cost livrare: 8.00 Lei

Ajunge: Luni, 13.01 - Marți, 14.01
In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 10.00 Lei

Ajunge: Luni, 13.01 - Marți, 14.01
In Bucuresti - ridicare din EasyBox.

Cost livrare: 12.90 Lei

Ajunge: Luni, 13.01 - Marți, 14.01
In Bucuresti - livrare la usa.

Cost livrare: 13.90 Lei

Ajunge: Luni, 13.01 - Marți, 14.01
Apreciere: 0.0/7 (0 voturi)
Autor: Ion Pop
Status: Epuizat

Timp confirmare stoc: 1 - 4 zile lucratoare

Descriere - Poezia romaneasca neomodernista

Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, aparut sub egida Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” Cluj si a Muzeului National al Literaturii Romane din Bucuresti

Ilustratia copertei: Vasile Gorduz, Conversand cu iarba, 20x24x15, bronz, 1982

Propun acum, dupa o prima incercare de evaluare in Poezia unei generatii (1973), mult lacunara, redusa atunci doar la zece profiluri, ale liricii romanesti din anii ’60, numita astazi „neomodernista”, o harta mai extinsa a aceluiasi teritoriu. Una ce nu poate fi, totusi, completa, imagine a unui timp si spatiu de creatie aproximate intre repere precum gruparea din jurul revistei clujene Steaua si – dincolo de munti – cu numele emblematic al lui Nicolae Labis, autorul Luptei cu inertia, si „momentul Echinox”, ilustrat de tineri poeti ai anilor ’70: adica un parcurs de la „paranteza realist-socialista”, zisa si „proletcultista” a poeziei noastre, la ultima manifestare semnificativa in plan istorico-literar a modernismului.
O asemenea intreprindere are astazi riscurile ei, dincolo de imposibilitatea obiectiva de a epuiza lista numelor participante, de toata mana, de la un numar de protagonisti la actorii („actantii”!) cu roluri secundare, convocati totusi ca sa populeze scena, nu toti si nu tocmai ca simpli figuranti. Caci nu e, s-ar zice, momentul cel mai potrivit sa articulezi sinteze sau panorame ample intr-un timp in care si istoria, si critica literara – mai ales cea dintai – sunt puse sub semnul intrebarii, iar intoarcerea spre trecuturi, fie si cele mai apropiate, ale Istoriei mari, este sabotata nu putin de interesul strict pentru un prezent ce nu e in primul rand cel al culturii poetice, cum nu e nici al Culturii in general. Traim, apoi, o ora a extremelor relativizari ale judecatilor de valoare, nu doar in plan estetic, la o cotitura ce este si a civilizatiei Cartii, si care nu prea lasa sa se intrevada curand reasezari pe pozitii mai stabile, de unde un ochi cu ambitii triunghiulare sa puna cat de cat ordine in miscarea spectaculos-browniana a actualitatilor de tot felul si a imaginilor despre ele. Cu cat va trece timpul, posibilitatea si probabilitatea unor astfel de perspective va fi tot mai mica, si nu numai din pricina inmultirii micilor-marilor tinte de atins in campul de tragere. Rabdarea aducerii aminte nu e cea mai evidenta insusire a omului zilei de azi, fie el si critic literar, iar noile varste poetice par a creste dezinvolt pe un teren ale carui stratificari geologice sunt tot mai putin luate in seama. Autorul acestei carti mai crede, insa, ca ele sunt importante, ca reactivarea, fie si pe suprafete relativ restranse, a memoriei culturale, in speta poetice, e chiar vitala pentru existenta creatiei de astazi si din viitor. (Ion Pop)

* * *
Cuprins
Argument
Modernism, neomodernism
Debuturi intarziate motivat

· Radu Stanca · Stefan Augustin Doinas · Ion Negoitescu · Eta Boeriu · Ioanichie Olteanu ·
Gruparea „Steaua” si iesirea din proletcultism

· A.E. Baconsky, Aurel Rau, Victor Felea, Aurel Gurghianu ·
Momentul Nicolae Labis. Doi „labisieni”: Doina Salajan, Grigore Hagiu

· Doina Salajan · Grigore Hagiu ·
Fenomenul Nichita Stanescu
„Traditionalism” actualizat

· Ion Horea · Ion Gheorghe · Io(a)n Alexandru · Gheorghe Pitut · George Alboiu · Gheorghe Istrate ·
Variatiuni clasicizante

· Alexandru Miran · Petru Cretia · Mihai Cantuniari · Eugen Dorcescu ·
Baladisti, trubaduri, oficianti ai ritualului liric

· Tudor George · Radu Carneci · Horia Zilieru · Dan Laurentiu · Cezar Ivanescu · Mihai Ursachi · Ioanid Romanescu · Anghel Dumbraveanu · Ion Cocora · Dan Verona · Dumitru M. Ion · Nicolae Turtureanu · Serban Codrin · Octavian Doclin ·
Lirica reflexiva. Angajamentul etic

· Ana Blandiana · Ilie Constantin ·
Poezia in for

· Adrian Paunescu · Mircea Dinescu · Adi Cusin · Dorin Tudoran · Daniela Crasnaru ·
„Poezia notatiei”

· Modest Morariu · Florenta Albu · Toma George Maiorescu · Dumitru Muresan · Sergiu Adam · Ioana Ieronim · Liliana Ursu ·
Cotidianul transfigurat

· Marius Robescu · Marcel Mihalas ·
Fantezism ironic, parodic, elegiac

· Marin Sorescu · Petre Stoica · Ovidiu Genaru · Emil Brumaru · Nicolae Prelipceanu · Gheorghe Azap · Marcel Mureseanu · Ion Draganoiu ·
Evanescenta realului, fictiunea ca mod de existenta

· Mircea Ivanescu ·
Variante de (h)ermetism

· Sorin Marculescu · Cezar Baltag · Mircea Ciobanu · Dusan Petrovici ·
Lirism intelectualizat. „Jocul ideilor cu fantezia”

· Gheorghe Grigurcu ·
Remodelari expresioniste

· Angela Marinescu · Ileana Malancioiu · Mihai Elin · Gavril Sedran · Gavril Matei Albastru ·
„Onirismul estetic” si imprejurimile

· Leonid Dimov · Daniel Turcea · Virgil Mazilescu · Vintila Ivanceanu · George Almosnino · Constantin Abaluta · Vasile Vlad · Nora Iuga · Nicolae Ioana · Vasile Petre Fati · Sebastian Reichmann ·
Tematica religioasa

· Nicolae Ionel · Miron Kiropol ·
Mutatii in universul liric „feminin”

· Constanta Buzea · Gabriela Melinescu · Doina Uricariu · Ioana Diaconescu · Carolina Ilica ·
Poezia printre carti

· Alexandru Andritoiu · Romulus Vulpescu · Marcel Gafton · Florin Mugur · Gheorghe Tomozei · Cristian Simionescu · Matei Calinescu · Grigore Arbore · Irina Mavrodin · Grete Tartler · Gabriela Negreanu · Lucian Alexiu · Sabin Opreanu
Prefigurari textualiste

· Serban Foarta · Marin Mincu · Stefania Plopeanu · Ioan Muslea ·
Momentul „Echinox”

· Dinu Flamand · Ion Mircea · Adrian Popescu · Mariana Bojan · Aurel Sorobetea · Horia Badescu · Radu Ulmeanu ·
Concluzii provizorii
Addenda. Critica, auto-critica si confesiune
Indice de nume

* * *

ION POP (n. 1 iulie 1941, Miresu Mare, jud. Maramures). A fost profesor la Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (1964-2007). A condus, ca redactor-sef si director, revista studenteasca de cultura „Echinox” (1969-1983). A lucrat ca asistent asociat la Universitatea Sorbonne Nouvelle-Paris 3 (1973-1976), iar intre anii 1990-1993 a activat ca director al Centrului Cultural Roman din capitala Frantei. La 26 noiembrie 2015 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. Distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pe anii 1973, 1979, 1985, 2001. Premiul Academiei Romane (1985). Premiul National al Uniunii Scriitorilor din Romania (2012).

Poezie: Propuneri pentru o fantana (1966), Biata mea cumintenie (1969), Gramatica tarzie (1977), Soarele si uitarea (1985), Amanarea generala (1990), Descoperirea ochiului (2002), Elegii in ofensiva (2003), Litere si albine (2010), In fata marii (2011), Casa scarilor (2015).

Critica si istorie literara: Avangardismul poetic romanesc (1969), Poezia unei generatii (1973), Nichita Stanescu. Spatiul si mastile poeziei (1980), Lucian Blaga. Universul liric (1981), Lecturi fragmentare (1983), Jocul poeziei (1985), Avangarda in literatura romana (1990), A scrie si a fi. Ilarie Voronca si metamorfozele poeziei (1993), Gellu Naum. Poezia contra literaturii (2001), Viata si texte (2001), Lucian Blaga in 10 poeme (2004), Introducere in avangarda literara romaneasca (2007), „Echinox”. Vocile poeziei (2008), Din avangarda spre ariergarda (2010), Scara din biblioteca (2013).

Publicistica: Ore franceze (I: 1979, II: 2002), Interviuri. Intre biografie si bibliografie (2011), Dezordinea de zi (2012).

Traduceri: (volume) din Georges Poulet, Jean Starobinski, Gérard Genette, Tzvetan Todorov, Eugène Ionesco, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Paul Ricoeur, Benjamin Fondane, Paul Morand. De asemenea, traduceri din poezia franceza a secolului al XX-lea, publicate in presa literara romaneasca.

A coordonat Dictionarul analitic de opere literare romanesti (4 vol. 1998-2003, editie definitiva 2007). A realizat o antologie a avangardei literare romanesti, La réhabilitation du rêve, Paris-Bucuresti, 2006, si antologia Avangarda romaneasca, in colectia de „Opere fundamentale” a Academiei Romane, Bucuresti, 2015. A coordonat revista Caietele avangardei, editata de Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti. A prefatat si ingrijit numeroase editii din poetii avangardisti romani si de poezie romaneasca actuala.

Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 854
Format: 16x23

Pentru orice solicitare contactati departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.

LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.

Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile. Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.

Alte cărți de la editura Scoala Ardeleana

Editura Scoala Ardeleana promoveaza cultura scrisa transilvaneana pentru toata Romania si pentru romanii de pretutindeni. Totodata, aduce in capitala Ardealului autori valorosi din celelalte regiuni ale tarii, precum si scriitori importanti ai literaturii universale. Incepand din 2014 si pana in prezent (2020), Editura Scoala Ardeleana a dat tiparului aproape 1.000 de titluri importante pentru cultura romana si universala, incluse in peste 50 de colectii. Editura Scoala Ardeleana se remarca in primul rand prin publicarea de carte din domenii ale stiintelor umaniste: istorie, critica si istorie literara, filosofie, studii culturale, teatrologie, precum si a lucrarilor academice, a tezelor de doctorat si a altor lucrari stiintifice si universitare. Volume semnate de profesori universitari din toata tara fac parte din bibliografia principala a cursurilor universitare si a lucrarilor de doctorat din domeniile aferente, onorand astfel una dintre valentele esentiale ale editarii de carte, cea didactica si instructiv-educativa (Mentionam aici, in special, Colectiile: Carti-Eveniment, Scoala ardeleana de istorie, Istorie contemporana, Istorie universala, Seria de autor Ioan-Aurel Pop, Biblioteca SINTEZA, Scoala ardeleana de critica si istorie literara, Cosbuc 150, Echinox, Scoala ardeleana de filosofie, Scoala ardeleana de arta, Scoala ardeleana de jurnalism, TIFF Cinefil, Scoala ardeleana de teatrologie, Scoala ardeleana de teatru). Portofoliul editorial include titluri importante ale literaturii transilvanene, dar si lucrari de eseistica, teologie, arte vizuale, psihanaliza, spiritualitate, precum si traduceri din literatura straina (franceza, engleza, spaniola, italiana, portugheza, ceha, sarba, maghiara, ebraica, japoneza, rusa), reusind astfel sa acopere o arie larga in domeniul editarii de carte.
Vă rugăm să aşteptaţi, se încarcă datele ...

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies. Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.