"Incomod si fascinant.” Vanity Fair
"Harwicz picteaza un autoportret al femeilor care sunt mai degraba Francis Bacon decat Mary Cassatt.” The New Yorker
"Scrisul ei poseda o frumusete salbatica.” Kirkus Reviews
Descriere
Dragostea si violenta indirecta sunt sinonime in intriga dura, lipsita de nuante a celui mai recent roman al Arianei Harwicz a carui protagonista, o mama ramasa fara custodia copiilor, isi rapeste gemenii dupa ce da foc apartamentului fostului sot. Ostracizata in satul francez unde locuieste alaturi de acesta, umilita de rudele prin alianta si, in fine, tradata de avocata din oficiu, naratoarea recurge la o serie intreaga de gesturi disperate, teza cu care opereaza romanciera fiind aceea ca suntem toti la un singur viraj gresit distanta de a deveni infractori. Rapirea celor mici atrage dupa sine o urmarire ametitoare, prilej de introspectie si de rememorare a pasiunii dezlantuite care a unit odinioara cuplul, rezultatul fiind o constructie de tip road movie extrem de palpitanta, dar si o critica dura la adresa sistemului judiciar.
Bazat pe experientele personale ale autoarei, precum si pe o serie de cazuri de violenta domestica, Pierderea judecatii exploreaza teme de maxima actualitate precum problema imigrantilor, politica internationala, identitatea religioasa, dar si un subiect extrem de spinos, cel al divortului marcat de acuzatii de abuz.
Despre autoare
Comparata adesea cu Nathalie Sarraute, Virginia Woolf si Sylvia Plath, Ariana Harwicz este starul rock al literaturii argentiene de astazi. Proza ei profund originala, caracterizata prin violenta, erotism, dar si un lirism desavarsit, isi propune sa dinamiteze cliseele ce inconjoara notiunile de familie, cuplu si maternitate. Nascuta la Buenos Aires in 1977, scriitoarea a studiat scenaristica de film si dramaturgie in Argentina si si-a completat studiile cu o licenta in artele spectacolului de la Universitatea Paris VIII si un masterat in literatura comparata la Sorbona. Romanul ei de debut Matate, amor (2012) (Mori, iubitule!, Vellant, 2019) s-a bucurat de un imens succes de public si de critica, fiind desemnat cartea anului de catre cotidianul argentinian La Nacion. Traducerea in limba engleza, Die, My Love (2018), a fost nominalizata la premiile Republic of Consciousness si Booker International. Romanul a fost adaptat pentru scena in diverse tari latino-americane si europene si este in curs de ecranizare, in regia lui Lynne Ramsay, cu Jennifer Lawrence in rolul principal. De altfel, Martin Scorsese a achizitionat drepturile de ecranizare pentru intreaga "Trilogie a pasiunii” pe care Mori, iubitule! o alcatuieste alaturi de romanele La debil mental (2015) si Precoz (2016).
In 2019 a publicat Degenerado (Degenerat, Vellant, 2021), un roman cutremurator, socant, dar si extrem de curajos, care exploreaza abisurile mintii unui pedofil.
A predat scenaristica si a scris piese de teatru, care au fost puse cu succes in scena. Povestirile sale au fost publicate in Harpers, Granta, Paris Review, The New Yorker, La Quinzaine litteraire si The Guardian, precum si in numeroase antologii. Cartile sale au fost traduse in peste douazeci de limbi.
In 2024 i-a fost decernat prestigiosul Premio Konex de Letras la categoria roman.
Din anul 2007 traieste in Franta.