Proiect editorial aparut sub egida Bibliotecii Judetene „George Cosbuc” Bistrita-Nasaud
Desene de Paul Tarziu
Pe coperta: Paul Tarziu, Fara titlu, desen in creion si pastel, 2019
Impartirea zilelor
Cum poate-un poet sa ceara-ndurare?
Si cui?
Viata ii e nestiuta,
chiar lui.
Impartirea zilei cu ceilalti –
istov sau iubire?
De ce sa imbraci un cuvint
in simtire?
Pe-o cruce de trandafiri singur incatusat –
ofranda ii zici sau pacat?
* * *
Mi-am dat seama ca sint scriitor in momentul cind constientizarea scrisului meu s-a intilnit cu constientizarea mortii. Mi-am zis atunci ca as putea gasi un mijloc prin care sa inving moartea, sau macar sa o insel. E o tema la care inca meditez.
Astazi tot mai multi scriitori scriu poezie si proza deopotriva. Fara mari diferentieri in trairea scrisului. Daca este insa o diferenta intre poet si prozator, aceasta nu e data neaparat de raportarea la aspectele discursului, ci la altceva, la moarte. Poetul este in-toate-cuprinzator, prozatorul este „omniscient”. Poetul are moartea in el, o traieste si lupta impotriva ei cu cuvintele, prozatorul „doar” o descrie, prezenta in ceilalti. Dar nu sint sigur ca e chiar asa. (Olimpiu Nusfelean)
* * *
OLIMPIU NUSFELEAN este poet, prozator si eseist roman. S-a nascut la 8 iulie 1949 in satul Sieu?Sfantu, jud. Bistrita?Nasaud, din parintii Maria si Oliver Nusfelean, tarani mijlocasi. In 1973 a absolvit cursurile Facultatii de Litere din Cluj-Napoca, specialitatea romana-franceza. A fost profesor de limba si literatura romana sau franceza la mai multe scoli din jud. Bistrita-Nasaud si profesor metodist la Casa Corpului Didactic, unde o perioada a fost director. A fost citiva ani ziarist, la ziarul judetean Ecoul, respectiv, dupa 89, Rasunetul. A fost de asemenea mai multi ani redactor corespondent la saptamanalul Tribuna invatamantului. Olimpiu Nusfelean este director al revistei Miscarea literara, care apare la Bistrita din anul 2002 sub egida U.S.R. In intervalul 1990-2004 a facut parte din redactia publicatiei Didactica nova (la a carei aparitie a contribuit in grupul de initiativa) din Bistrita. Dupa 1990 a facut parte temporar din redactia revistei Minerva. De-a lungul timpului, a activat ca membru al mai multor cenacluri literare („Tribuna”, „Echinox” – Cluj, „Amfiteatru” – Bucuresti, „Saeculum” – Dej si Beclean, „George Cosbuc” – al carui presedinte este in prezent, „Abecedar” si „Cenaclul de la ora 15” din Bistrita). Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj-Napoca (initial Filiala Tirgu-Mures), din 1990. A fost membru al Uniunii Ziaristilor din Romania, din 1990. A debutat in presa literara cu poezia Flacara mea in Echinox, 1971, debut secondat de un grupaj de versuri publicat in acelasi an in revista Tribuna, sub girul lui Victor Felea. A fost inclus cu grupaje de versuri sau cu proza sau a fost mentionat in: Popas intre poetii tineri (1974); Caietul debutantilor (1979); Generatia ’80 in proza scurta (1998); Romanian writers of the ‘80s and ‘90s (1999); Dictionarul general al literaturii romane; Dictionarul biografic al literaturii romane s.a. Volume publicate: La marginea visului (1980); Pozitia fiintei (1982); Piatra soarelui (1987); Libertate de noapte (1995); Focul irevocabil (2000); Cainii de vanatoare (2004); Eu, celalalt (2004); Iubeste-ma repede si uita-ma iar (2005); Poeme pentru cei care citesc in liniste (2009); Tentatia scrisului (2011); Spiritul sau strigatul (2012); Sa furi raiul cu ajutorul cuvintului (2014). A primit mai multe premii literare si distinctii, dintre care amintim: Premiul de poezie al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca, 1995; Premiul de poezie al Filialei din Cluj-Napoca a USR, 2000; Premiul I.D. Sarbu pentru proza al USR – Filiala Cluj-Napoca s.a. A fost distins cu Meritul Cultural in grad de Cavaler, 2004.