Ilustratii de Cornel Vana
Carte recomandata de Cenaclul UBB, coordonat de Ion Muresan
Primul contact cu poezia lui Alin Radu este plin de uimire. Uimirea de a gasi astazi, cand experimentele de tot felul reprezinta cuvantul de ordine in peisajul liricii contemporane, revenirea la forme de exprimare ce pareau de mult uitate. ?i asta pentru ca nu multi autori mai folosesc acum ceea ce, cu ani in urma, erau „norme” fara de care o poezie nu era poezie: rima si ritmul. Alin Radu o face cu naturalete, fara demonstratii gratuite de virtuozitate tehnica, dar reusind deseori aceasta cu un firesc frapant al frazarii, in care rima se impleteste cu o limba uneori aproape arhaica, fara a lasa la voia intamplarii nici ritmul, subsumat si el unui romantism a carui esenta este iubirea in toate manifestarile sale. Caci Alin Radu, asemeni trubadurilor medievali, este un etern indragostit care cauta si intalneste dragostea atat in oameni, cat si in divinitate, fie ca o traieste alaturi de/sau prin femeia iubita, pentru ca apoi sa o redescopere, sublimata si incarcata de o noua emotie, in afectiunea paterna, fie ca o gaseste in stratul ideatic al contactului cu demiurgul tuturor celor care vietuiesc in aceasta lume. Iar toate aceste forme ale iubirii, ce pot avea valente erotice, dionisiace, platonice sau pur spirituale, se manifesta in poezia sa si independent, dar si impreuna, pana la o surprinzatoare contopire, alcatuind, fara patetism, un ansamblu de o sensibilitate aparte. (VIOREL DADULESCU)
Cred cu tarie in poezia cu mesaj, a faptelor concrete, si in asumarea sa ca alternativa ontologica, in care cuvintele si emotiile se asambleaza pe muzica si ritm. O poezie este, mai degraba, o specie superioara, care te alege in functie de cat esti de pregatit pentru a o intalni. Intra efectiv in ADN-ul cititorului si poate fi transmisa natural din generatie in generatie. O poezie este o lume intreaga, care isi are propriul ecosistem, se naste prin scris, traieste prin cel ce se lasa impregnat de ea, dar, paradoxal, nu moare niciodata. (ALIN RADU)
ALIN RADU s-a nascut in 1971, la Orastie, judetul Hunedoara, in sud-vestul Transilvaniei, iar in prezent traieste in Cluj-Napoca. Are o dubla formatie profesionala, urmand cursurile si absolvind doua institutii de invatamant superior, una care raspunde unei necesitati practice (Facultatea de ?tiinte Economice – Management din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara) si alta, unei nevoi de implinire spirituala (Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca). Dupa debutul poetic din 2011, cu volumul de poezii Viul Vietii, aceasta este a doua sa carte de poezii care vede lumina tiparului intr-o bogata forma grafica sustinuta de ilustratiile artistului Cornel Vana. Poeziile sale au fost publicate pe mai multe portaluri de literatura: www.literaturadeazi.ro; www.belesprit.ro; www.catchy.ro; www.marianagurza.ro; www.logossiagape.wordpress.com; www.revistasingur.ro; www.prodiaspora.de; www.confluente.org.
CORNEL VANA s-a nascut in 1957, la Cacova Ierii, in judetul Cluj, iar in prezent locuieste in Turda. A urmat cursurile ?colii Populare de Arta din Cluj (1975–1980), iar de peste patru decenii desfasoara o complexa activitate artistica (pictura, grafica, desen, ceramica si sculptura). De la prima expozitie avuta in 1985, la Turda, a organizat peste 150 de expozitii personale in tara (Bucuresti, Cluj-Napoca, Sighisoara, Sinaia, Targu Mures, Baia Mare, Satu Mare) si in strainatate (New York, Firenze, Denver, Londra, Budapesta etc.). Mai multe lucrari ale sale se regasesc in patrimoniul muzeelor ori al unor institutii, precum si in colectii particulare din Romania, Italia, Ungaria, Germania, Franta, Suedia, Rusia, Anglia, Irlanda, Spania, Japonia, Grecia, Australia, peste 150 aflandu-se numai in SUA. A realizat mai multe sculpturi de for public: basoreliefurile poetilor Vasile Copilu-Cheatra si Paul Gon, Troita care comemoreaza jertfa cacovenilor de la 1848, bustul lui Horea de la Primaria Marisel, harta turistica a orasului Turda, reprezentarile in granit ale profesorului de fizica nucleara Mircea Sabau, a prozatorului Ion Carja-Fagadaru si a matematicianului Marian ?arina. A ilustrat peste 20 de carti scrise de autori romani, fiind el insusi autorul mai multor volume de poezii. A primit mai multe premii si distinctii, dintre care Diploma de „Artist al anului” (2006, Turda).