Descriere - Borne
Un sublimat de epos al nostalgiei, transformat in manifest pentru inocenta, sta la baza tuturor bornelor Mariei Postu. Spre deosebire de (multe) alte poete care se intorc in copilarie, Maria nu‑si reface punctajul biografic al acesteia, evocind episoade si personaje, ci extrage doar parfumul ei nostalgic. In sine privit, manifestul copilariei eterne din sufletul oricarui poet nu e nou (ba dimpotriva), dar Maria pune nostalgia pe portativ de incantatie. Tripticul in care e impartit volumul are, totusi, o dialectica de biografie scufundata, caci indata ce teritoriul paradisiac e parasit poeta e asaltata de „haite de cosmaruri”, dar pe un fir de idila chibzuita care nu pare chiar atit de agresata. Sintaxa maturitatii, spre deosebire de a copilariei, se complace insa in traume si pune prea multe funeste peste secventele decupate. Desi pina si visurile „miros a moarte”, lucrurile nu arata chiar atit de grav, supuse cum sint unei rememorari cit de cit detasate. (Al. Cistelecan)
* * *
Si totusi, printre atatea metamorfoze si schimbari de planuri si de campuri magnetice, e ceva ce ma ingrijoreaza cel mai mult: ele, cuvintele de care ma sprijin de cand am inceput sa privesc lumea si ele m-au ajutat s-o privesc si s-o colorez in nuante ce mi-ar fi ramas pe veci interzise, au inceput sa-si piarda nobletea genetica si utilitatea. Ma uit in jurul meu, ma privesc in oglinda, deschid carti si inchid carti, privesc tablouri si inlatur straturi de vopsea in cautarea unor mesaje ascunse, formule care sa ma ajute sa descopar strania poveste a destramarii sensurilor cuvintelor. (Maria Postu)
* * *
MARIA POSTU este profesoara de liceu (Liceul Teoretic „C.A. Rosetti”, Bucuresti), doctor in Filologie si membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. Carti publicate: Leonor si zanele, editie bilingva romano‑franceza, Editura Scoala Ardeleana, Cluj‑Napoca, 2017 (nominalizata la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, sectiunea Literatura pentru copii, 2018), Cutia postala a cerului, Editura eLiteratura, Bucuresti, 2014; Privilegiul Imperfectiunii, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2013 (antologie de poeme in colectia Opera Omnia); Imaginarul puterii in proza romana, eseu, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2013, Povestiri de trezit adultii, Editura Tracus Arte, Bucuresti, 2011; Arca lui Breban, eseu, Editura Ideea Europeana, Bucuresti, 2010; Din spatele ferestrei, Editura Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti, 2007; Abonament viata‑moarte, Editura Vinea, Bucuresti, 2003; Intalnire cu Altamira, Editura Eminescu, Bucuresti, 1999; Insomnii molipsitoare, Editura Pandora, Bucuresti, 1994.
A publicat eseuri stiintifice, cronici literare, proza scurta si poezie in numeroase reviste literare: Pro Saeculum, Luceafarul de dimineata, Vatra Veche, Fereastra, Contemporanul, Oglinda literara, Caligraf, Meandre, Convorbiri literare, Ramuri, 13 Plus, Amurg Sentimental, Faleze de piatra si in revistele internationale Niram Art, Lumina si pe site‑uri literare.
Este prezenta in antologii de poezie ale ASB precum si in antologia Balcanica, editata in urma participarii la Festivalul Poetilor din Balcani, Braila, 2017. A sustinut lecturi publice de poezie in Bucuresti in cadrul unor evenimente culturale cum ar fi: Festivalul International de Poezie, Bucuresti, editiile 2015, 2016 si 2019, Festivalul Poetilor din Balcani, Braila, 2017.
A primit mai multe premii la concursuri si festivaluri de creatie nationale si internationale dintre care amintim: Diploma Francofoniei la Concursul de Poezie „Europoésie”, Paris, 2013; Premiul „Naji Naaman” la Concursul International de Creatie organizat de Casa Naaman pentru Cultura din Beirut, 2012; Premiul „Agatha Grigorescu” la Concursul International „Romeo si Julieta la Mizil”, Mizil, 2011; Premiul Centrului Cultural Lucian Blaga la Festivalul International „Lucian Blaga”, Sebes‑Alba, 2008 s.a.
Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 92
Format: 19x17
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.