Descriere - Acelasi, altcumva
Acest nou volum al poetului Vasile Tudor este, in esenta, o carte a dedublarilor (un vers-emblema ar putea fi „si-n mine mie insumi ma aud”), dar nu si a injumatatirilor, caci poetul are o mare incredere in cuvantul ce recompune si aduna laolalta, ca in acest Big Bang: „atat de-incet rescrii/ cu sangele dintai/ cuvintele ramase din cuvant/particule surprinse/din marele poet”, ceea ce face ca poezia lui sa ramana poezie chiar si atunci cand metaforele se imputineaza, pentru a ceda locul unor taceri abia aproximate prin cuvant. Contrariile coopereaza intre ele discret, motiv pentru care cititorul nu se va confrunta cu convulsii si posturi ireconciliabile, caci singularul este totodata plural si invers: „sa nu aud nimic de mine/ altii ma aud/ m-or auzi altii din altii/ altii ce nu-mi raspund/ miriapod de altii / cu mine prin mine calcand” (Miriapod).
In loc de apocalipse, cartea lui Vasile Tudor ne serveste stropi dintr-o repetabila geneza: „o, cum mai izbucneste/ prin orizontul orb/ aceasta inima de vant/ iar lucrurile curg/ din mine inspre mine/ laolalta”.
IOAN ES. POP
Numindu-si volumul de-acum acelasi altcumva, ai sentimentul ca Vasile Tudor se revendica de la presocratici, poate de la Heraclit.
Intr-un fel sau altul, spune si el, asemenea grecului: „Nu te scalzi de doua ori in apa aceluiasi rau!” Un poem e un imn inchinat Sitnei, parau intrat cumva in mitologia pe care Vasile Tudor vrea s-o instituie si care-i fundamenteaza imaginarul: „curgi, Sitna, curgi/ indiferenta lume/ in deal curg trupuri/ numai trupuri curg”.
O poezie reflexiva scrie, deci, Vasile Tudor, caci inflexiunile meditative trec dincolo de criza subiectului, de constiinta propriei finitudini. In tonalitati aspre, uneori deliberat neexpresive, discursul sau metodic angajeaza o meditatie. Mutenia, „cuvintele sterse”, „sunetul pur fara cuvinte” sunt, toate, expresia unei absente sau, mai exact spus, a unei prezente care adaposteste absenta. Tocmai de aceea, punandu-si in prim-plan eul (un eu trans-subiectiv, in fond), Vasile Tudor invoca antieul, neeul, noneul.
E o absenta dureroasa la mijloc.
In fapt, absenta este a Sensului, cu toate conotatiile pe care cuvantul acesta le implica. Mai exista transcen-denta? – intreaba printre randuri poetul. Mai exista un inteles? Un rost? Nimicul, Domnul Nu, „golul/ ce numai galagia/ il inalta” se afla la radacina crizei din care se naste poezia lui Vasile Tudor. Elegiile lui intemeiaza tocmai dificultatea gasirii de sine. acelasi altcumva e radiografia unei absente.
MIRCEA A. DIACONU
Nr. pagini: 72
Format: 13x20
Anul aparitiei: 2020
Autor: Vasile, Tudor
Editura: Rocart
ISBN: 9786069502921
Livrarea se face din stoc, in 24-48 ore, din depozitul de carte LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri.
Transportul este gratuit pentru orice comanda de minim 119 lei cu livrare in reteaua de Pachetomate
Posta Panduri, minim 199 lei cu livrare in Easybox oriunde in tara, minim 149 lei cu livrare prin
curier in Bucuresti si minim 199 lei pentru livrarea prin curier, in tara.
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 3 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.