Descriere - Razboiul de 30 de zile - Jurnal colectiv de campanie
Autori:
Mircea Mihaies - Toma Roman - Tia Serbanescu - Cornel Nistorescu - Alina Mungiu-Pippidi - Vladimir Tismaneanu - Grigore Cartianu - Sorin Rosca Stanescu - Andrei Cornea - Ioana Lupea - Andrei Oist
Ultimul joc de societate al politicienilor e sa faca pariuri la televizor pe cele doua reprize ale meciului politic care se desfasoara în România de la biletel încoace. Primul pariu este daca va fi sau nu suspendat presedintele în Parlament. Pariorii care negociaza în secret si gesticuleaza în public au grija sa para foarte decisi. (...) Republica, mareata vatra a baietilor destepti si a ochilor albastri, ar urma sa devina monarhia "intereselor de grup", unde posturile si proprietatile s-ar transmite ereditar, fara atâtea formalitati, dispute si emotii. Din tabara opusa, dnii Boc, Stolojan si Stoica sunt convinsi ca artizanii suspendarii vor vota în secret "împotriva" pentru a se cruta de un eventual esec electoral în fata presedintelui, care plateste pentru ca a sfidat coalitia coruptiei.
Tia Serbanescu
Dl Basescu, singurul politician ales prin vot direct cu exceptia primarilor, a încercat sa demonstreze ca este chiar cu adevarat interesat de îndeplinirea mandatului cu care electoratul l-a delegat. Constitutional, mijloacele lui au fost extrem de limitate si, de multe ori, "jocul" sau s-a desfasurat la limitele legii fundamentale.
Încercarea de a bloca guvernul (impus de el, dar constitutional imposibil de controlat de el) de la preluarea "obiceiurilor" institutionalizate de PSD, de protejare a intereselor oligarhiei, s-a soldat cu demascarea brutala a solidaritatii transpartinice a clasei politice. PNL-ul s-a "deschis" catre PSD, PC, PRM, cu sprijinul interesat al UDMR-ului. Chiar si PD-ul, partidul din care provine presedintele, a ezitat. Dl Basescu a facut, în fata clasei (sau, mai bine zis, castei) politice trei greseli grave: a condamnat comunismul (dezvaluind legaturile "actualilor" cu trecutul), a fortat independenta justitiei (ce trebuia sa functioneze în continuare selectiv) si a lasat organismele anticoruptie sa ajunga, în sfârsit, chiar la "pestii cei mari", la rechini.
Toma Roman
Un lucru ramâne greu de explicat. De ce Traian Basescu s-a specializat în combaterea unor fenomene care îl includeau? De ce s-a avântat în lupta împotriva unor lucruri care, la fel de bine, ar fi trebuit sa-l includa si în tabara adversarilor? Traian Basescu a condamnat comunismul uitând sa condamne activitatea sa de pion al sistemului. Nu a dat detalii, nu a clarificat perioada si activitatea si nici nu i-a acuzat pe cei care au facut exact aceleasi lucruri ca si el. A sprijinit deschiderea arhivelor securitatii, fara a clarifica legaturile sale cu aparatul represiv al lui Nicolae Ceausescu. Deja circula foile caietului de evidenta în care Traian Basescu figura la un moment dat cu dosar de informator.
Cornel Nistorescu
Anul aparitiei: 2007
Nr. pagini: 184
Format: 13×20 cm
Coperta: Dan Stanciu
ISBN: 978-973-669-453-0
Pentru orice solicitare contactati
departamentul Suport Clienti LibrariaOnline.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaOnline.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi
permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi
diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor
acestuia, fara a ne informa in prealabil.
Timpul maxim de procesare al acestei carti este de 4 zile.
Estimarea este exprimata in zile lucratoare si se refera la timpul maxim de aprovizionare si expediere.
Titlurile de curand epuizate sau cele aflate in curs de reeditare nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.