Descriere - Pe marginea prapastiei, editia a II-a
Pe marginea prapastiei / The Edge de Roland Smith este continuarea romanului Peak aparut la Editura ACT si Politon, al carui protagonist este adolescentul de 14 ani Peak Marcello, arestat pentru catarare ilegala pe unul dintre zgarie-norii New York-ului. Dupa ce tatal sau reuseste sa-i obtina cu greu eliberarea conditionata, dupa plata unei amenzi de 150.000 de dolari, acesta este nevoit sa promita ca pustiul va disparea pentru o perioada din oras pentru a „inchide gura presei”. Pentru a-si respecta promisiunea, tatal il ia cu el intr-o expeditie in Tibet. Acolo Peak va escalada varful Everest, tatal sau sperand astfel ca el va deveni cea mai tanara persoana care cucereste acest varf. Insa lucrurile nu vor sta chiar asa. Partenerul si amicul de expeditie al lui Peak, Sun-jo isi va adjudeca acest titlu in defavoarea lui.
In volumul de fata, autorul ne invita intr-o noua aventura palpitanta alaturi de Peak Marcello, de data aceasta in Muntii Hindukus (Afganistan), unul dintre locurile in care se desfasoara competitia Escalada pentru Pace, la care participa in jur de 200 de alpinisti adolescenti, care fac escalada peste tot in lume in aceeasi zi, pentru a milita pentru pace. Toate ascensiunile sunt filmate cu scopul de a fi transmise la TV in cadrul unui documentar special ce urmeaza a fi difuzat in ziua de Craciun. Asa se face ca fiecare echipa este formata in egala masura din alpinisti si cameramani. Din pacate insa, ceea ce trebuia sa fie o simpla ascensiune se va transforma intr-o adevarata lupta pentru supravietuire pentru eroii nostri, iar semnificatia pe care o va capata cuvantul PEACE la finalul romanului va fi una foarte, foarte, trista. Afganistanul se va dovedi a fi si in acest caz un loc mult prea dur, chiar si pentru niste adolescenti dornici de aventura…
Roland Smith (n. 1951) este un autor american de romane de fictiune pentru adolescenti, dar si de carti pentru copii si de carti de non-fictiune. Originar din Portland, Oregon (SUA), Roland Smith a absolvit Universitatea de Stat din Portland, dupa care s-a dedicat in egala masura pasiunii sale pentru animale, dar si scrisului. Dragostea lui pentru animale si pentru viata salbatica l-a inspirat de-a lungul anilor sa scrie mai multe carti despre viata animalelor salbatice, dar si despre misiunile de salvare ale acestora din marile dezastre ecologice in care au fost surprinse. Primul sau roman de non-fictiune, intitulat „Salvarea vidrelor de mare” a fost publicat in 1990, la scurt timp dupa participarea autorului la misiunea de salvare a animalelor marine din Alaska, dupa marea deversare de petrol de pe petrolierul Exxon Valdez din 1989. Dupa aceasta carte, au urmat alte peste 30 de volume ce pot fi incadrate in trei mari categorii: romane, carti pentru copii si non-fictiune.
Invitatia de a participa la aceasta competitie ii este adresata lui Peak de fostii sai colegi de expeditie de pe Everest: JR, Will si Jack, dar si de cel mai nou membru al acestui echipaj, Ethan Todd, expert in tehnologie si alpinism. Expeditia este sponsorizata de Plank, cel mai bogat om din lume, care urma sa le asigure participantilor pentru acest proiect: avion privat, mancare, cel mai bun echipament de alpinism, etc. De fapt, surpriza cea mare pentru Peak va fi insusi faptul ca Plank a cerut in mod expres ca el sa participe la aceasta expeditie in calitate de reprezentant al Statelor Unite. O alta surpriza pentru el va fi si reintalnirea cu batranul calugar budist Zopa, o veche cunostinta din expeditia de pe Everest. Zopa este unchiul lui Sun-jo, dar si tatal lui Ki-tar, care a murit salvandu-i viata tatalui lui Peak pe K2.
Cartea, a carei actiune se petrece la sase luni de la incercarea lui Peak de a cuceri muntele Everest, reprezinta si un excelent prilej pentru tinerii cititori de a afla mai multe despre Afganistan in special si despre cultura musulmana in general, dar si un posibil raspuns la o intrebare pe care oricine ajunge sa si-o puna la un moment dat: De ce a fost acest loc atat de sarac si de arid, atat de greu incercat de razboaie de-a lungul istoriei sale?
In aceasta noua aventura, Peak este insotit de mama sa, Teri, astfel ca, pe parcursul romanului vom afla mai multe despre aceasta, trecutul ei si pasiunea ei pentru catarat, datorita careia a devenit la un moment dat una dintre cele mai bune cataratoare din lume.
Dar Afganistanul ii mai rezerva o surpriza lui Peak. Numele ei este Alessia Charbonneau si este o cataratoare seducatoare cu parul negru si ochi albastri, la aparitia careia picioarele lui Peak se cam inmoaie. In plus, Alessia Charbonneau nu este deloc o fata ca oricare alta, pentru ca ea este fiica ambasadoarei Frantei la Kabul, motiv pentru care este mereu insotita de doi afgani get-beget, Ebadullah si Elham, bodyguarzii ei.
In afara de personajele mai sus amintite, anturajul lui Peak din Afganistan va mai fi alcatuit din: videograful Phillip Stockwell, Cindy, asistenta lui personala si alpinistii adolescenti Rafe, Aki si Choma.
Cinci dintre aceste personaje vor avea parte insa de un destin cu totul si cu totul neasteptat. De fapt, viata tuturor participantilor la aceasta expeditie va fi data complet peste cap de ceea ce ar fi trebuit sa fie o ascensiune ca oricare alta…
Aventura lui Peak pe pamant afgan va fi presarata de la inceput pana la sfarsit cu emotii. Emotii generate de ideea de a se afla intr-o tara care este teatru de razboi de aproape o jumatate de secol, de presimtirea lui Zopa ca aceasta expeditie nu este de bun augur, emotii generate de senzatiile unice pe care i le trezeste intalnirea cu Alessia Charbonneau sau de aparitiile fantomatice ale maiestosilor sheni, precum si emotiile generate de disparitia misterioasa a intregii sale echipe, sau, mai bine spus, a celei mai mari parti din ea. Insa cele mai multe si mai mari emotii vor fi generate de eforturile facute pentru a-si reintalni echipa, inclusiv pe mama lui, dar si de drumul sinuos de intoarcere la tabara de baza.
Cartea ne va purta alaturi de alpinisti si cameramani prin muntii Pamir din Afganistan, strabatuti de cele mai multe ori de eroii nostri la temperaturi de peste 40 de grade, facandu-ne martori la o serie de momente memorabile. Cel in care alpinistii formeaza un V intors pe un perete de stanca din corturile lor suspendate, cu ajutorul carora vor scrie cuvantul PEACE (n.r: pace in limba engleza), cel in care Peak se lupta cu niste vulturi care sunt gata, gata sa-l dea jos de pe stanca sau cel in care Peak constata, dupa un somn profund, ca toti colegii lui au disparut subit, sunt doar cateva astfel de momente.
Descopera intreaga poveste pornind intr-o noua aventura alaturi de Peak prin munti, despre care acesta spune ca: „Sunt locurile unde oamenii se duc pentru a-l gasi pe Dumnezeu” si bucura-te de un final de roman total neasteptat, trist si optimist in acelasi timp:
„Incepe «Escalada pentru Pace». Fara reclame. Numai ascensiunile pe diferiti munti in aceeasi zi in toata lumea. Patrice se tot intoarce si intreaba cand apare si ascensiunea noastra. Nu are nici cea mai vaga idee despre cele petrecute in Afar’ Nu Stam.
— Curand, ii spun eu.
Ascensiunea noastra apare chiar la sfarsit. Dureaza trei minute.
— Este un pom de Craciun, spune Patrice.
— Nu, nu este, zice Paula. Este un munte mic. Scrie „pace”.
Ma uit la mama si la Alessia. Au lacrimi in ochi.
Si eu am lacrimi in ochi.
Literele nu inseamna pace, dar as fi vrut sa insemne asta.”