Descriere - Cum mi-am exorcizat dragostea vietii
Romanul semnat de Ligia Jarda intr-un Montréal ploios si mohorat nu are nicio legatura cu Montréalul. Intamplarile care compun subiectul s-au petrecut intr-un oras din Transilvania si, episodic, in Elvetia. De factura autobiografica, romanul reprezinta povestea unei femei, Lisa Gradinaru, care, ajunsa la jumatatea vietii, traieste o criza. Incercand sa iasa din depresia profunda in care a cazut, ea apeleaza la un psiholog si la un exorcist care, pentru a formula un diagnostic, trebuie sa afle mai multe despre pacienta lor.
Sunt provocate astfel rememorari ale unui trecut apropiat in care sunt cautate acele experiente trauma tizante, de natura sa explice maladia. Intreaga constructie epica nu face altceva decat sa consemneze aceste rememorari din care se incheaga povestea unei tinere. Aceasta, asemenea multor altor tineri, dupa evenimentele confuze petrecute in Romania anului 1989, traieste experienta derutanta, si dezamagitoare, a iesirii dintr-un sistem, simultan cu trecerea intr-un alt sistem.
Personajul este astfel transpus intr-un cadru de viata, intr-un loc si intr-un timp, dar prin aspecte retinute telegrafic. Sunt notatii grabite, care sugereaza suficient, totusi mediul vital in care se consuma drama. Evenimentele din 1989, o borna in destinul Lisei Gradinaru si al lumii careia ii apartine, nu confirma sperantele oamenilor, desi acestia isi castiga libertatea de miscare si, asemenea Lisei, pot calatori si pot emigra. Dar libertatea are un gust amar – nu le aduce oamenilor decat posibilitatea de a experimenta, ca si Lisa, statutul de metec: "Regretam plecarea din Canada (...) Ma gandeam uneori sa ne intoarcem acolo, dar imi era groaza de traversarea oceanului cu cateva bagaje, de celalalt continent, de un alt inceput, de sentimentul de instrainare si dezradacinare, de singuratate, de sentimentul de inferioritate, de complexul legat de limba franceza si accentul care imi trada lipsa de apartenenta ..." (pag. 20).
Sentimentul de neapartenenta ii determina sa revina acolo de unde au plecat. Nici mediul acesta, neasezat, incert, nu este mai putin ostil. Sentimentul de nesiguranta, de insecuritate, de spaima este mai puternic in cazul celor care au de crescut copii. Statutul feminin ii mareste gradul de expunere pentru ca, femeie fiind, adeseori, i se cere, pentru a incheia un contract, sa faca ce nu trebuie cu cine trebuie. Pe lista aceasta, oricum incompleta, trebuie inscrisa, totusi, relatia cu tatal ei, o relatie toxica. Toate aceste aspecte surprind, de fapt, tot atatea campuri de turbulenta, carora personajul, cat si autoarea, le acorda o mai mica importanta, atentia concentrandu-se asupra unei vechi iubiri, neimplinite, care, in timp, a capatat regimul unei adevarate obsesii.
An aparitie: 2012
ISBN: 978-973-21-0833-3
Nr. pagini: 232
Format: 140x205
Produsul face parte din colectia ALTELE