Descriere - Fata de pe Titanic: Intoarcerea acasa
Fata de pe Titanic: Intoarcerea acasa / The Girl Who Came Home: A Novel of the Titanic de Hazel Gaynor este un roman de fictiune istorica fermecator, care ne poarta pe urmele uneia dintre cele mai fascinante, si totodata mai tragice, povesti ale omenirii: povestea Titanicului. Intriga romanului este inspirata din fapte reale, avand la baza tragica istorie a paisprezece emigranti irlandezi care, au plecat din comitatul Mayo, Irlanda, pentru a calatori cu vaporul Titanic la rudele lor din America. Pe plan local, grupul este cunoscut astazi ca „Cei paisprezece din Addergoole“. Disparitia a unsprezece dintre ei, pe 15 aprilie 1912, a reprezentat cea mai mare pierdere de vieti omenesti dintr-o anumita regiune, provocata de scufundarea Titanicului.
„Aceasta carte este dedicata memoriei celor paisprezece oameni din Grupul Addergoole si tuturor celor care si-au pierdut viata pe Titanic, in 15 aprilie 1912.” (Hazel Gaynor)
Hazel Gaynor este o scriitoare multi-premiata de fictiune istorica, originara din Yorkshire, Anglia. In prezent, autoarea s-a stabilit in Irlanda, impreuna cu sotul ei, cei doi copii ai lor si o pisica predispusa la accidente. Romanele sale - multe dintre ele bestselleruri New York Times, USA Today si Irish Times - au fost traduse pana in prezent in paisprezece limbi si au fost publicate in peste douazeci de tari. Fata de pe Titanic: Intoarcerea acasa reprezinta romanul de debut al autoarei, fiind recompensat in anul 2015 cu premiul Romanul Istoric al Anului acordat de Asociatia Scriitorilor Romantici din Marea Britanie. Fata de la Savoy este un alt titlu de succes al autoarei, aparut la editura ACT si Politon in anul 2019.
Cartea de fata este impartita in sase parti, dupa cum urmeaza:
Partea I
Povestea incepe pe 10 aprilie 1912, in Comitatul Mayo din Irlanda, unde, 14 locuitori ai micutei localitati rurale Ballysheen se pregatesc sa plece in America (la bordul faimosului Titanic) pentru a incepe o viata noua. Printre ei se numara si Maggie Murphy, o tanara de 17 ani, care se gandeste ingrijorata la lunga calatorie pe care avea sa o faca pe maiestosul Titanic – cel mai mare vas din lume - pana in indepartata America, impreuna cu matusa ei Kathleen (care este si tutorele ei dupa moartea ambilor ei parinti), si bunele ei prietene Peggy Madden si Katie Kenny. Ingrijorarea ei este cu atat mai mare cand se gandeste la faptul ca Joe Kenny ii citise in frunze de ceai surorii lui, Katie, ca avea sa se inece. In plus, desi povestile prietenelor ei despre viata in America o incanta, ea nu-si doreste decat sa ramana in Ballysheen, alaturi de Séamus Doyle, baiatul pe care il iubeste foarte mult si care o iubeste si el la randul lui.
Autoarea ne poarta mai apoi in Southampton, Anglia, unde ii cunoastem pe Harry Walsh, un tanar de 23 de ani care urma sa fie insotitor de bord in prima calatorie a Titanicului, din Southampton la New York, si pe prietenul acestuia, Billy Wallace, care urmeaza sa faca si el parte din echipajul Titanicului. Prezentarea la post a celor doi este un bun prilej pentru autoare sa ne descrie nava impunatoare, magnifica, ireala... cea mai mare si mai luxoasa nava construita vreodata si... cea mai sigura...
Momentul despartirii de cei dragi care raman acasa este extrem de emotionant, prevestind parca emotiile mult mai mari ce aveau sa urmeze...
Dupa un lung sir de imbratisari inlacrimate de ramas-bun, pornim la drum. Un drum fara intoarcere... O poveste fara-asemanare... O lectie pentru o intreaga lume, prea sigura pe ea, prea sfidatoare, prea dornica sa iasa in evidenta...
Parasim momentan Titanicul si facem un salt in timp si spatiu, pana in Chicagoul anilor 1980. Aici, o cunoastem pe Grace Butler, o tanara care tocmai a implinit 21 de ani. In ciuda varstei fragede, Grace stie ce inseamna marile sacrificii, intrucat a renuntat la o cariera promitatoare in jurnalism pentru a-si ingriji mama, dupa decesul tatalui ei. Coincidenta face ca Grace sa se fi nascut intr-o zi de 15 aprilie, doar ca la 70 de ani distanta de scufundarea Titanicului. In plus, Grace nu este total straina de cazul Titanicului, intrucat este nepoata lui Maggie Murphy, care are acum 87 de ani. Maggie s-a numarat printre supravietuitorii de pe Titanic, insa trauma lasata in sufletul ei de tragedia prin care a trecut a determinat-o sa nu vorbeasca niciodata despre acest trecut dureros.
Tristetea din ochii nepoatei sale care a renuntat la visurile ei pentru a se dedica ingrijirii mamei sale, o determina insa pe Maggie sa vorbeasca despre acest trecut misterios si sa ii ofere jurnalul pe care l-a tinut pe Titanic, pentru a-i furniza astfel o poveste grozava care sa o ajute sa se remarce ca jurnalist. Vom rasfoi in continuare jurnalul lui Maggie Murphy si vom descoperi alaturi de Grace o poveste fascinanta. Prea trista, dar fascinanta, in care iubirile, visurile marete, regretele, disperarea si speranta si-au dat intalnire laolalta pentru a alcatui un tablou fabulos de viata autentica.
Vom vedea astfel numeroasele semne care au prevestit dezastrul inca dinainte ca cei 14 membri ai comunitatii din Ballysheen sa se imbarce pe Titanic, si cum toti au incercat sa nege ca acestea ar prevesti ceva; vom afla povestea matusii lui Maggie, Kathleen; si vom vedea modul ciudat in care calatoriile ajung sa lege destine uneori.
Partea a II-a
Revenim in Chicago-ul anului 1982 pentru a ne reintalni cu Grace si cu strabunica ei Maggie Murphy, martora uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii. Grace, scormoneste podul casei la sfatul strabunicii sale si descopera lucrurile pe care Maggie le-a pastrat ca amintire din aceasta tragica calatorie.
Cele doua deapana amintiri despre cele petrecute pe Titanic; despre Séamus Doyle - iubitul ramas in Irlanda al lui Maggie si despre scrisorile pe care Séamus i le-a daruit la despartire, dar care au fost pierdute pentru totdeauna.
Pendulam apoi intre trecut si prezent, rememorand faptele care s-au petrecut in 1912, in paralel, pe Titanic; in New York - unde se aflau rudele celor care calatoreau cu scopul de a incepe o noua viata in America; dar si in micuta localitate irlandeza Ballysheen, dupa plecarea grupului de 14 persoane in cautarea unui trai mai bun.
Vedem astfel nerabdarea cu care sunt asteptati calatorii de pe Titanic de catre cei dragi; suferinta pe care au lasat-o in urma unii dintre ei, si descoperim inca si mai multe semne care prevestesc dezastrul...
Pe de alta parte, Grace se simte motivata de povestea strabunicii ei pentru a se intoarce la facultate si a-si relua viata pe care a abandonat-o in momentul mortii tatalui ei. In paralel, se documenteaza pentru a scrie un articol despre evenimentele de pe Titanic cu ajutorul materialelor pe care i le pune la dispozitie strabunica ei: jurnalul si o serie de articole decupate din ziarele vremii despre tragedie, pastrate cu mare grija de batrana. Cu aceasta ocazie, aflam noi detalii despre oamenii de pe Titanic si legaturile care s-au stabilit intre ei.
Partea a III-a
Aceasta sectiune a cartii debuteaza cu povestile tuturor celor 14 irlandezi plecati din micuta localitate Ballysheen, pentru a-si croi o viata mai buna in America.
Apoi, facem o vizita la clasa I a Titanicului si ne delectam cu luxul incredibil in care calatoreau bogatasii lumii pe faimosul vas; sarbatorim aniversarea lui Katie alaturi de bunii ei prieteni, Maggie, Peggy si Harry Walsh, insotitorul de bord care s-a imprietenit intre timp cu cele trei fete... iar spre finalul acestei sectiuni asistam la producerea inevitabilului. O realitate de care, intr-o prima etapa, nu sunt constienti toti pasagerii de pe Titanic, dar pe care Harry Walsh o va afla printre primii.
Partea a IV-a
In aceasta parte a cartii sunt descrise clipele de teroare dinaintea scufundarii Titanicului, autoarea concentrandu-se in special asupra celor 14 irlandezi si a lui Harry Walsh care se simte raspunzator pentru soarta celor trei fete de care s-a atasat pe parcursul calatoriei.
Suntem astfel martorii unei tragedii de proportii care se desfasoara in paralel pe apa si pe uscat. Pe apa, unde fiecare incearca sa se salveze cum poate, iar pe uscat, unde rudele celor care calatoreau pe Titanic, afla teribila veste. Vedem astfel cum, dupa accident, doar doua cuvinte ajung sa fie suficiente pentru a-i descrie pe fiecare din cei aproape 2000 de oameni de pe Titanic: decedati si supravietuitori. Dar desi supravietuitorii ar trebui sa se considere cei mai norocosi dintre calatori, cei mai multi dintre ei simt ca o parte din sufletul lor a murit odata cu tragicul eveniment de pe Atlantic... Asta pentru ca dramele pe care le-au vazut pana a se salva, si dupa, au lasat traume grele in sufletele lor amarate.
Partea a V-a
In aceasta sectiune, asistam la revenirea supravietuitorilor la tarm, in New York, gratie navei Carpathia care i-a preluat pe toti cei care au reusit sa ocupe un loc in barcile de salvare. Momentul este de un tragism greu de descris, intrucat, pentru fiecare supravietuitor strans in brate de familia care il astepta acasa, exista mai multi decedati care sunt plansi cu lacrimi amare de cei dragi.
Patrundem alaturi de Maggie - una dintre supravietuitoare - intr-un spital in care sunt ingrijite victimele de pe Titanic si aflam noi povesti cutremuratoare. Se intampla insa si un lucru bun in toata aceasta suferinta, suficient cat sa ne convingem ca niciodata nu trebuie sa ne pierdem speranta...
In continuare, ne bucuram pentru Maggie ca reuseste sa recupereze un dar drag, pierdut pe Titanic, si aflam povestile de viata ale altor supravietuitori.
Partea a VI-a
Sfarsitul romanului va fi o incantare pentru toti cei dintre voi care ati plans si ati suferit alaturi de personajele lui Hazel Gaynor. Asta pentru ca ne vom intoarce in micuta localitate irlandeza Ballysheen – la 70 de ani de la imbarcarea celor 14 irlandezi pe Titanic – si vom vedea cum timpul si-a lasat amprenta peste aceste locuri fermecatoare. Vom afla o veste minunata despre Séamus Doyle, baiatul de care Maggie s-a despartit pentru a incepe o viata noua in America; vom vedea cum stranepoata lui Maggie, Grace, isi reface viata, dar si cum valva starnita in presa de articolul acesteia va insemna pentru Maggie reintalnirea cu o veche prietena cu care calatorise pe Titanic.
Te invit sa te delectezi cu o poveste pe cinste, care are toate ingredientele pentru a te face sa traiesti aceasta lectura intens: dragoste, istorie, actiune, suspans, mister. Aceste „ingrediente” reprezinta motivul pentru care „Fata de pe Titanic” va fi cu siguranta o poveste pe care vei dori sa o recitesti uneori...
TESTIMONIALE:
„Un roman frumos, plin de amanunte istorice si de personaje autentice, captivante –mi-a placut la nebunie! Hazel Gaynor este o voce noua si interesanta in domeniul fictiunii istorice.“ - Kate Kerrigan, autoarea romanului Ellis Island
„Povestea noastra e spusa mai departe prin acest roman emotionant.“ - Addergoole Titanic Society
„Un mic tezaur de povesti de dragoste, cu intorsaturi neprevazute spre final.“ - Kildare Nationalist
„Neasteptat si captivant. O rememorare induiosatoare si profunda a uneia dintre cele mai dainuitoare povesti. Perfecta pentru pasionatii de fictiune istorica sau romane de dragoste.“ - The Modern Woman’s Survival Guide
„Autoarea a recreat atat de patrunzator sentimentul tragediei si a dat viata unor personaje atat de profunde si de calde... Garantam ca nu veti putea lasa cartea din mana.“ - MummyPages.ie