Despre Dumitru Staniloae
1903. S-a nascut la 16 noiembrie 1903 la Vladeni, judetul Brasov, Dumitru, ultimul din cei cinci copii ai lui Irimie si Reveca; mama era nepoata de preot.
1917. La 10 februarie, pleaca la Brasov sa urmeze cursurile Liceului confensional umanist "Andrei Saguna".
1918. I se ofera o bursa pentru clasa a IV-a de catre "Fundatia Gojdu".
1922. Primeste o bursa in cadrul Universitatii din Cernauti. Dezamagit de manualele si metodele scolastice, paraseste Universitatea dupa un an.
1923-1924. Urmeaza cursurile Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti.
1928. Toamna, sustine la Cernauti teza de doctorat "Viata si opera patriarhului Dosoftei al Ierusalimului si legaturile lui cu Tarile Romanesti". Centrul Mitropolitan din Sibiu ii ofera o bursa pentru Bizantinologie si Dogmatica. Pleaca la Munchen, urmand cursurile profesorului August Heisenberg, tatal celebrului fizician.
1929. Pleaca la Berlin si Paris pentru studii si documentare asupra operei originale al lui Grigorie Palama; la intoarcerea in tara este incadrat profesor suplinitor, apoi provizoriu.
1930. Pleaca la Constantinopol pentru a cerceta si copia opera teologica a lui Grigorie Palama; la 4 octombrie se casatoreste cu Maria (nascuta Mihu).
1932. La 25 septembrie este hirotonit preot. Apare la Sibiu Catolicismul de dupa razboi..
1934. La 1 ianuarie este numit director al ziarului "Telegraful Roman", functie indeplinita pana in 1945. Il cunoaste si leaga o stransa prietenie cu Nichifor Crainic.
1936. In iunie, este numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, functie indeplinita pana in 1946.
1938. Apare la Sibiu lucrarea fundamentala Viata si invatatura Sf. Grigorie Palama.
1939. Publica la Sibiu Ortodoxie si romanism.
1946. I se cere sa renunte la rectoratul Academiei Teologice de catre mitopolitul Nicolae Balan impotriva vointei acestuia, la cererea lui Petru Groza; ramane profesor in continuare pana in 1947. Apare la Sibiu, Filocalia, vol. I.
1947. Este transferat prin" chemare" la Facultatea de Teologie a Universitatii din Bucuresti, catedra de Ascetica si Mistica, Locuieste cu sotia si fiica in casa parohiala a bisericii Sf. Gheorghe Vechi. Apare la Sibiu Filocalia, vol. II.
1948. Apare la Sibiu Filocalia, vol. III si IV.
1968. Este invitat la Freiburg si Heidelberg, de profesorul Paul Miron, pentru conferinte; primeste acordul Departamentului Cultelor, ce urma politica schimbarii imaginii Romaniei.
1969. Conferentiaza la Oxford; leaga prietenie cu teologul Donald Allchin. .
1971. Merge la Vatican ca membru al delegatiei B.O.R.
1976. Apare la Bucuresti, Filocalia, vol. V. Este declarat "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Salonic.
1977. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. VI.
1978. Apare la Bucuresti Tratatul de Teologie Dogmatica Ortodoxa, vol. I-III si Filocalia, vol. VII.
1979. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. VIII.
1980. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. IX; la Geneva, Dieu est Amour, traducere D. Nesser; la New York, Tehology and the Church, traducere R. Berringer; la Atena, Rugaciune, libertate, sfiintenie. I se acorda premiul "Dr. Leopold Lucas" al Facultatii de Teologie din Tubingen.
1981. Este numit "Doctor Honoris Causa "al Institutului ortodox Saint Serge din Paris. Este premiat la Londra cu distinctia onorifica " Crucea Sf. Augustin din Canterbury", pentru merite teologice si crestinesti. Apare la Paris Priere de Jesus et experience de Saint Esprit; la Bucuresti, Spiritualitatea ortodoxa si Teologia morala ortodoxa, vol. II.
1982. I se acorda titlul "Doctor Honoris Causa" al Facultatii de Teologie din Belgrad; in noiembrie, conferentiaza la New York, Boston, Detroit, Chicago, Washington. Apare la Bucuresti Sf. Grigorie de Nyssa, " Scrieri", vol. I (traducere).
1985. Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. I, traducere H. Pitters; la Paris, apare Le genie de l'orthodoxie.
1986. Apare la Craiova, Spiritualitatea si comuniunea in liturghia ortodoxa.
1987. Apare la Craiova, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu si la Bucuresti, Sf. Atanasie cel Mare," Scrieri", vol. II (traducere)..
1990. Devine membru corespondent al Academiei Romane. Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. II, traducere H. Pitters.
1991. Devine membru titular al Academiei Romane. Este numit "Doctor Honoris Causa" al Facultatii de Teologie din Atena. Apare la Craiova volumul Studii de Teologie dogmatica ortodoxa ("Hristologia Sf. Maxim Marturisitorul"; "Omul si Dumnezeu"; Sfantul Simeon Noul Teolog, "Imnele iubirii dumnezeiesti") si la Bucuresti, Sf. Chiril al Alexandriei, "Scrieri", vol. I (traducere).
1992. Este numit "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Bucuresti.
1993, octombrie 4. A trecut la cele vesnice "Teologul dragostei crestine".
- Reduceri fulger
- Noutati
- Promotii
- Manuale scolare
- Rechizite scolare
- Culegeri si auxiliare scolare
- Birotica si papetarie
- Materiale didactice
- Beletristica
- Carti pt. copii
- Carte straina
- Limbi straine
- Drept
- Medicina si Farmacie
- IT & Calculatoare
- Stiinte umaniste
- Stiinte exacte si tehnice
- Stiinte economice
- Practice si timp liber
- Pachete carti (bundle-uri)
- Jucarii si jocuri
- Cursuri online
- In curs de aparitie
- Lichidare de stoc