Despre Allan Kardec
Kardec se naste in 1804; adevaratul sau nume este Hippolyte-Léon-Denizard Rivail. Pe la douazeci si cinci de ani, Rivail, care facuse studii stralucite, devine propagatorul ideilor lui Pestalozzi - unul dintre creatorii pedagogiei moderne. In 1830, Rivail se instaleaza la Paris. El deschide aici un asezamant scolar unde instituie principiile profesiei sale. In 1832 se casatoreste cu o femeie cu zece ani mai in varsta, care va fi de o discretie si de o fidelitate cu totul exemplare.
Asociatul sau dand faliment, Rivail se vede constrans sa-si vanda asezamantul pedagogic. Incepe sa scrie tratate de popularizare, in special lucrari de contabilitate. Pe parcursul mai multor ani, desfasoara o activitate intensa, cuprinzand cursuri de gramatica, matematica, drept si medicina. In 1849, devine profesor de stiinte la un liceu parizian. Toata aceasta munca sfarseste prin a-i procura o anumita prosperitate ce-i permite sa se dedice noii sale pasiuni: magnetismul. Astfel, se introduce putin cate putin in unele cercuri unde asista la anumite experiente cu mediumuri. Hyppolite-Leon-Denizard Rivail are cincizeci de ani si cuvantul spiritism inca nu exista. Prietenii sai: Carlotti, Victorien Sardou, René Taillandier, editorul Didier, si alti cativa, ii incredinteaza o misisune deosebit de delicata. Ei au adunat o imensa documentatie provenind din toate colturile Europei si Americii despre fenomenele paranormale. Acestui morman de hartie i-au mai adaugat aproximativ cincizeci de caiete in care sunt descrise cu minutiozitate experientele urmarite pe parcursul a cinci ani de zile. I-au cerut lui Rivail sa incerce sa organizeze toata aceasta harababura, sa extraga anumite principii, sa realizeze o sinteza. In timpul unei sedinte, un medium afirma ca Rivail a fost intr-o viata anterioara un druid numit Allan Kardec. Ii mai spune ca spiritele il vor ghida in viata actuala pentru a oferi umanitatii o noua doctrina salvatoare. Rivail este frapat de aceste declaratii.
Prin urmare, capata convingerea ca este ajutat, inspirat in cercetarile sale. O certitudine il stapaneste: Spiritele au o existenta reala, verificabila. Mii de probe s-au acumulat de-a lungul istoriei pentru a demonstra prezenta lor invizibila si cateodata interventiile lor. Aceasta este credinta ridicata la nivel de dogma pe care-si edifica intreaga filozofie. Si incepe sa redacteze cu febrilitate Cartea Spiritelor. Textul este semnat cu numele Allan Kardec. Cu acest nume fondatorul spiritismului va deveni curand celebru.
La 1 ianuarie 1858, Kardec infiinteaza un ziar, Revista Spiritista, care mai exista si astazi. Apoi, pana in 1868, publica succesiv Cartea mediumurilor, Evanghelia dupa spiritism, Geneza. Atins de surmenaj cardiac, Allan Kardec moare la 31 martie 1869. Inhumat in cimitirul Père-Lachaise, el ramane si astazi obiectul unui veritabil cult: mausoleul sau este plin de flori in orice anotimp.
- Reduceri fulger
- Noutati
- Promotii
- Manuale scolare
- Rechizite scolare
- Culegeri si auxiliare scolare
- Birotica si papetarie
- Materiale didactice
- Beletristica
- Carti pt. copii
- Carte straina
- Limbi straine
- Drept
- Medicina si Farmacie
- IT & Calculatoare
- Stiinte umaniste
- Stiinte exacte si tehnice
- Stiinte economice
- Practice si timp liber
- Pachete carti (bundle-uri)
- Jucarii si jocuri
- Cursuri online
- In curs de aparitie
- Lichidare de stoc