Dan Brown s-a nascut si a fost crescut in Exeter, New Hampshire, S.U.A., cel mai mare dintre cei trei copii ai lui Constance (Connie) si Richard G. Brown. Mama sa era o muziciana profesionista, cantand la orga bisericii, iar tatal sau era un remarcabil profesor de matematica, care edita manuale si preda matematici liceale la Academia Phillips Exeter (din 1968 pana la pensionarea din 1997).
Academia Phillips Exeter este un pension exclusivist, care avea nevoie de profesori noi care sa traiasca in campus pentru mai multi ani, asa ca Dan impreuna cu fratele si sora sa au fost crescuti in scoala. Mediul social la Exeter era in mare parte episcopal. Brown canta in corul bisericii, participa la Scoala de Duminica (Sunday School) si isi petrecea verile in tabara bisericii. Chiar si scolarizarea sa a fost la scoala publica din Exeter pana in clasa a noua, cand s-a inscris la Phillips Exeter (clasa din 1982), asa cum au facut si fratii sai mai mici Valerie (1985) si Gregory (1993).
In 1996, Brown a renuntat la catedra pentru a deveni scriitor cu norma intreaga. Fortareata Digitala a fost publicata in 1998. Blythe s-a ocupat mult de promovarea cartii, a scris declaratii pentru presa, i-a stabilit intalniri pentru talk-show-uri si a aranjat intalniri cu presa. Cateva luni mai tarziu, Brown si sotia sa au publicat "Cartea Cheala" (The Bald Book), o alta carte de umor. A fost oficial recunoscuta ca fiind a sotiei sale, desi un reprezentant al editorului a spus ca aceasta carte a fost scrisa in primul rand de Brown.
Primele trei romane ale lui Brown au avut putin succes, cu mai putin de 10.000 de copii fiecare, dar cel de-al patrulea, Codul lui Da Vinci, a devenit un besteseller rasunator, intrand in topul de la New York Times Best Seller list in prima saptamana dupa ce a fost publicata, in 2003. Acum, este considerata ca fiind una dintre cele mai cunoscute/populare carti din toate timpurile, cu 60,5 milioane copii vandute in toata lumea pana in anul 2006. Succesul acesteia a ajutat la cresterea vanzarilor cartilor lui Brown publicate inainte de aceasta. In 2004, toate cele patru romane erau in New York Times list in aceeasi saptamana, iar in 2005, se afla printre cei mai influenti 100 de oameni ai anului, in topul realizat de revista Times. Revista Forbes l-a plasat pe Dan Brown pe locul 12 in lista "Celebrity 100" din 2005 si a estimat venitul sau anual la 76,5 milioane $. The Times a estimat venitul din vanzarea cartii "Codul lui Da Vinci" la 250 milioane $.
In octombrie 2004, Brown si fratii sai au donat 2,2 milioane $ Academiei Phillips Exeter in memoria tatalui lor, pentru a infiinta "Richard G. Brown Technology Endowment", pentru a le furniza calculatoare si echipamente de ultima generatie studentilor cu necesitati.
In 2006, s-a facut un film dupa romanul "Codul lui Da Vinci", realizat de Columbia Pictures si de regizorul Ron Howard. In film apareau Tom Hanks in rolul lui Robert Langdon, Audrez Tautou ca si Sophie Neveu si Sir Ian McKellen in rolul lui Leigh Teabing. A fost considerat unul dintre cele mai anticipate filme ale anului si fost folosit in deschiderea Festivalului de Film de la Cannes din 2006, desi primise per total recenzii nesatisfacatoare. A fost catalogat mai tarziu ca fiind unul dintre cele mai proaste filme, dar de asemenea al doilea pe lista celor mai atractive filme, aducand castiguri de 750 milioane $. Scenarista Akiva Goldsman a fost delegata sa adapteze "Ingeri si Demoni", desi inca nu se stie daca Ron Howard se va ocupa de proiect.
Brown apare ca unul dintre producatorii executivi ai filmului "Codul lui Da Vinci" si a creat de asemenea coduri suplimentare pentru film. Una dintre piesele lui, "Piano", pe care Brown a scris-o si a cantat-o, apare ca parte din coloana sonora a filmului.