Dezvoltarea personală este un concept la modă în zilele noastre, dar pe lângă aceasta este și extrem de utilă, deoarece ne oferă șansa să ne descoperim potențialul și ne face să conștientizăm anumite pattern-uri greșite care ne pot împiedica să ne dezvoltăm și să experimentăm bucuria autentică.
În prezent exista o literatură specifică destul de bogată, dar atunci când există foarte multe variante, apare și dificultatea de a alege ce este potrivit pentru tine. De aceea am pregătit câteva recomandări de cărți pentru dezvoltare personală ce te vor ajuta să te înțelegi mai bine precum și felul în care tu funcționezi.
Este important de știut că atunci când ne confruntam cu probleme mai grave sau când ne este afectată viața personală și simțim că nu mai putem face față, este necesar sa contactăm un specialist, fie el medic sau psiholog.
În călătoria noastră spre auto-descoperire și dezvoltare personală, cărțile pot fi ghiduri prețioase care ne oferă înțelegere, perspectivă și instrumente practice pentru a naviga prin provocările vieții.
Aceste cărți te vor ghida către o mai bună înțelegere de sine, vindecarea emoțională și dezvoltarea personală. Iată recomandările mele:
1. ”Vindecarea Copilului Interior” de Stefanie Stahl
Ce-ai zice daca ai afla ca, atunci cand doi oameni se cearta, de fapt conflictul nu e declansat de doi adulti cu o constiinta de sine solida, ci de copiii aflati in fiecare dintre ei? Fie ca avem probleme legate de increderea in fortele proprii, ne indoim ca partenerul, seful sau noua cunostinta ne place cu adevarat sau avem adesea dificultati in a relationa, motivul este ca asociem amintiri urate sau chiar traumatice cu perioada copilariei; sau poate ca unii dintre noi au avut o copilarie nefericita, dar si au reprimat aceste experiente.
Dar cum sa ne redobandim increderea? Cum sa nu ne mai complacem in mediocritate si sa ne aruncam in viata plini de curaj? Psihoterapeuta Stefanie Stahl e de parere ca abia cand vom face cunostinta cu copilul din noi si ne vom imprieteni cu el ne vom da seama ce nazuinte si rani profunde avem in noi. Atunci vom putea accepta aceasta parte ranita a sufletului nostru si o vom vindeca. Astfel, increderea in noi insine va creste, iar copilul din noi isi va gasi, in sfarsit, un refugiu. Cu ajutorul exercitiilor practice pe care le propune autoarea, iti vei vindeca ranile sufletesti, iti vei descoperi resursele si vei gasi raspunsurile la intrebarile pe care ti le-ai pus intotdeauna. Pentru ca meritam cu totii sa ne simtim protejati, in siguranta si doriti, sa avem relatii mai bune si sa ne simtim impliniti.
Stefanie Stahl este licentiata in psihologie si lucreaza ca psihoterapeuta in Trier, Germania. Sustine seminarii pe teme precum atasamentul anxios si stima de sine. Este solicitata adesea de media sa-si exprime punctul de vedere, in calitate de experta pe teme de psihoterapie. Alte informatii, precum si meditatii audio create de Stefanie Stahl gasiti la adresa www.stefaniestahl.de. Bestseller Der Spiegel si vanduta in peste 500 000 de exemplare in Germania, Vindecarea copilului interior a fost tradusa in 20 de limbi.
2. “Inteligența Emoțională” de Daniel Goleman Goleman
Formidabila carte a lui Daniel Goleman a declansat un efect de proportii in societatea occidentala: inteligenta emotionala se studiaza in centre ce cercetare, se preda in scoli si in universitati, competentele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare in cariera, iar programele de educatie pe baza sa au devenit punctul de plecare in politicile sociale de prevenire a imbolnavirilor sau criminalitatii.
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.
Preluand rezultatele cercetarilor contemporane asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenta. Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii. Dar autorul a deschis calea unei psihologii care acorda un interes egal si inteligentei sentimentelor.
Inteligenta emotionala (EQ) presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele. Desi copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta.
3. “Cum să Devii Propriul Terapeut” de Owen O’Kane
Cum m-ar putea ajuta psihoterapia, te-ai putea intreba. si, mai mult, cum as putea sa-mi fiu eu insumi terapeut fara o pregatire temeinica in domeniu? O principala componenta a psihoterapiei este cunoasterea de sine: inveti despre cine esti, de ce simti anumite lucruri, de ce ai anumite reactii, de ce esti mai trist in ultima vreme sau de ce nu-ti poti stapani furia. Inveti sa-ti descoperi valorile personale, acelea care te calauzesc in viata. Apoi, deprinzi metode care sa te ajute sa gestionezi mai bine situatiile si sa te bucuri mai mult de ceea ce te-nconjoara.
Prin numeroase exemple si intrebari cu talc, aceasta carte te ghideaza in prima sa parte pe drumul autocunoasterii, pentru ca, in a doua parte, sa te-nvete o metoda cuceritor de simpla de autoterapie, ca un fel de act de igiena mentala, ce poate fi practicata in zece minute zilnice, impartite in trei etape. In scurt timp vei observa, astfel, ca esti mai calm, mai surazator, mai intelept, ca te poti pleca in bataia vantului, dar fara sa te frangi.
Owen OKane este medic si psihoterapeut cu peste 25 de ani de experienta, autor si speaker de renume. Isi desfasoara practica privata de psihoterapie la Londra si trateaza pacienti care se confrunta cu diverse probleme.
4. “Omul în Cautarea Sensului Vietii” de Viktor E. Frankl
"Omul in cautarea sensului vietii” este cronica experientelor ingrozitoare traite de psihiatrul Viktor Frankl in timpul detentiei sale la Auschwitz si in alte lagare concentrationiste. Cartea devenita bestseller international cu peste 10 milioane de copii vandute, deschide cea mai intima perspectiva asupra intelegerii omului in situatii de nesupravietuit, cum accepta trauma si in final, gaseste sens in ceea ce traieste. Volumul, o reeditare improspatata de un cuvant inainte scris de Harold S. Kushner si de o postfata de William J. Winsdale, a aparut in VERSANT.
,,Omul in cautarea sensului vietii de Viktor Frankl este una dintre marile carti ale epocii noastre. In mod normal, daca intra o carte exista un singur pasaj, o singura idee suficient de puternica incat sa schimbe viata cuiva, atunci cartea aceea merita citita, recitita sia si merita pe deplin locul intra o biblioteca.”
5. “Terapia Relațiilor” de John M. Gottman si Joan DeClaire
Un ghid in cinci pasi pentru consolidarea casniciei, a familiei si a prieteniilor dumneavoastra
Aceasta versiune in limba romana este traducerea cartii THE RELATIONSHIP CURE. A Five-Step Guide to Strengthening Your Marriage, Family, and Friendships, publicate in 2001, la Harmony Books, New York.
Cel mai renumit expert in relatiile de cuplu si autor de succes, dr. John Gottman ne pune la dispozitie un program simplu si eficient in cinci pasi, bazat pe douazeci de ani de cercetari inovatoare, care poate face sa fie mai bune toate relatiile din viata noastra – cele cu partenerul de viata, cu copiii, cu fratii si chiar cu colegii de serviciu. In Terapia relatiilor, dr. Gottman: dezvaluie elementele cheie ale relatiilor sanatoase, punand accentul pe importanta a ceea ce el numeste "apropiere emotionala”, introduce noul concept de "cerere” emotionala, unitatea fundamentala a apropierii emotionale, ofera instrumente extraordinar de eficiente pentru imbunatatirea modului in care facem cereri de apropiere emotionala si raspundem la cele ale altora.
John M. Gottman, PhD, este cofondator al Institutului Gottman, director executiv al The Relationship Research Institute si profesor emerit de psihologie la Universitatea Washington din Seattle. Printre cartile sale de mare succes se numara si Cele sapte principii ale unei casnicii fericite, pe care o scrie impreuna cu Nan Silver (Editura ASCR, 2018).
Joan DeClaire este director de comunicare la Kaiser Permanente Washington Health Institute din Seattle, cu o experienta de peste 30 de ani in domeniul psihologiei sanatatii, relatiilor si familiei.
6. “Mitul Normalității” de Gabor Mate
Noul volum semnat de autorul cartii Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns este o investigatie revolutionara a surselor bolilor, o critica incurajatoare a modului in care societatea poate favoriza dezvoltarea afectiunilor cronice, dar si o cale catre sanatate si vindecare.
Cartea trateaza:
- Tensiunea dintre atasament si autenticitate exprimata prin deconectarea de sine;
- Amprenta traumei si a stresului cronic in societate;
- Modurile in care ideea de normalitate a culturii occidentale moderne submineaza bunastarea si dezvoltarea;
- Conexiunile dintre emotii si sistemul nervos si imunitar;
- Aspectele profunde ale compasiunii si calea spre reconectare.
Cu peste patru decenii de experienta clinica, Maté a ajuns sa recunoasca predominanta intelegere a "normalitatii” ca fiind una falsa, deoarece neglijeaza cu totul rolul pe care atat traumele si stresul, precum si presiunile vietii moderne, le exercita asupra corpului si mintii noastre in detrimentul starii de sanatate. Cu toata expertiza si sofisticarea tehnologica, medicina occidentala esueaza sa trateze persoana ca intreg, ignorand modul in care cultura toxica din zilele noastre streseaza organismul, incarca sistemul imunitar si submineaza echilibrul emotional.
In cea mai recenta carte a sa, Maté isi dirijeaza atentia catre a deconstrui cele mai comune mituri despre ceea ce ne imbolnaveste. El subliniaza punctele comune ce apar intre bolile indivizilor si declinul coeziunii sociale, oferindu-ne un ghid pentru sanatate si vindecare plin de compasiune. Scrisa alaturi de fiul sau Daniel, Mitul normalitatii este cea mai ambitioasa si urgenta carte a lui Maté de pana acum.
In Mitul normalitatii, renumitul medic si specialist in domeniul adictiilor si traumei, Gabor Maté diseca felul in care tarile occidentale care se bucura de sisteme de sanatate dezvoltate, inregistreaza de fapt o crestere a incidentei bolilor cronice si o scadere a sanatatii generale a populatiei. Consumul de medicamente prescrise, hipertensiunea arteriala, bolile mintale, bolile autoimune si multe alte probleme ingrijoratoare sunt in continua crestere. Maté argumenteaza ca o mare parte din ceea ce pare normal in societatea noastra nu este nici sanatos, nici natural si ca a indeplini criteriile de normalitate ale societatii moderne inseamna, in mai multe feluri, conformarea la cerinte care sunt profund anormale in ceea ce priveste nevoile umane – adica nesanatoase si daunatoare la nivel fiziologic, mental si chiar spiritual.
”Cartea este un manifest foarte bine documentat al necesitatii, acum mai mult ca oricand, de a ne cunoaste natura noastra umana, nevoile si modul bazal si unitar de functionare ca fiinte umane; de a accepta faptul ca fizicul si psihicul nostru reprezinta o singura unitate; de a intelege modul in care se produce dezvoltarea si ce anume stimuleaza sau blocheaza aceasta dezvoltare; de a face vindecarea posibila, atunci cand boala indica o abatere de la autoreglarea fireasca a organismului (a sistemului psihofizic). De asemenea, cartea este o dovada aproape palpabila a ceea ce stiinta a demonstrat in ultimile decenii: ca sanatatea unui om nu este o problema personala, ci una relationala, sociala” Diana Vasile (psihoterapeut, cadru didactic universitar, presedinte ISTT)
În concluzie, aceste cărți te vor însoți într-o călătorie de dezvoltare personală și îngrijire a copilului tău interior. Fiecare pagină este un pas spre autocunoaștere, vindecare emoțională și creștere spirituală iar prin realizarea exercițiilor propuse vei putea să trăiești o viață plină de înțelegere, sens și bucurie.
Iulia Dolipschi este o persoană empatică, creativă și veselă, este psihoterapeut adlerian, acreditat de Colegiul Psihologilor din București, cu o experiență profesională de peste 14 ani de lucru cu oamenii, atât cu adulți, cât și cu copii.
Mai multe informații despre Iulia: https://terapeutiuliadolipschi.ro/