Interviu cu dr. Lavinia-Melania Bratu: Despre autocunoastere, sanatate si echilibrul interior

Autorul zilei
Interviu cu dr. Lavinia-Melania Bratu: Despre autocunoastere, sanatate si echilibrul interior

Stăm de vorbă cu doamna doctor Lavinia-Melania Bratu, biolog, psiholog și autor, o voce puternică în domeniul sănătății și dezvoltării personale. Cu o abordare interdisciplinară, îmbină știința cu principiile echilibrului interior, oferind soluții practice pentru un stil de viață sănătos și conștient. Prin activitatea sa – fie că este vorba de cărți, conferințe, consiliere sau activități de formare – îi ajută pe oameni să își regăsească armonia și să tindă către adevăratul lor potențial.

Am invitat-o la o discuție despre echilibru, autocunoaștere și sensul vieții, pentru a înțelege cum putem trăi o viață împlinită, autentică și aliniată cu valorile noastre.

  1. O carieră construită din pasiune și dragoste pentru cunoaștere
    Ați urmat un parcurs academic și profesional impresionant, îmbinând biologia, psihologia și terapiile complementare. Ați acumulat numeroase certificări și formări, explorând conexiunea dintre sănătatea fizică, mentală și emoțională.
    Î: Cum v-a transformat personal această călătorie profesională și academică?

    R:
    Transformarea personală cred că vine și prin educație și stăruință, însă vine și odată cu vârsta și dezvoltarea ontogenetică a individului. Pentru mine căutarea a fost mereu un indice existențial. Nevoia de progres, nevoia de înțelegere, precum și dorința de a fi bine, de a face bine și de a explora binele, în general, cred că m-au călăuzit în această călătorie. Mai apoi, poveștile noastre au evenimente și experiențe ce ne sunt date cu un scop, nimic nu este întâmplător. Așa a fost și la mine, parte din povestea mea m-a direcționat către aceste căutări. Poate că la început, da, erau importante certificările și titlurile obținute. Acum, vă mărturisesc, importante sunt capabilitățile de a performa în direcția stării de bine, a mea și a celor din preajma mea, fie că sunt în familie, fie în activitățile profesionale. Caut să fiu bine cu mine și cu cei de lângă mine, acestea sunt acum scanările vieții mele.

 

  1. De la știință la înțelegerea profundă a oamenilor
    Studiile dumneavoastră acoperă atât aspectele științifice ale sănătății, cât și dimensiunile psihologice și spirituale ale existenței. Prin munca desfășurată, interacționați cu oameni care își doresc să își îmbunătățească viața.
    Î: În ce fel educația dumneavoastră multidisciplinară v-a ajutat să înțelegeți mai profund nevoile oamenilor?

        R: Îmi sunt dragi oamenii și petrec timp conectată cu poveștile lor de viață. Caut în fiecare om acea frumusețe ascunsă, noblețea sa sufletească. Lucrez cu oamenii și o fac cu pasiune, cred în  potențialul nelimitat cu care suntem înzestrați, cred în progresul construit prin acțiuni mici, într-un firesc, ce aduc în timp semnificație. Iar această semnificație se răsfrânge mai apoi asupra celor din jur. Ascult oamenii și alături de ei caut să-mi reamintesc mereu: viața aceasta este despre cum să te depășești și să te dăruiești celor din jurul tău.

 

  1. Primii pași spre o viață mai conștientă
    Într-o lume tot mai agitată, mulți oameni simt nevoia să își regăsească echilibrul, dar nu știu de unde să înceapă. Tranziția către un stil de viață mai conștient și armonios poate părea copleșitoare.
    Î: Care sunt primii pași pe care i-ar putea face cineva pentru a trăi mai conștient?

        R: Ne lipsește ATENȚIA, atenția care este permanent smulsă în afara noastră. Precum o metacogniție - un termen des întâlnit în neuroștiința momentului - cu certitudine avem maximă nevoie de calibrarea ei, pentru a merge mai departe către o viață conștientă. Așa că, primul pas este capacitarea de a fi atent la tine: cum te miști, cum vorbești, cum îți vorbești ție, cum te simți. Poate că un alt pas important este să ne punem întrebări, omul de astăzi are nevoie de întrebări! Cum te simți în viața ta, în relațiile tale, cum te simți la locul de muncă? Ce ai putea face de aici înainte ca să te simți mai bine - ca stare, relații, perspectivă asupra vieții. De aici pornim, de la vechiul cuvânt primit chiar din Antichitate, mai actual parcă ca oricând: ”Cunoaște-te pe tine.”

 

  1. Metode de echilibrare mentală și emoțională
    Atunci când cineva își dorește o schimbare, este important să aibă la îndemână metode practice care să îl ajute să-și îmbunătățească sănătatea emoțională și mentală.
    Î: Ce tehnici pot fi aplicate zilnic pentru a cultiva acest echilibru?

        R:  Am scris o carte despre disciplină - ”Psihologia disciplinei. Între rațiune, acțiune si emoție” - unde am pus multe metode și practici de cunoaștere, de echilibrare mentală și emoțională. Am scris 2 jurnale terapeutice despre cât este de important să petreci câteva minute cu tine, doar tu tine, în fiecare zi. Să stai și să liniștești mintea conștientă și cu intenția de a sonda și în inconștient, de a te conecta și la acest nivel cu tine, dacă vrei. Inconștientul este cu tine mereu, corpul poate fi reprezentantul minții inconștiente. Și ai nevoie să te pui în legătură cu el, nu doar repetând compulsiv niște exerciții la sală! Avem nevoie de mișcare fizică, de introspecție și reflecție, precum avem nevoie și de momente de recunoștință. Avem atât de multe studii în această direcție, despre felul în care se schimbă neurofiziologia creierului atunci când manifestăm recunoștința în viața noastră.

Zilnic, 5 minute cu tine în liniște!

Zilnic, mișcare fizică intenționată!

Zilnic, pune lumina pe cele bune din viața ta și .. fii recunoscător!

 

  1. Motivația pe termen lung și provocările sale
    Mulți oameni își încep călătoria spre un stil de viață mai sănătos, dar se confruntă cu dificultăți în menținerea motivației. Rutinele se pierd, iar obiceiurile sănătoase sunt greu de păstrat în fața tentațiilor și provocărilor zilnice.
    Î: Cum poate fi menținută motivația pe termen lung în ceea ce privește alimentația și sănătatea?

        R: Când pornim într-o călătorie este important să înțelegem încotro ne îndreptăm. Sunt bune și momentele în care doar ne lăsăm purtați de val, dar aceasta nu este modalitatea de navigare pe termen lung, știm bine! E nevoie de clarificarea celor pe care ne dorim a le săvârși, iar aceasta se face întotdeauna după stabilirea propriilor valori. Adică, în tot ceea ce facem, avem nevoie de repere personale, coordonate ce le trasăm în urma cunoașterii personale, a înțelegerii și asumării: cine sunt eu și încotro vreau să merg? Ce calități și ce minusuri am? Ce intenționez să fac pentru viața mea? Ca, mai apoi, ce intenționez să las în urma mea.

Motivația, din perspectiva mea, vine din cunoașterea și acceptarea de sine (unii pot spune iubirea de sine), din claritate și responsabilizare. Iar la toate acestea, se adaugă curiozitatea și bucuria fiecărui pas…

 

Întrebarea Dvs, viza motivația legată de alimentație și sănătate. Cred că răspunsul se potrivește sub toate aspectele. Se spune că dacă reușim ceva în corp, reușim în toate celelalte arii ale vieții, cu mai multă ușurință. Și este adevărat!

 

  1. Importanța comunității și a unui mediu de susținere
    Schimbarea nu se întâmplă în izolare. Sprijinul unui mediu sănătos și al unor oameni care împărtășesc aceleași valori poate face diferența dintre succes și renunțare.
    Î: Care sunt “pilonii” unui sistem de susținere eficient?

        R: Cred mult în comunitate și puterea ce vine dintr-un grup de oameni cu valori comune. Am trăit asta, este magic! Însă, cred și în puterea transformatoare venită in momentul de solitudine (poate și pentru că sunt un ambivert cu baza de introvert!), din exercițiul personal și disciplina personală. Și asta am trăit, și asta este magic!

Când ne dorim să implementăm un obicei nou, cu siguranță a fi împreună cu cineva sau a fi supravegheat (iar prin aceasta înțeleg constructiva conectare cu celălalt) este de mare folos.

 

  1. Redescoperirea naturii într-o lume a tehnologiei
    Trăim într-o societate tot mai digitalizată, în care conexiunea cu natura s-a pierdut treptat. Cu toate acestea, mulți simt nevoia de a se reconecta cu mediul pentru a-și regăsi echilibrul interior.
    Î: Cum credeți că putem reînvia conexiunea cu natura într-o societate dominată de tehnologie?

        R: Cred că e nevoie de acesta, precum o șansă de supraviețuire. Știu că sună ciudat, poate că pare exagerat, însă aceasta este convingerea mea. Avem nevoie să ne diferențiem de tot ce înseamnă ”tehnologie și artificial”, prin conectarea la natură, la firesc, la Creației. Doar astfel putem fi peste tot ceea ce vine acum, așa putem să rămânem centrați, folosind tehnologia și facilitându-ne prin ea existența. Vom domina și vom fi peste tot ce vine, rămânând ancorați la Creație, la puterea, frumusețea și firescul ce derivă din ea.

 

  1. Autocunoașterea și dimensiunea spirituală a vieții
    Un stil de viață echilibrat nu se bazează doar pe sănătatea fizică și mentală, ci și pe o înțelegere profundă a sinelui. Prin munca dumneavoastră, ați îndrumat oamenii către descoperirea propriului potențial și către o evoluție autentică.
    Î: Cum poate autocunoașterea să contribuie la dezvoltarea personală și evoluția spirituală?

        R: Așa cum am mai spus deja, sunt adepta căutării de sine, cunoașterii și acceptării de sine. Fără aceste procese, în lumea în care suntem astăzi, este imposibil de înaintat. Precum într-o piramidă, fie că vorbim de cea a lui Abraham Maslow sau de scara conștiinței a Dr. David R. Hawkins, avem pași de urmat, ce se succed și preced progresul. Suntem un corp cu o minte și un suflet. Avem nevoie să ne îngrijim de ele, fiecare de ale sale. Iar inteligența spirituală sau sistemică este forma prin care omul are posibilitatea să ajungă la esența sa Divină. În cultura din care fac parte, cultura creștin-ortodoxă, omul este ”chip a lui Dumnezeu.” Acest chip, pentru min este chiar acel sine interior, ce are nevoie să fie introdus clar în ecuația vieții.

Iar pentru aceasta chiar avem nevoie de căutare și de momente de liniște, fiecare dintre noi. Într-o vreme în care multa informație și smulgerea atenției în exteriorul nostru sunt pe val și orchestrează viața omului de azi, avem nevoie de spațiu lăuntric și de liniște. Tot mai mulți declară ferm nevoia de deconectare și de evadare din spațiul comun al societății, din felurite motive. Ele, parcă nici nu mai contează. Primează căutarea tot mai prezentă a omului, căutarea liniștii, căutarea naturii sale profunde. Suntem obișnuiți să ne gândim la liniște precum la un spațiu în care nu avem gânduri, nu avem zgomot în jur – sau ceva legat de un zgomot -, în noi sau în exterior. Această formă de a înțelege liniștea este extrem de fragilă și instabilă, este relativă. ”M-am tulburat”, ”M-am enervat” spunem mereu. Există, în schimb, o liniște în noi și cu noi înșine, o liniște constantă. Este acel spațiu lăuntric, acel spațiu vast din lăuntrul nostru, pe fundalul căruia apar gândurile, senzațiile și emoțiile omului.

”Omul este chip al lui Dumnezeu…”

 

  1. Sensul vieții – o căutare sau o revelație?
    Pentru mulți oameni, sensul vieții este una dintre cele mai mari întrebări existențiale. Unii îl caută activ, prin experiențe, cunoaștere și introspecție, în timp ce alții îl descoperă treptat, prin evenimente și lecții tră
    Î: Sensul vieții – o căutare activă, neîncetată sau o descoperire care se revelează treptat pe măsură ce trăim?

        R: Sensul vieții este o condiție a împlinirii și fericirii omului, după cum ne spun multe minți luminate. Fără sens, plutim în derivă. Fără sens nu ne activăm potențialul personal. Fără sens nu ne dăruim vieții și trăim într-o formă parazitar existențială. Avem nevoie de sens, sens ce vine din stăruință și acțiune, din dorință și credință.

Cât despre revelație, ce înălțătoare sunt aceste momente, da! Câtă bogăție, plenitudine și semnificație ne dau aceste revelații. Dar pentru ele este nevoie de control interior, de aliniere interioară. Cred că sensul nu vine prelevat. Ne vin talanții, da, de descoperit și întărit. Iar mai apoi, vine sensul, odată ce începe a ne lucra talanții…

 

  1. Un sfat prețios pentru cititorii noștri
    La finalul acestui interviu, dorim să le oferim cititorilor noștri un îndemn care să le insufle încredere și claritate în drumul lor spre o viață mai armonioasă și autentică.
    Î: Ce gând sau sfat ați dori să le transmiteți cititorilor noștri pentru a-i inspira în evoluția lor personală?

        R:  Îndrăznește să vrei mai mult de la tine, să fii sănătos, să faci alegeri care susțin viața și eleganța cu care te porți. Și, poate aceste cuvinte ale Părintelui Teofil Părăian te vor călăuzi, așa cum pentru mine sunt cuvintele ce-mi construiesc sensul, zi de zi: ”Să te depășești prin credință și să te dăruiești prin iubire.” Doamne ajută!

În stoc
Resetare prin dialog cu tine

Resetare prin dialog cu tine

5 minute pe zi

Lavinia Bratu

SANATATEA CONSTIINTEI

PRP: 95,00 Lei (-5%) 90,25 Lei
În stoc
#30DaysGlutenFree

#30DaysGlutenFree

Puterea de a reusi impreuna

Lavinia Bratu

SANATATEA CONSTIINTEI

PRP: 60,00 Lei (-5%) 57,00 Lei
În stoc
Psihologia disciplinei

Psihologia disciplinei

Intre ratiune, actiune si emotie

Lavinia Bratu

SANATATEA CONSTIINTEI

PRP: 79,00 Lei (-5%) 75,05 Lei
În stoc
Dietetica - o noua filosofie de viata, volumele I si II

Dietetica - o noua filosofie de viata, volumele I si II

Despre schimbare, simplitate, sanatate

Lavinia Bratu

SANATATEA CONSTIINTEI

PRP: 75,00 Lei (-5%) 71,25 Lei
Vă rugăm să aşteptaţi, se încarcă datele ...

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies. Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.